A hadügyministerium következő tudósítiást vett Hadik Gusztáv, tiszántúli nemzetőrségi parancsnoktól. Nagybecskereken, sept. 3-kán…

Full text search

A hadügyministerium következő tudósítiást vett Hadik Gusztáv, tiszántúli nemzetőrségi parancsnoktól. Nagybecskereken, sept. 3-kán 1848.
Kedves kötelességemnek ismerem bejelenteni, miképen a parancsnokságom alatt áló herczeg Voronyeczki pesti önkéntes két vadász-század, úgy a bihari a csatában résztvett nemzetőrök és az aradi tüzérek, jóllhet ezek, egyet kivéve, mind újonczok, a tegnapi perlaszi csatában olly kitünő bátorságot és komoly elszántáságot tanusitottak, melly a legnagyobb dicséretre érdemes.
Herczeg Voronyeczki ováról leszállván, seregét személyesen vezette ostromba.
Kiss Pál, orosz herczeg Mihály ezredbeli kapitány, a vitézséggel vezérlett bihari nemzetőrséget saját példája által annyira buzdította, hogy e tökéletlenűl fegyverzett derék nemzetőrök halál megvetéssel követték a sorkatonaság szép példáját, mert az ellenséget egy sűrűverdőből és nádasból kiűzvén, legjobb sikerrel még az ostromban is résztvettek; ezen bátorság annál dicséretesebb, mivel a fegyverforgatásban, Kiss Pál kapitány fáradozásai mellett, csak most gyakroltatnak.
A pesti vadász-seregben a lelkesedés olly nagy és enyésztethetlen, hogy a kórházba érkezett sebesűltek és csonkitottak is még mindig kiáltották: „éljen a magyar”!
Számosabban tüntették ki magokat, kiknek neveit legközelebb leszen bejelenteni szerncsém. budapest, sept. 5-kén 1848. Bel- és helyettes hadügyminister Szemere Bertalan.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me