Felsőbányáról.

Full text search

Felsőbányáról.
Felsőbányáról, aug. 8-ról, egy bányász nemzetőr azon elvből indulva, hogy a jogok és terheknek a köztársaság minden rendű polgárai között egyenlően kell felosztva lenniök, valamint szintén hogy azon természeti jogot, miszerint a polgárzat önálló emberhez illő, nem pedig önkényes rendeltek által kormányzék, a kormány minden rendeleteiben szem előtt kell tartani – keserű panaszokra fakad értesítőnk a nemzetőri tanács elnökének a bányavárosokhoz intézett azon rendelete ellen, minélfogva a szerinte gazdai hatalom alatt álló, s ennélfogva szolgai helyzetre …tottnak képzelt bányamunkások a nemzetőrségi szolgálattól fölmentetnek.
Mindazokat, miket tisztelt polgártársunk, ezen értesítésében, tiszta öntudattal előad, hogy t. i. a bányamunkás semmivel sem alább való, mint az álladalomnak többi tisztviselői és szolági, hogy nincs mitől tartani, mintha a bányaműves a régi rendszernek netalán vérébe olvadhatott szereteténél fogva, nemzetellenes törekvésekre mutatna hajlamot; mert hisz erről előbbi tettei kezeskednek; mondjuk, mind ezen panaszokat méltányosaknak kellene tartanunk, ha egész valójában állna az, mit a tisztelt értesítő alapul vőn fel, hogy t. i. e szolgálattóli felmentés valóságos feloszlatása a nemzetőrségnek.
De bocsásson meg, a dolog nem igy áll, mert amint értesülve vagyunk, a nemzetőrségi hadi tanács nem feloszlatást, teház nem büntetést, hirdetett ki a felsőbányai nemzetőrségre, hanem megforditva, fölmentésben, kedvezményben kivánta részeltetni azokat, kik az állodalom szolgálatában egész nappalon át elfoglalvák, s e szerint a hadi szabályokban körülirt kötelességeknek különben sem lennének képesek megfelelni.
Igy történt ez Budapesten is, hol a hivatalnokok egy része a legjobb szándék mellett sem teljesithetvén a nemzetőrségi szolgálatokat, ugyancsak a haditanács által attól fölmenteték, mert különben a status-gépezetnek megakadása következett volna be.
Egészen más tekintet alá jő értesitőnk azon állítása, hogy lakhelyének, topographiai helyzeténél fogva is szüksége van, kivált e criticus időben, önvédelméről gondoskodni, s kiképzett nemzetőrséget előállítani; ha e részben a hatóság az illető ministerimot megkeresendi, meg vagyunk győződve, hogy alaposaknak találandó okai figyelem nélkül nem fognak maradni.
Pápáról is hasonló panaszos levelet vevénk; itt meg azon hadügyministeri rendelt ellen tétetik kifogás, minélfogva a családi gondokkal tulterhelt egyének a mozgóvá tett őrseregbe soroztatástól fölmentetnek. Mert – ugymond levelezőnk – ha e rendelet betű szerint vétetik. Pápáról alig lehetne 25 nemzetőrt mobilizálni. De e város közönsége igen helyesen fogta fel a rendeletnek értelmét, mert mind a mellett hogy al lakosok legnagyobb része elannyira terhelve van családi gondokkal, hogy sok hátrahagyott családnak eltartásáról a hatóságnak kell gondoskodni, még is a hazafiuság szent érzelme buzditva keblöket 350 egyén ment innen a Dráva partjára.
Eszmecsere végett, közöljük itt pápai értesitőnknek a nemzetőrsereg mobilisatiójára vonatkozó nézeteit. Szerinte meg kellene engedni hogy minden nemzetőr maga helyett nemépen nemzetőrt, hanem más akárkit is fegyverrel és ruhával ellátva kiállithasson, de csak ollyat, kiért a felelősséget magára meri vállalni; ha pedig ez eszme el nem fogadtatnék; köteles legyen minden hatóság saját költségén szintén jó fegyverrel s ruházattal ellátott annyi honvédet kiállítani, a mennyi őrseregének egy, negyedötöd, vagy hatodrészét teszi. Ezt tenni a haza veszélyes állapota megengedi, s hihető a hatóságok is teljes készséggel járulnának e rendelet foganatosításához. Igy aztán ujobb móduak, s az erőtlenebbek sem volnának minden tehertől mentesek; mert mind azok,kik elég értékkel birnak, de akár házi gondjaik, a kár más okok miatt, nem szolgálhatnak, a hatóság általi helyettes kiállitására szorittatnának, vagy illetőleg a kiállítandó fegyveres erő költségeinek aránylagos viseléséhez járulnának. Illy módon lehetne a nemzetőrségi terheket megosztani, s mind egy tekintélyes sereget előállítani.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me