Mecseki Szénbányák

Full text search

Mecseki Szénbányák
Címe: 7601 Pécs, Komját Aladár u. 5. Gyárak (telepek): Pécsi Bányaüzem, 7691 Pécs-Vasas; Komlói Bányaüzem, 7301 Komló, Zobák-akna; Északi Bányaüzem, 6349 Szászvár Bányatelep; Külfejtési Üzem, 7601 Pécs, Széchenyi-akna; Brikett Üzem, 7355 Nagymányok; Szénelőkészítő Üzem, 7629 Pécs, Buzsáki I. u. 22.; Szolgáltató Üzem, 7300 Komló, Kossuth L. u. 3.; Anyagellátó Üzem, 7300 Komló, Pécsi út 1.; Építési Üzem, 7629 Pécs, Buzsáki I. u. 22.; Központi Gépüzem, 7300 Komló, Pécsi út 1.; Villamos Üzem, 7629 Pécs, Buzsáki I. u. 22. Fontosabb termelési ágak, termékek: kokszolható feketeszén, darabos tüzelőszén, brikett, erőművi tüzelőszén.
Vezetői: Csethe András (vezérigazgató); Balás László (műszaki vezérigazgató-helyettes); Dr. Göndöcs István (gazdasági vezérigazgató-helyettes); Reszler Zoltán (személyzeti és szociális igazgató). Vezetési struktúra: 1989-ben alakították ki. Az igazgatóság irányítási feladatkörébe tartoznak a piaci és a külső kapcsolatok; a belső irányítás és a feladatok teljesítéséhez kapcsolódó érdekeltség megteremtése a hagyományos tervgazdasági struktúrában történik. Az államigazgatási felügyeletű vállalatnál a döntések kialakítására hivatott igazgatótanács 19 tagú; 10 kinevezett vezetőből és a szakszervezet által választott 9 tagból áll.
Fontosabb gazdasági mutatók (1988): vagyon 9734,9 M Ft; értékesítés nettó árbevétele: 5700,2 M Ft; tiszta eredmény –533,3 M Ft; teljes munkaidőben foglalkoztatott átlagos létszám 11 609 fő; évi átlagos összes kereset 180 152 Ft/fő; évi átlagos összes kereset az ágazat átlagához képest 106,5%.
A vállalat rövid története: 1782-ben a Pécs melletti Vasason, 1793-ban a medence északi szárnyán, 1812-ben pedig Komlón alakultak egyéni és társas vállalkozások a kőszén kitermelésére. A felszínközeli kezdetleges bányászkodás a reformkorban kapott nagyobb lendületet, amikor Széchenyi István gróf kezdeményezésére osztrák tőkével, a Rotschild-bankház részvételével megalakult az Első Dunagőzhajózási Társaság (DGT), amely 1850-től nagyszabású bányafejlesztésbe kezdett a Pécs környékén felvásárolt bányatelepeken. A társaság európai színvonalú, gőzgépeket alkalmazó bányákat épített, és 1856-ban vasúttal kötötte össze a bányákat és a Mohács melletti Duna-kikötőt. A bányák közelében új telepeket létesítettek templommal, iskolával, kórházzal, és a Monarchia hagyományos bányavidékeiről – Karintiából, Stájer- és Morvaországból – szakképzett bányászokat toboroztak. A termelés gyors ütemben nőtt, s a századforduló körüli évtizedben elérte az évi 1 millió tonnát. Komlón, amely a Magyar Állami Szénbányák tulajdona volt, és az északi területen, amely a Salgótarjáni Kőszénbánya Rt. érdekeltsége volt, az I. világháború után létesültek nagyobb kapacitású bányák, de színvonaluk elmaradt a DGT akkoriban modernizált – és nagyrészt ma is működő – bányáitól. Az 1946-os államosítások után a volt DGT-bányák jóvátételként a Szovjetunió kezelésébe kerültek, a komlói és az észak-mecseki bányák (Szászvár, Máza, Nagymányok) a Magyar Állami Szénbányák igazgatása alá tartoztak. 1952 után a bányákat két tröszti szervezetbe tagolták: létrejött a Pécsi Szénbányászati Tröszt, a komlói és az északi telepek pedig a Komlói Szénbányászati Trösztöt alkották. Az 1950-es években Komló volt a szocialista iparosítás egyik kiemelt színtere; Pécs környékén rekonstrukciókra került sor, míg az északi bányák közül csak a szászvári maradt máig is művelésben. 1963-ban a két trösztöt egyesítették, megalakult a Mecseki Szénbányászati Tröszt. Egy nagyberuházás eredményeként 1964-ben lépett üzembe a Zobák-bánya, 1968-ban nyitották az István II. aknát. 1968-ban a tröszti szervezetet felszámolták, ekkor vette fel a vállalat jelenlegi nevét. 1988-ban készült el a Pécsi Szénmosó.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir