Irányzatok a világgazdaságban

Full text search

Irányzatok a világgazdaságban
A kelet-európai gazdaságok talpra állítása, a német egyesítés, a közel-keleti válság: e 3 esemény határozta meg alapvetően a világgazdaság alakulását 1990-ben – állapította meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a világgazdaságban végbemenő folyamatokról, várható tendenciákról évente rendszeresen megjelenő jelentésében. Az egyes gazdaságok képtelenek voltak a negatív hatásokat kivédeni, s így a világgazdaság növekedési üteme másfél %-kal, 2%-ra esett vissza. Míg a fejlődő országokban a gazdaság növekedési üteme csak lelassult – közel 1%-kal, 2,5%-ra –, a kelet-európai és a közel-keleti fejlődő országok esetében már – átlagosan 1 %-os – csökkenés következett be. A fogyasztói áremelkedések növekedési üteme a fejlett világban átlagosan fél %-kal, 5%-ra emelkedett, a fejlődő régiókban viszont 10%-kal, 90%-ra szökött fel. Ami az 1991-es évet illeti, az előrejelzések szerint tovább romlik a helyzet: a növekedés 2% körül alakul, az infláció az 1990-es szinten marad, s a munkanélküliség akár a 7%-ot is elérheti – jósolták az IMF szakértői.
A recesszióban lévő fejlett ipari gazdaságoknak is hosszabb ideig tartott a kilábalás, tekintettel az Öböl-válságra, a kelet-európai országok, valamint a Szovjetunió gazdasági nehézségeire, a 2 német gazdaság egyesülésére, ami egyébként nemcsak kihívást jelent, hanem jelentős világgazdasági átrendeződéshez is vezet – figyelmeztettek jelentésükben az IMF szakértői. Az 1990-es olajválságot gyorsabban, s kevesebb veszteséggel vészelték át a fejlett ipari országok, mint az előzőeket: az 1973–74., ill. az 1979. évit. Ennek az a magyarázata, hogy ezek a gazdaságok ma már nincsenek annyira rászorulva az olajra, s jóval rugalmasabbak a szerkezeti átalakításokra, mint korábban. Bár ehhez hozzá kell tenni, hogy az 1990-es olajárrobbanás mértéke nem is érte el az előzőekét.
Recesszió Észak-Amerikában és Nagy-Britanniában, gazdasági fellendülés Japánban és Németországban – ez jellemezte a fejlett régió országainak gazdasági teljesítményét 1990-ben. Ez annyiban módosult 1991-ben, hogy a japán és a német gazdaságban is a lassulás jelei mutatkoztak. 1990. dec.-ben kiderült, hogy az amerikai gazdaság már fél éve nem növekedett, ami 1991 folyamán sem változott: 1991-ben egészében 0,2%-kal csökkent az előző évihez képest. Az infláció azonban mérsékelt maradt, így az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed megpróbálta a klasszikus módszerrel élénkíteni a gazdaságot: az irányadó kamatlábat 1 év alatt 2,5%-kal, 4,5%-ra szállította le, ami 1973 óta a legalacsonyabbnak számít. Jó hír, hogy részben a külső húzóerőnek, részben a gyengülő dollárnak köszönhetően az amerikai kivitel 1990–91-ben folyamatosan bővült: az 1987-es 160 milliárd USD-s rekord kereskedelmi mérleghiány után 1991-ben már csak 60 milliárdos deficittel zárta az évet. Újdonság, hogy az amerikai gazdaság ezúttal nem rántotta magával a világ többi országának gazdaságát.
1990 legnagyobb kudarca a brit gazdaságot érte. Az infláció az OECD-országokénak kétszeresére, 10,9%-ra emelkedett, a munkanélküliség pedig a 10% felé közeledett, mindez magas kamatlábak kíséretében. 1991 folyamán azonban számottevő javulás következett be: az infláció újra az 5% felé tendált, a kamatlábakat közel 3,5%-kal szállították le, ugyanakkor a munkanélküliség továbbra is két számjegyű maradt, az ipari termelés pedig 2%-kal csökkent.
Németország 1990 első felében, még az egyesülés előtt 7,5%-os gazdasági növekedést produkált, ami az év egészét tekintve 4,2%-ra mérséklődött. A német jegybank az amerikaival ellentétben – sőt, Washington sorozatos nyomása ellenére – a megnövekedett kereslet, a 2 német gazdaság egyesülése, az emelkedő olajárak inflációs hatásainak ellensúlyozására folytatta eddigi szigorú antiinflációs gazdaságpolitikáját, s 1991 folyamán többször is a kamatokhoz nyúlt. Az infláció üteme 1991-ben még így is 9 év óta a legmagasabb szintre, 5%-ra emelkedett, amit csak tetézett a növekvő költségvetési hiány és a deficites kereskedelmi mérleg.
A tokiói részvényárfolyamok 1990-ben közel 40%-kal, az ingatlanárak 30%-kal estek. A japán pénzintézetek megcsappant nyereségük nyomán egyre kevesebbet kölcsönöztek. Az ipar is nehéz helyzetben volt: a külpiacok kifulladása, a pénzügyi zavarok miatt a vállalatok nyeresége is visszaesett. Mindennek láttán Nyugat-Európában recesszióról beszélnének, nem úgy a szigetországban, ahol az elmúlt évek átlagosan 5%-os gazdasági növekedése után 3,7%-os bővülést regisztráltak 1991-ben. Tokió a gazdaság serkentésére – csakúgy, mint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia – kamatcsökkentéssel próbálkozott.
Az IMF fejlődőnek minősített tagországai közül a legégetőbb helyzetben a 6 kelet-európai ország: Lengyelország, Cseh-Szlovákia, Magyarország, Bulgária és Románia van – szögezi le az IMF tanulmánya. A tervgazdasági rendszer felszámolása, a piacgazdaságra való áttérés, az ehhez szükséges intézményi feltételek megteremtése szinte mindegyiküknél óriási áldozatokkal járt. A kívánatos makrogazdasági stabilizációs programot többé-kevésbé mindegyikük kidolgozta, de a gyakorlati megvalósítás késik, vagy egyelőre nem sok sikert hozott. Összességében a térség országainak statisztikailag mérhető gazdasági teljesítménye 1990-ben 3,6%-kal esett vissza.
A kelet-európai országok gazdaságaik átalakítása során az első sikereket 1991-ben az infláció megtörésével érték el. A többi gazdasági mutató – az ipari termelés és a munkanélküliség – még kedvezőtlen, de az átmenet egyik legfőbb gondját, az inflációt tekintve – bár a nyugati országokkal való összehasonlításban még mindig rendkívül magas – számottevő javulás volt érzékelhető.
Ezen a téren a leglátványosabb eredményt Lengyelország érte el, ahol az infláció 1990. febr.-ban 1200%-kal eljutott a csúcsra, 1991. szept.-re viszont havi 2% körül stabilizálódott, ami éves szinten 55%-ot jelent, szemben az egy évvel korábbi 250%-kal. Ezzel együtt 1991-ben a munkanélküliség 9,8%-ra nőtt, az ipari termelés pedig 22%-kal maradt el az előző évitől. Ennek nyomán a lengyel kormány máj.-tól kezdve, egymást követően 4 alkalommal 72%-ról 40%-ra szállította le az irányadó kamatlábat. Cseh-Szlovákiában a fogyasztói árindex üteme először 1991. szept.-ben torpant meg: akkor az előző év azonos időszakához viszonyítva 53%-kal voltak magasabbak az árak a jún.-i 73%-kal szemben. A jegybank szept.-ben 10%-ról 9,5%-ra csökkentette a leszámítolási kamatlábat. A munkanélküliség azonban aug.-ban 5,1% volt, az ipari termelés 1,2%-kal maradt el az előző év első feléhez képest.
A Szovjetunió átalakulásának és megsegítésének tárgyalása 1991-ben mind a 7 vezető ipari nagyhatalom londoni találkozóján, mind pedig az IMF-Világbank közgyűlésén minden mást, így a kelet-európai országok megoldottnak korántsem tekinthető ügyét, a világgazdaság helyzetét, a világkereskedelem liberalizálását háttérbe szorította. Az erkölcsi támogatáson túl a konkrét segítséget végül okt.-ben 8 köztársaság, nem pedig Gorbacsov kapta meg: eszerint az 1992-ben esedékes 3,6 milliárd USD-s nyugati tőketörlesztést 1 évvel elhalasztják, a kamatok fizetésére pedig 1 milliárd USD-s áthidaló kölcsönt nyújtanak. Az 1990 óta nyilvánosságra kerülő gazdasági mutatók egyébként tragikus helyzetet tükröznek: az ipari termelés, beleértve az élelmiszeripart is. 10%-kal esett 1 év alatt. Az olajkitermelés is drámai mértékben csökkent, ami, ha ilyen mértékben folytatódik, az ország az évtized végére olajimportőrré válhat. A központi bank folyamatosan nyomta a rubelt, s így az infláció növekedési üteme megközelítette a heti 2–3%-ot is 1991-ben. Az ország költségvetési hiánya 100 milliárd rubel felett volt, az adósságállomány pedig optimista becslések szerint is legalább 60 milliárd USD.
A fejlődő országok külföldi adósságállománya 1990-ben 6%-kal, 1306 milliárd USD-re emelkedett. A bázeli székhelyű Nemzetközi Fizetések Bankjához (BIS) beérkezett banki jelentések alapján a kelet-európai országoknak a kereskedelmi bankokkal szemben fennálló hitelállománya egészében véve csökkent. 1991 első felében – változatlan dollárértékben számolva – 7%-kal, folyó dollárárfolyamon számolva pedig 16%-kal, 92 milliárdról 77 milliárd USD-re csökkent. Kelet-Európa azonban így is összesen 142 milliárd USD-vel adós.
A Világbank 1990-ben 22 milliárd USD hitelt folyósított tagállamainak, 2 milliárddal többet, mint 1 évvel korábban. A 6 kelet-európai országnak ebből összesen 3 milliárd USD jutott. A legtöbbet, 1,3 milliárdot Lengyelország kapta, majd 750 millióval Magyarország következett. Cseh-Szlovákiát összességében 450 milliós, Jugoszláviát pedig 300 milliós USD-s hitelben részesítette a Világbank. Romániára 180 millió, Bulgáriára viszont mindössze 17 millió jutott a Világbank forrásaiból – derül ki a pénzügyi szervezet éves jelentéséből. A jún.-ban végződő pénzügyi évben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 5,6 milliárd SDR-nyi – 1 SDR=1,36 USD – hitelmegállapodást kötött. Jugoszláviát leszámítva, az 5 keleteurópai országnak összesen 3,6 milliárd SDR-nyi, ún. stand-by, azaz készenléti hitelt szavazott meg, az Alap éves hitelállományának mintegy egyharmadát: Lengyelországnak 1,2 milliárd, Magyarországnak 1,1 milliárd jutott (mindkettőjükkel hároméves megállapodást kötött az IMF), míg Cseh-Szlovákia 619, Románia 380, Bulgária pedig 279 milliót kapott. Az IMF ezenkívül 2,1 milliárd SDR-nyit hagyott jóvá 11 országnak az olajár-emelkedésből fakadó nagyobb olajszámla-terheinek kompenzálására, aminek több mint a felét szintén a kelet-európai országok kapták.
Az általános világgazdasági konjunktúra megtorpanása a kereskedelem alakulására sem volt jó hatással: az Általános Vámtarifa- és Kereskedelmi Egyezmény (GATT) legfrissebb jelentése szerint a világkereskedelem mennyisége 1990-ben 5%-kal gyarapodott az 1 évvel korábbi 7, ill. az 1988-as 8,55% után. Bár a világgazdaság dollárban számolt értéke 1990-ben rekordmagasságba, 3500 milliárd USD-re emelkedett, ez azonban a dollár gyengülésének tudható be. A világkereskedelem értékbeni gyarapodása elsősorban a fejlett ipari országoknál figyelhető meg, amelyek 1990-ben csaknem megduplázták kivitelüket 1989-hez képest. Közülük is Nyugat-Európa mutatott kiemelkedő teljesítményt: az export és import értékbeni növekedési üteme mintegy háromszorosa volt az előző évinek.
A világ első számú exportőre megtisztelő címet – USD-ben mérve – Németország kapta, második helyre szorítva az Egyesült Államokat. Németország 1990-ben összesen 421 milliárd dollár értékű exportot teljesített – a világexport közel egynegyedét – szemben az Egyesült Államokkal, amely 394 milliárd USD értékben adott el külföldön. A jelentés szerint az NSZK egymaga – a keleti tartományok nélkül is – megelőzte volna az Egyesült Államokat: az egykori NDK mindössze 22,5 milliárd USD-nyi exportot hozott. A jelenséget persze az is magyarázza, hogy – a korábbi félelmek ellenére – az egyesítés nyomán a német márka 16,5%-kal erősödött a USD-hez képest 1990-ben, s ez vezetett valójában a német export USD-ben számolt értékének növekedéséhez. Mennyiségi összehasonlítás tekintetében az Egyesült Államok vezet: áruexportja 8,5%-kal gyarapodott, Németországé viszont csak 1,5%-kal.
Japán 4,5%-kal növelte exportjának USD-ben számolt értékét és 286 milliárd USD-s teljesítménnyel megőrizte harmadik helyét, Franciaország 216 milliárd USD-s, Nagy-Britannia 185 milliárd USD-s exportra volt képes 1990-ben. A nyugat-európai országok közül Svédország exportja csökkent, míg az első 25 között Ausztria növelte legnagyobb arányban és értékben kivitelét.
A kelet-európai országok szerepeltek a legrosszabbul 1990-ben. A térség exportja még az 1989. évinél is nagyobb mértékben esett, Cseh-Szlovákia, Lengyelország és Magyarország csak részben tudta ellensúlyozni a regionális forgalom visszaesését. A Szovjetunió 1990-ben is csökkenő exportot és növekvő importot könyvelhetett el.
A 15 leginkább eladósodott fejlődő ország mint csoport 11%-kal növelte exportját, importjuk azonban 16%-kal gyarapodott, s így megközelítette az adósságválság kitörése előtti, 1981-es 145 milliárd USD-s szintet. A csoporton belül Nigéria és Venezuela növelte leggyorsabban – 44, ill. 23%-kal – USD-ben számolt kivitelét, Brazília és Peru kivitele viszont abszolút értékben csökkent, importja pedig jelentősen emelkedett.
Az integrációs folyamatok felerősödése figyelhető meg 1991-ben. Európa történetében új fejezet nyílt azzal, hogy az év végén a 12 közös piaci tagállam elfogadta a politikai és monetáris unióról szóló megállapodást. Bár Nagy-Britannia egyelőre mindkettőtől távol maradt, ez nem zavarta a másik 11 tagállamot abban, hogy elkötelezze magát: 1997-től, de legkésőbb 1999-től nemzeti valutáját közös pénzre, ECU-re cseréli, ha ez megfelel a gazdasági feltételeknek. A határoktól mentes, egységes piac azonban már 1993. jan. 1-jétől megvalósul: eltűnnek a belső határok, lehetővé válik a tőke, a munka szabad áramlása a Tizenkettek között. Nem véletlen, hogy a jelenleg még a közös piacon kívüli európai országok mihamarabb szeretnének a szervezethez csatlakozni. Ausztria 1990-es folyamodványához hasonlóan egy másik EFTA-tag, Svédország 1991-ben beadta felvételi kérelmét a Közösséghez. Az ehhez szükséges első lépéseket 1991-ben 3 kelet-európai ország tette meg: Cseh-Szlovákiával, Lengyelországgal, Magyarországgal társulási egyezményt írtak alá, amelyben az ezredfordulóig szabadkereskedelmi övezet kialakítását tűzték ki célul. Az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) 7 tagállamának még hároméves tárgyalássorozat után sem sikerült megegyeznie az Európai Gazdasági Közösség 12 tagállamával a mintegy 420 millió fogyasztót tömörítő Európai Gazdasági Térség (EGT) létrehozásáról.
A dél-amerikai kontinensen is hasonló folyamatok indultak meg 1991-ben. A földrész több mint felét magába foglaló közös piacról állapodott meg Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay. A 4 ország által 1995-re létrehozandó Mecosur elősegíti az amerikai elnök által javasolt, Alaszkától a Tűzföldig terjedő pánamerikai szabadkereskedelmi övezet kialakulását. Az 1988-ban létrejött USA-kanadai szabadkereskedelmi övezethez való mexikói csatlakozás részleteiről is megindultak a tárgyalások. A világ legtöbb térségében az integrációk megerősítésén munkálkodnak, Kelet-Európában viszont még a meglévőket is felbontották: utódszervezet nélkül feloszlatták az 1949-ben életre hívott, de már egy ideje nem működő Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsát (KGST), ill. a közös katonai szervezetet, a Varsói Szerződést.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir