A bunyevácz az ádventi időtől kezdve naponta csak kétszer eszik, míg nyáron háromszor, aratás idején négyszer is. Húst, a szegényebbje kivételével, eleget fogyaszt, de ételféléi között inkább a tészták a túlnyomók. A keresztelői lakoma fogásai Baján a leves (csorba), főtthús (kuvano mesza) paradicsom- vagy más mártással, sűlt hús (pecsena mesza) valami salátával. Ugyanott lakodalmi alkalommal a leves és főtt hús után rizskásás hús, pecsenye következik savanyú káposztával, azután paprikás, pecsenye, végűl a sort a süteményféle zárja be: rétes (guzsvacsa), linczer, fánk, csörgőfánk (lisztitye), torta (torte). A szabadkai lakodalom divatos ételei a pirincse (rizs baromfiaprólékkal), a prisznácz (túrósrétesféle), guzsvacsa (üres rétes). A bajaiak a karácsonyesti vacsorát mézespálinkával (medlyána rakija) kezdik. Az almát (jabuka) és foghagymát (beliluk) mézbe mártva költik el. A további fogások: halpaprikás (ribiji paprikas), sűlt hal (pecsena riba) és kétféle tészta: mákos (mákom tíszta) és diós (orászima tíszta). A szabadkaiak ádventi időben a kolbászszal, hurkával együtt eszik a veszelyácsá-t, uzlivánczá-t, két zsírosan készűlt, tepsiben sűlt tésztafélét. Italuk a bor (vína), pálinka (rakija), de a városba térve, szívesen fogyasztják a sört is. Itt említjük meg, hogy a pipázás ritka, a czigaretta-sodrás általános.