Vécsey Zoltán: A Szinyei Merse-család történetéből. A Néptanítók Lapja 1942. évi számában megjelent cikk kibővítésével készült kü…

Full text search

Vécsey Zoltán: A Szinyei Merse-család történetéből. A Néptanítók Lapja 1942. évi számában megjelent cikk kibővítésével készült különlenyomat. Budapest, 1942. 17. l.
Ez a füzet, mint címe is mutatja, a Sáros vármegyében törzsökös s oklevelekkel kimutathatólag az Árpád-korban hősi tetteik által kimagaslott ősökre visszatekintő és története folyamán a mai napig nemzeti életünk és művelődésünk számos ágában kiváló hazafiakat adó Szinyei Merse-család múltjából csupán vázlatokat és szemelvényeket ad. Ezeket azonban a szerző a tőle ismert tetszetős stilusban, megkapó, mindenki számára élvezetes előadásban rajzolja meg, s noha forrásaiból csak néhányat emlit fel, megállapítható, hogy szorosan a történeti valósághoz ragaszkodik.
Bevezetőül röviden összefoglalja a Sáros vármegyéről, mint a magyarság egyik legrégibb szállásterületéről napjainkig kialakult megállapításokat. Ezek és Karácsonyi fejtegetései alapján valószínűnek tartja, hogy a Mersék a megszálló mátraaljai magyarok közül kerültek fel Sáros vármegyébe. Oklevélből ismert első ősük Sáma fia Benedek comes, akinek egyik fia, a családnévben megőrzött Merse (másik fia csatában elesett) hősiességéért IV. Béla királytól 1262-ben Zwinyefalvát kapta, a hozzátartozó Újfaluval (ma Szinyeújfalu) és Jernyével. Ettől a szinyei birtoktól vette a család előnevét. Vécsey a család további történetét is tömör összefoglalásban, mindamellett világosan és áttekinthető módon szemlélteti. A XVI. sz. elején a Mersék szinyei váruk körzetében 22 falu birtokosai. A Boldogságos Szűz tiszteletére épült várbeli nemzetségi templomuk ma is Sáros egyik legszebb műemléke. A XVII. sz. küszöbén három ágra válnak: A jernyei ág, melynek Szinyei Merse István az alapítója, a XVIII. sz. végén kihal; a második, a szinyei ág, Miklóstól indul ki, a harmadik pedig, a szinyeújfalusi, Kristóftól. Utóbbi ismét két alágra oszlott: Kristófnak első nejétől, Berzeviczy Klárától született fia, Zsigmond alapította az idősebbik, a második feleségétől, Bárczay Ilonától való Kristóf pedig az ifjabb szinyeújfalusi ágat. Az idősebbikből származik Szinyei Merse Jenő jelenlegi vallás- és közoktatásügyi miniszter, közelebbről Zsigmondnak, Mária Terézia idejében Sáros vármegye kiváló alispánjának egyenes ivadéka. A szerző részletesebben mutatja be a család nevezetesebb tagjait; például a három ágalapitó testvérnek nagytehetségű és műveltségű György nevű fivérét, aki a magyar politikai és kultúrtörténetben is nagyjelentőségű egyéniség volt; az ifjabb szinyeújfalusi ágból László sárosi alispánt és pozsonyi követet, a kitűnő jogászt, s ennek fiát, Félixet, megyéje kiemelkedő vezetőegyéniségét, kinek fia, Pál a művészettörténetben biztositott örök nevet magának, stb. Egyesek nejeiről is bővebben emlékezik meg így a jernyei ágat alapító István feleségéről, Ibrányi Zsófiáról, a szellemi és kulturális értékek, templomok, iskolák gondozójáról; a szabadságharc idején és az elnyomatás alatt a magyar irodalom, dal és érzés fenntartásában elévülhetetlen érdemeket szerzett Jekelfalussy Máriáról, a fenti Szinyei Merse Félix nejéről, és még többekről.
Vécsey e mindössze tizenhét oldalnyi összefoglalásban természetesen csak nagy vonásokban adhatta elénk a Szinyei Merse-család történetét; de mindenesetre fölkeltette a figyelmet arra, mily nagy hasznára válnék nemcsak a család-, hanem a köztörténetnek is, ha ennek a kiváló, ősrégi, Sáros vármegye többi előkelő családaival is rokonsági kapcsolatokban álló családnak történetét kimerítően megírnák. A különben nagyobb szorgalmat igénylő terjedelmes munka hálás is lenne, mert felépitéséhez a családnak az Országos Levéltárban letett levéltára és a kiadott, valamint más levéltárakban őrzött forrásanyag bőségesen tartalmaz adatokat.
Czobor Alfréd.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir