Kultúra

Full text search

Kultúra
I. 27. – Kivégzik Iszaak Babelt.
I. 28. – A szovjet archívumokat az NKVD felügyeletébe utalják.
II. 1. – Irodalmi Sztálin-díj alapítása. (A Sztálin-díjról – amely a tudomány és művészetek területén évente 16 főnek, találmányokért 60 főnek, a katonai ismeretek területén elért eredményekért 18 főnek volt kiadható – csakúgy, mint a 4000 egyetemista számára odaítélhető Sztálin-ösztöndíjról még 1939. XII. 20-án hozott határozatot a Népbiztosok Tanácsa.)
II. 2. – Kivégzik Vszevolod Mejerholdot, a kiváló színházrendezőt és Mihail Kolcovot, az ismert újságírót, a Pravda szerkesztőbizottságának tagját.
II. – Ligyija Csukovszkaja befejezi kisregényét, a Szofija Petrovnát. A sztálini terror ellen írt műve azonban csak a 80-as évek végén jelenhet meg hazájában.
II–III. – Megjelenik Mihail Solohov Csendes Don c. regényének befejező része (4. kötet 8. rész).
IV. 2. – A Sztálin-díj irodalmi és művészeti bizottsága elnökévé Vlagyimir Nyemirovics-Dancsenkót, tagjaivá Mihail Solohovot, Alekszandr Dovzsenkót és Rejnold Gliert nevezik ki.
V. 5. – Bemutatják a Jurij Rajzman rendezésében készült Feltört ugar c. filmet.
V. 11. – A török nyelvcsaládhoz tartozó népek néhány évvel korábban bevezetett latin írását a Népbiztosok Tanácsának rendelete alapján cirill ábécével váltják fel.
VII. 5. – Kisinyovban nagygyűlést tartanak a város művészeinek és íróinak részvételével a felszabadult Besszarábia jövőbeni kulturális fejlődését ünneplendő.
VIII. 6. – Letartóztatják Nyikolaj Vavilovot, a szovjet genetika egyik legnagyobb alakját, az 1930-ban létrehozott Genetikai Laboratórium, majd 1933-tól Genetikai Intézet vezetőjét.
VIII. 9. – A Szovjetunió Népeinek Múzeumában a lett, litván, észt, moldvai és karél-finn új szovjet köztársaságok népeit bemutató kiállítás nyílik.
IX. 5–8. – A Pionyérszkaja Pravda közli Arkagyij Gajdar regényét, a Timur és csapatát.
IX. 16. – A Népbiztosok Tanácsa rendeletet hoz a német, angol és francia nyelvek közép- és felsőfokú tanintézetekben történő oktatásáról.
X. 2. – Tandíjat vezetnek be a felsőfokú tanintézetekben és az általános iskola felső osztályaiban.
XI. 11. – Moldáviában áttérnek a cirill ábécére.
XII. 2. – A párt-kb határozatot hoz az irodalmi kritikáról. Ennek részeként felszámolják a vulgárszociológiával szemben oly fontos szerepet játszó Lityeraturnij krityiket.
Az év folyamán – Az ekkor szovjet tudósítóként Párizsban élő Ilja Ehrenburg megírja regényét, a Párizs bukását.
– Anna Ahmatova Poéma hős nélkül c. művének első vázlatát írja.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir