Heister Érsekujvár alatt.

Full text search

Heister Érsekujvár alatt.
Heister a Dunántúlról visszatérve, átkelt a Vág–Dunán és Pálffyt előre küldte, ki szept. 18-án 4 ezred lovassal Érsekujvár alá nyomúlt s a nyárhidi malom mellett állott meg. Az erősségből erős tüzeléssel fogadták, sőt a kicsapott lovasság derekasan meg is szabdalta, mindazáltal, mivel időközben Heister maga is közelgett a gyalogság élén, nem tudták őt elriasztani. Szept. 22-én már meg voltak nyitva a vízárkok és megindúlt a küzedelem. Heister 13000 főnyi rendes sereggel, hatalmas tüzérségi készlettel jelent meg. A várban Berthóthy parancsnokolt. A hozzávezető útak és az egész környék, még Bottyán ama rendelkezése folytán, hogy a magas zsilipeket felhúzatta, rendkívül el voltak iszaposodva, ami az ostromló-seregnek nagy hátrányúl szolgált, mert ágyúikat csak iszonyú kínnal tudták vontatni. Bertóthy teljes bizalommal várta a történendőket, azt írván a feladásfelszólító Heisternek, hogy inkább reá ül egy bombára és kilöveti magát, mintsem hogy azt feladja.
Az áruló Ocskay ekközben azon mesterkedett, hogy Nyitravármegyét elhajlítsa Rákóczytól. Elébb Vág-Ujhely környékén akart felkelést szervezni s ebben Sándor Albert nyitrai alispán és Apponyi meg Jeszenszky nevű azon vidékbeli nemesek segédkeztek neki. De fáradozása kárba veszett. Időközben Réthey János becsapott Nyitra alá s megvagdalta az ottani németeket. Ezek Ocskaytól kérnek segélyt, mire az egykor hős ezredes 200–300 pribékkel és 400 dragonyossal éjnek idején beosont Nyitrára. Terve az volt, hogy Nagy-Tapolcsányt és Bajmóczot fogja meglepni és elhajlítani. Azonban Ottlyk éberségén ez a terve is hajótörést szenvedett.
Időközben Heister alaposan meggyőződött róla, hogy Érsekujvárral nem boldogúl. Szept. 30-án a váron kivüli malom-erőd ellen Heister szárnysegéde Duffini erős rohamot vezetett 500 válogatott gyaloggal. Egy órai küzdelem után már a palizádokig értek és ezeket jó darabon kivágták, hogy a kapukhoz férjenek. Ekkor kirohant a vitéz Riviére két század granátossal, Duffini petárdáig elfoglalja s a roham-oszlopot egy órai véres tusa után visszaveri. Igy veretett vissza a malom-erőd második ostroma is, míg végre Heister Gutától elhozatta a nehéz ágyúkat s azokkal löveté az erődöt Berthóthy ekkor maga is belátta, hogy a megrongált malom-erődöt soká nem tarthatja, október 5-én kivonatta belőle az ágyúkat és a 300 főnyi őrséget, a malmot felgyújtotta, a falakat pedig, hogy a németek meg ne húzódhassanak közöttük, porrá lövette. Mintegy 3000 bomba, 14 mozsár veszett kárba s vagy 1200 sebesültje volt Heisternek, a nélkül, hogy egy lépéssel is előbbre haladt volna. Mivel pedig Ebeczky emberei is csípkedték, felhagyott a meddő munkával és október 11-én elvonúlt a vár alól a bányavárosokba. Azonban itt is megjárta, mert dús prédáját Cusani tábornoktól a vitéz Bottyán csakhamar elvette.
647Az 1709-iki kemény télben a harcz színtere a bányavárosok, Liptó- és Turóczvármegyékben volt. Márcziusban azonban már ismét Nyitravármegyébe tétetett át. Bottyán és Károlyi Érsekujvár felé, Pálffy és Viard Nyitra tájára vonúltak.
Bottyán bőségesen ellátta élelmi szerrel, lőporral és őrséggel Érsekujvárt s azután kisebb portyázásokra indúlt, bekalandozva úgyszólván az egész alsó Nyitramegyét.
Heister, ki most ismét a Dunántúl volt elfoglalva, meghagyta volt Wallisnak, a nyitrai vár parancsnokának, hogy az Érsekujvár fölött lévő Surrányból csináljon állandó őrállomást, sánczczal erődítve. A Nyitra vize mentén vezénylő Hartlebennek pedig, hogy Ujvártól északnyugatra Mocsonokon hányasson erős sánczot. Wallis is, Hartleben is április elején fogtak a munkához. Czélt azonban csak Hartleben ért el. Április 11-én ugyanis az ujvári őrség egész lovashada, némi gyalogság és egy-két könnyebb ágyú jelent meg Surányban s Wallist kiverte a készülő sánczok közül s egész Nyitráig űzte.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me