JELLASICHNAK INSPRUCKBANI FOGADTATÁSÁRÓL.

Full text search

JELLASICHNAK INSPRUCKBANI FOGADTATÁSÁRÓL.
Bécsi tudósítónk írja, hogy míg gróf Batthyány Lajos ministerelnökünk Inspruckban időzött, Jellasich már e város’ környékén t. i. Ischlben (hol gróf Apponyi, Wirkner, b. Jósika, Pazziazi s több mások tartózkodnak) lappangott ugyan, de csak akkor ment be Inspruckba, midőn ministerelnökünknek onnani eltávozásáról hitelesen értesült. Inspruckban, ugy látszik, másként fogadtatott s más választ nyert, mint minőt várt reá nézve a jóhiszemű magyar ministerium, a junius’ 10kén kelt két rendbeli proclamatió’ következtében.
Bécsben széltire hallani ama’ hírt, mellyet nehány ott tartózkodó hires illyr agitatorok terjesztgetnek: hogy Inspruckban Ferencz Károly főhg, s a felséges nők kitünő kegyességgel fogadák az illireket, és hogy a királynő’ szemeiből legördült egy könycsep a Jellasich’ kezére, mellyet ő és társai lecsókolának, sőt hogy ő felsége is meghatva fogadta volna őket; de mivel Eszterházy jelen volt, a király nem vala képes arczán látható érzelme szerint szólni a küldöttséggel.
A mint János főhg b. Kulmer’ kiséretében jun. 24-kén Bécsbe megérkezett, az ott tartozkodó illyr emissariusok azonnal ostrom alá vették hódolataikkal, contestatióikkal s hitegetéseikkel; azonnal megjelent az Allgemeine Oesterr. Zeitungban is amaz ismeretes czikk, miszerint gr. Nugent a szerbek és Hrabovszky között 12 napig fegyverszünetet eszközlött; Pétervárad a szerbeknek adatott Ujvidéken és N. Kikindán a statarium fölfüggesztetett. Csernovics pedig Pestre menekült volna.
Az Inspruckból Bécsbe ment illyrek ismét visszakészülnek oda, s azon reményben vannak, hogy miután János főhg van a kiegyenlítésre megbizva; ő felsége a junius 10kén kelt proclamatiót egy ujabbal, szelidebbel fogja fölváltani. Illy hirek legyenek valók, vagy nem, szorgalmasan terjesztetnek, az Agramer Zeitungnak jelenleg Bécsben tartózkodó szerkesztője s több hasonérzelmü izgatók által. Az illyreknek insprucki utjából az „Agramer Zeitung” egyik közelebbi száma elég koholmányokat közöl ugyan, mellyek a „Közlöny” 20ik számában eléggé meg vannak czáfolva; de az Agramer Zeitunk’ szavai még igen lágyak azon kihivó hanghoz képest, mellyel a „dalm. Horv. Slavonske Novine” zágrábi lapnak f. hó 24. száma leirja a bánnak inspruckbani fogadtatását; – az emlittett czikk’ szavai ezek:
„Ime ismét örvendetes hírek Inspruckból, miként már előbbeni lapunkban megjövendölénk, sikerült a bánnak jun. 19-kén a királyné és Ferencz Károly főhg’ jelentésében kihallgatást nyernő ő felségénél, becsuszott ide az ismeretes Eszterházy magyar külügyek ministere is, ki mindekkorig ügyesen tudta gátolni a Horvat-slavon küldöttség’ elfogadtatását, ő felségénél. A bán ékes szónoklattal mondá el azon hű ragaszkodást, mellyel a horvátok, a király és az uralkodó ház iránt viseltetnek, mire ő felsége igen szelid hangon felelt, és a többi közt János főhgt bizá meg, hogy lenne közbenjáró, a magyarok és a három királyság közt. (A magyarok azonban már kiküdeték ismeretes utonálló Hrabovskyjukat.) Ő cs. Kir. Főhgsége János, annyiszor tanusítá szeplőtelen emberszerető jellemét, mindenütt igazságos viseletét az egész világon, főképen slavoniai polgártársink s nem kevesbé irányunkban is: magunkat tehát közbenjárására bizhatjuk. Mit érezhetett valljon ezekre Esztrházy, látván a fényes fogadtatást, mennyire kinozhatta őt ez, főkép visszaemlékezvén nemtelen cselekedeteire, a manifestre (hol ő aligha a kártyákat maga keverte): ez bár nekünk tudtunkra nem adatatott, mindazonáltal képzeljük magunknak; továbbá a budapesti gonosztevők is szemeiket meresztendik, ha Inspruckban levő kémjök által tudosítani fognak, miben áll a dolog.
A kegyelmes királyi audientia után a bán bemutatá a küldöttséget Ferencz Károly főhgnek a hősies nejének Zsófiának (ki legtöbbet tett Metternich’ megbuktatására) kik előtt, midőn a bán Horvátország’ állapota és kérelmei felől szólott, kifejezvén az uralkodó ház iránti hűségöket, szavai annyira hatottak ő főhgsége szívére, hogy magát alig tudván tartóztatni, könnyek gördültek halvány arczára szemeiből, és miután a küldöttség iránti hajlamát s jó szándokát számtalanszor megemlítené, még e következő szavakra fakadt „szívem nálatok van!” A küldöttség ezek után Ferencz József főhgnek, Ferencz Károly’ legidősebb fiának és Csehország helyettesített királyának tevé tiszteletét.
És igy valamint ezen hírekért kezeskedünk, úgy mindazon mende-mondákat, mintha a mi szeretet bánunk a király’ kegyeiből kiesett volna, alaptalanoknak s minden illy értelemben koholt levelekt végetlen hazugságoknak nyilvánítunk.
Mi különben is fogunk jövő lapjainkban ezekről bővebben szólani, mostanra hallgatunk, míg a dolgok egészen világosságra jőnek, jelenleg a mondottakról biztosítunk benneteket. Nyugodjatok meg szeretett hazánkfiai! Valamint a mondottakból szembetünőleg kiviláglik, kik okai ezen mindenféle híreknek.
Reményljük, hogy a bán még ma utjából visszatérend; mi őt úgy fogadjuk, mint még senki sem fogadtatott, mióta Zágráb’ városa létezik.
Ugyan is Inspruckból azon jó hirt hallók, mintha a pápa küldöttje a császárral az olaszországi frigy iránt egyezkednék. Egy tekintélyes egyén említé, hogy nem sokára meg fog szünni a háború, adja isten, hogy ez mielőbb megtörténjék, hogy testvéreink segítségünkre mielőbb visszajöhessenek.
Ugyanazon lap szerint „Mitroviczán 2000 dunántuli szerb parancsolatot vár az iránt, hol üssenek a magyarokra. Hrabovszkit a királyi biztost fenyegetik, és ha meg fogják jaj neki; – de érzi ő ezt, mert már a magyar ministeriumtól kérte nyugalmaztatását.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me