Személyi jövedelemadó

Full text search

Személyi jövedelemadó
Az 1988-ban bevezetett személyi jövedelemadó
– elvileg a jövedelem keletkezésétől függetlenül
– az egyének minden jövedelmét összevontan és progresszíven adóztatja, ily módon érvényesítve az arányos közteherviselés elvét. A személyijövedelemadó-tábla 1991. évi módosításakor, miközben a legalacsonyabb és a legmagasabb adósávban a kulcsok nem változnak, 55000 és 150000 Ft között mérséklődött az adókulcs. Két új adósávot is kialakítottak. Az adó így az előző évekénél jobban nivellálja a piaci folyamatokkal együtt járó diferenciált jövedelmeket. Különösen azáltal, hogy az eddigi alkalmazotti kedvezmény helyett (mely az adóalap csökkentését írta elő havi 1000 Ft-tal) új kedvezményt vezettek be: minden munkaviszonyban álló magánszemély, az általa fizetendő adóból, havi fix összegű (250 Ft/fő) adókedvezményt vehet igénybe.
A jövedelmek egységes keletkezési forrásuktól független adóztatása alól vannak kivételek, pl. az értékpapírok, a 2000 Ft alatti jövedelmek, amelyeket 20%-os lineáris adóval adóztatnak. A lineáris adó aló vont jövedelmek köre – a rendszer továbbfejlesztésével kapcsolatos előzetes elképzelésekkel szemben – nem szűkült, sőt tovább bővült. Az ingyenesen juttatott szövetkezeti üzletrész (vagyonrész), dolgozói részvény és vagyonjegy után – az 1990. évi szabályozást 1988. jan. 1-jéig visszamenőlegesen eltörölve – szintén lineáris adót kell fizetni, de csak akkor, ha az így szerzett üzleti részesedését a tulajdonosa eladja.
Az alkalmazotti adókedvezmény igénybevételének feltételei alapvetően azonosak a korábbiakkal, azaz mindazoknak jár, akik az 1990. évben érvényes alkalmazotti kedvezményt igénybe vehették, beleértve az alkalmazásban álló nyugdíjasokat is, kivéve a tartósan külföldön foglalkoztatott magánszemélyeket a külszolgálat időtartama alatt. Újdonság, hogy az adót 250 Ft-tal csökkenthetik azok is, akik átképési támogatásban, munkanélküli-segélyben, vagy átmeneti munkanélküli-járadékban részesülnek. A nyugdíjasok 108 000 Ft-os összes adómentes jövedelemszerzési lehetőségének értékhatára változatlan marad.
Fontos változást jelent, hogy a költségtérítések – étkezési, gépkocsi-használati –, költségátalányok címén kapott valamennnyi bevételt – mint egyfajta új típusú „jövedelmet” – együttesen kezeli az adórendszer. Az ilyen típusú bevételekkel szemben lehet elszámolni (levonni) azokat az összegeket, amelyek mindenfajta külön bizonylat nélkül, jogszabályi előírás alapján adómentesek, majd – ezeken felül – mindazt, amit a magánszemély bizonylattal igazolni tud. Adót fizetni csak a „maradék” után kell.
Az adómentes jóléti juttatások köre is változott. 1991-től a munkáltató adómentesen csak a belföldi üdülés költségeit vállalhatja át – a költség 50%-áig terjedő mértékben; a többit is kifizetheti a cég, de azért már a dolgozónak szja-t kell fizetnie. Adómentes szociális segély csak a valóban rászorulóknak adható, összegére azonban nincs felső korlát. A természetben nyújtott munkahelyi étkeztetés és a kizárólag étel vásárlására jogosító utalvány változatlanul értékhatár nélkül mentesül az adó alól. A pénzbeli megváltás adómentes havi értékhatára 500 Ft-ról 800 Ft-ra nőtt. Változott az albérleti (szállás-) hozzájárulás adómentes összege is: havi 4000 Ft fizethető. E változás azoknak kedvező, akiknél az 1990. évben érvényben volt másik korlát (a díj 50%-a) 4000 Ft-nál kevesebb adómentes hozzájárulásra adott lehetőséget.
Az adóalap megállapításakor az összjövedelemből levonható tételeknél lényeges változások léptek életbe. Az szja-törvény már 1990. jan 1-jétől módot adott az adóalap csökkentésére az adóköteles jövedelem 30%-áig, ha valaki a törvényben meghatározott befektetési formákkal élt, pl. részvényt, üzletrészt vásárolt vagy saját egyéni vállalkozásába ruházott be. 1991-től a termőföld vásárlása mellett preferált az Állami Vagyonügynökség tulajdonában lévő vagyontárgy, értékpapír vásárlása is. Ez a szabály készpénzfizetésük erejéig vonatkozik azokra is, akik az Egzisztenciaalap, ill. az MNB privatizációs hiteléből vásárolnak. A hiteltörlesztésre azonban kedvezmény már nem vonatkozik. A „munkavállalói részvételi program” keretében vásárolt részvények esetén a kedvezmény a felvett hitel törlesztésének ütemében vehető igénybe.
Változás továbbá az szja-törvényben, hogy csak a belföldi székhelyű alapítvány céljára fordított összeg vonható le az összjövedelemből. Adóelőleget pedig nem kell levonni, ha az állampolgár fel sem venné a jövedelmet, hanem úgy rendelkezik, hogy az adott cég közvetlenül utalja az összeget egy adott belföldi alapítvány vagy közérdekű felajánlás céljára.
A súlyosan fogyatékos felnőttek adóalapcsökkentő kedvezménye kétszeres lett, azaz minden olyan hónapra, amelyben a fogyatékos állapot legalább egy napig fennáll, 2000 Ft vonható le az összjövedelemből az adóalap megállapítása során.
Az összjövedelemből levonható a befizetett helyi adó összege. Az egyéni vállalkozó azonban az őt e minőségében terhelő helyi adót a vállalkozása költségei között számolhatja el.
Lényegesen változott a szakszervezeti tagdíj levonhatóságának szabálya: nemcsak a szakszervezetnek, hanem bármely munkavállalói érdekképviseletet ellátó szervezetnek – pl. munkástanácsoknak – fizetett (levont) tagdíjból havi 300 Ft vehető figyelembe adóalapot csökkentő tételként.
Bővült a gyermeket nevelők összjövedelemcsökkentési lehetősége. A korábbi kedvezmények mellett minden gyermekre a gyermek születésétől 6 éves koráig havi 1000 Ft adóalapcsökkentő kedvezmény jár.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir