Troposzferikus ózon

Full text search

Troposzferikus ózon
Nyírjesen az év elején, Hortobágyon áprilisban, Farkasfán júniusban indult be a mérés, míg K-pusztán 1990-ben kezdődött. A 2. ábrán a havi átlagok alapján készült évi menet látható az 1990-1996 közötti időszakban. Az ábrán jól látható az ózonra jellemző évi menet, nyári maximummal és téli minimummal. Az adatokon végzett trend vizsgálat eredménye szerint a talajközeli ózon koncentrációja éves átlagban gyenge csökkenő tendenciát mutat.
A 3. ábrán tüntettük fel az évi meneteket az egyes állomások esetén, amelyeket a havi átlagok alapján számoltunk. Az ábrán látható, hogy K-pusztán és a Hortobágyon nagyon hasonlók az ózonkoncentráció havi átlagai. Farkasfán valamivel magasabb értékeket mértünk, mint a többi állomáson, amely beleillik abba a képbe, mely szerint Ausztria egyik közeli mérőállomásán (Illmitzen) mérik Európában a legmagasabb troposzférikus ózon koncentrációt háttérkörülmények között. A nyírjesi görbe amplitúdója kisebb, mint a másik három állomás görbéjének amplitúdója. Nyírjesen a nyári maximum valamivel alacsonyabb, a téli minimum viszont magasabb, mint a többi állomáson.
Mind a négy állomás esetében megvizsgáltuk a határérték-túllépéseket napi átlagokra és a 30 perces átlagokra is. Napi átlagra ez a határérték 50 ppb, félórás átlagra 75 ppb. Az 50 ppb-s határértéket Farkasfán haladták meg leggyakrabban a napi átlagok(az esetek 26%-ban, 54 napon). A másik három állomás esetében ez az arány jóval alacsonyabb 6-8%. A 30 perces átlagértékek alapján elvégzett analízis szerint a 75 ppb-s határértéket a nyári hónapokban igen gyakran meghaladta az ózon koncentráció, de a téli hónapokban is előfordultak olyan napok, amikor határérték-túllépés történt. Érdekesség, hogy 1996-ban K-pusztán február hónapban 33 esetben haladta meg a 30 perces átlagkoncentráció a 75 ppb-s határértéket. Megvizsgáltuk azt is, hogy a 100 ppb-t hány esetben haladták meg a 30 perces átlagértékek. Hortobágyon 100 ppb-t meghaladó értéket nem regisztráltunk 1996-ban. Farkasfán és K-pusztán előfordultak ilyen esetek. K-pusztán júniusban 16 esetben 100 ppb-t meghaladó 30 perces koncentráció értéket detektáltunk, míg Farkasfán júniusban, júliusban és augusztusban is voltak 100 ppb feletti félórás értékek. Júniusban 78, júliusban 7, augusztusban pedig 1 alkalommal mértünk ilyen magas koncentrációkat.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir