1850

Full text search

1850
Márc. 2. – Poroszországban jobbágyfelszabadítási torvényt adnak ki, amelyben a szolgáltatásokat és a robotot pénzbeli megváltás ellenében eltörlik. A megváltást 40 éven át kell törleszteni.
Márc. 11. – Az új porosz egyesületi törvény megtiltja, hogy nők, iskolások, tanoncok egyesületi tagok legyenek.
Márc. 20–29. – IV. Frigyes Vilmos porosz király Erfurtban összehívja az Unióparlamentet (a képviselők fele porosz). A parlament a király kívánságai alapján kidolgozza a Német Unió alkotmányát.
Máj. 10. – Frankfurtban konferenciát rendeznek, ahol Ausztria határozottan fellép a porosz uniós törekvésekkel szemben. Orosz és osztrák nyomásra a német államok többsége a régi Német Szövetség fenntartása mellett foglal állást.
Júl. 2. – Poroszország és Dánia megköti a berlini békét.
Aug. 2. – A londoni jegyzőkönyvben a nagyhatalmak, Ausztria, Nagy-Britannia, Oroszország, Norvégia és Svédország követelik a német-dán háború befejezését, Dánia integritásának megőrzését.
Aug. 28. – Weimarban bemutatják Richard Wagner Lohengrin c. operáját.
Nov. 29. – Aláírják a porosz-osztrák olmützi szerződést, amelynek értelmében Poroszország leszereli korábban mozgósított csapatait és feloszlatja a porosz uniót. Ezzel helyreáll a Német Szövetség.
Az év folyamán – Robert Wilhelm von Bunsen feltalálja a róla elnevezett Bunsen-égőt. – Hermann von Helmholtz megállapítja az idegingerület terjedési sebességét. – Hermann Schulze-Delitzsch Delitzschben (Szászország) bankot alapít kézművesek számára.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir