I. A nemzetközi béke és biztonság megőrzése

Full text search

I. A nemzetközi béke és biztonság megőrzése
Az Alapokmány értelmében a szervezet legfontosabb feladata a nemzetközi béke és biztonság megőrzése a nemzetközi konfliktusok megelőzése a viszályokat előidéző okok és folyamatok feltárása és megszüntetése. Az ENSZ nem világkormány, eszközei, különösen a nagyhatalmak közvetlen érdekeltsége esetén korlátozottak. Az évtizedek során kialakultak azok a módszerek és eljárások, amelyek alkalmasak konstruktív módon elősegíteni egy-egy viszály konfliktus megoldását, megakadályozni eszkalációjukat.
Ilyen eszközök: közvetítés, békéltetés, különleges megbízottak, megfigyelők vagy ténymegállapító csoportok kiküldése, népszavazás ellenőrzése stb. Az elmúlt években az ENSZ-főtitkár (ill. különmegbízottai) szerepe lényegesen megnőtt, főleg a regionális vagy kétoldalú konfliktusok megelőzésében vagy megoldásában (Afganisztán, iraki-iráni konfliktus, Kambodzsa, Közép-Amerika, Namíbia, Ciprus stb.). E tevékenység során a főtitkár – vagy magas szintű megbízottja – a klasszikus diplomácia minden titkos vagy nyílt eszközét alkalmazza. Közös vonás e tevékenységben, hogy annak részeredményeiről és kimeneteléről a főtitkár folyamatosan tájékoztatja a Biztonsági Tanácsot.
A fentiekhez szorosan kapcsolódik az ENSZ békefenntartó tevékenysége. Az 1988-ban Nobel-békedíjjal kitüntetett békefenntartó ENSZ-haderők története a szervezet kezdetéig nyúlik vissza. A békefenntartás eredményessége – mint az ENSZ minden tevékenységéé – a nemzetközi erőviszonyok alakulásának a függvénye.
Az 50-es évek elején a koreai háborúban amerikai haderők és 16 további ország katonái ENSZ-zászló alatt, az amerikai parancsnokság irányításával vettek részt. (A koreai „ENSZ-parancsnokságot” mind a mai napig nem szüntették meg, az Egyesült Államok rendszeresen tájékoztatja a BT-t az 1953. évi fegyverszüneti egyezmény végrehajtásáról.)
A békefenntartás – az ENSZ-szóhasználatban – a pillanatnyi status quo megőrzését, a hadműveletek beszüntetését a harcoló felek fizikai szétválasztásának biztosítását (ún. ütközőzónák kialakítását) szolgálja abból a célból, hogy lehetővé tegye a konfliktusban érdekelt felek közötti közvetítést békéltetést, a tárgyalások megkezdését, a viszály békés rendezését célzó erőfeszítések eredményességét.
A békefenntartó műveletek alapvetően 2 kategóriába sorolhatók: megfigyelő missziók és békefenntartó haderők. Megalakításukról a BT hoz döntést, műveleteiket a főtitkár parancsnoksága alatt végzik. Kiküldésük előfeltétele, hogy a művelet helyszíne felett szuverenitást gyakorló állam – valamint sok esetben a konfliktusban közvetlenül érdekelt más állam(ok) – beleegyezzenek alkalmazásukba.
A haderők személyi állományát az ENSZ-tagállamok önkéntes alapon biztosítják: a megfigyelő erők fegyvertelenek, míg a békefenntartó erők csupán önvédelmi könnyűfegyvert viselnek. A műveletek nem jelenthetnek beavatkozást az ország belügyeibe s nem szolgálhatják – belső konfliktusok esetén – egyetlen fél vagy csoport érdekeit.
A békefenntartó műveletek részletekbe menő szabályozása, a békefenntartó erők szervezete, működési és finanszírozási elvei még mindig nincsenek kimunkálva. Az eddigi műveletekre esett szabályozás alapján került sor.
A 80-as évek változásai, a szovjet–amerikai közeledés, a gorbacsovi külpolitikában érzékelhető új megközelítés jelentősen felértékelte az ENSZ szerepét e területen is, várható, hogy a békefenntartás elvi és gyakorlati kérdései belátható időn belül átfogó rendezést nyernek.
Az ENSZ békefenntartó műveletei:
1. Megfigyelő missziók:
ENSZ Közel-keleti Fegyverszünet-ellenőrző Szervezete (UNTSO; felállításának ideje: 1948. jún.)
ENSZ Indiai és Pakisztáni Katonai Megfigyelő Csoportja (UNMOGIP; 1949)
ENSZ Libanoni Megfigyelő Csoportja (UNOGIL; 1958. jún.)
ENSZ Jemeni Megfigyelő Missziója (UNYOM; 1963. jún.)
ENSZ Indiai és Pakisztáni Megfigyelő Missziója (UNIPOM; 1964)
A Főtitkár Képviselőjének Missziója a Dominikai Köztársaságban (DOMREP; 1965. ápr.)
ENSZ Iráni-Iraki Katonai Megfigyelő Csoportja (UNIIMOG; 1988. szept.)
ENSZ Angolai Ellenőrző Missziója (UNAVEM 1988. dec.)
ENSZ (namíbiai) Átmeneti Segítő Csoportja (UNTAG; 1989. ápr.)
A korábban felállított UNTSO és az UNMOGIP még mindig működik. Az iráni-iraki megfigyelőcsoportban és a namíbiai műveletekben magyar tisztek is részt vesznek.
2. Békefenntartó haderők:
ENSZ Rendkívüli Haderők (UNEF I; 1956. nov. 1967. máj.: az egyiptomi-izraeli határ mentén) ENSZ Kongói Haderők (ONUC; 1960. júl.–1964. jún.)
ENSZ Nyugat-iráni Biztonsági Erők (UNSF; 1962. szept.–1963. ápr.)
Második ENSZ Rendkívüli Haderők (UNEF II; 1973. okt.–1979. júl.; az egyiptomi–izraeli határ mentén)
ENSZ Ciprusi Békefenntartó Haderők (UNFICYP; 1964. márc.)
ENSZ Csapatszétválasztási Megfigyelő Haderők (UNDOF; 1974. máj.; Szíria és Izrael határán)
ENSZ Libanoni Ideiglenes Haderők (UNIFIL; 1978. márc.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir