a)

Full text search

a)
A vallás s oktatási ministeriumnak f. é. febr. 14-ő1 135. sz. a. tett azon fölterjesztésére, miszerént a g. n. e. püspök, Rácz Gerasim ismételt kérelmében szorgalmazott 2000 pft évi fizetést kérő püspöknek még a volt érsek által ő Felségénél követelt nyugalmaztatása, s a megyének helyettes általi kormányoztatása mellett megadatni véleményezi, a honvédelmi bizottmány az alkotmány alapelveiből kiindulva, valamint az egyház föggetlenségét, úgy annak állandóságát biztosító czélszerű kormányzás iránt nyilatkozó népbizodalom kifolyását sem kivánván korlátozni, a román ajkú nép kebléből ez ország gyűlésén jelenlévő képviselőknek e részben kikért véleményök folytán rendeli:
Hogy Bihar belényesi kerület országgyűlési képviselője Drágos János úr, mint különben is ugyanazon egyház bizodalmas tagja, a vallás s oktatási ministerium által ide terjesztett s az aradi püspöki megyét általában vagy részben illető okiratok átvételével, folyamodó püspök kérelmének, úgy az egyházmegyei kormány mibenlétének megvizsgálására kiküldetik, s ezennel teljes hatósággal ruházván fel, megbizatik, hogy akár consistoriumok, akár pedig az egész egyházmegyét képviselő nép küldöttek gyülésének tartása mellett az egyház java s kormányozása felett saját belátása szerént intézkedék, jelentése a cultus ministerium útján bezáratván.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 2051.
Mellette annak a kísérőiratnak a fogalmazványa, amellyel az OHB márc. 23-án megküldte a fenti nyilt rendelet másolatát Szász Károly vallás- és közoktatásügyi államtitkárnak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me