Irányzatok a világgazdaságban

Full text search

Irányzatok a világgazdaságban
1987 a hirtelen megrázkódtatások és a meglepő sikerek éve volt a világgazdaságban. 1987. okt. 19-én az 1929 óta legsúlyosabb tőzsdei válság tombolt a nyugati világ részvénypiacain, a jegyzések egy nap leforgása alatt átlagosan 25%-ot vesztettek értékükből. A részvények értékének csökkenése miatt becslések szerint egyedül az Egyesült Államokban 2000 Mrd USD vagyon vált semmivé. A tőzsdei válságot követő napokban attól lehetett tartani, hogy a nyugati gazdaságok és velük együtt az egész világgazdaság súlyos depresszióba zuhan, a pénzügyi szférából a válság átcsap a termelésbe és a gyengébb nemzetgazdaságok összeomlanak.
A tőkés gazdaságoknak azonban sikerült menedzselniük a krízist, és nagyfokú válságtűrő képességről tettek tanúbizonyságot. Az októberi pánikot követően a jegybankok nyugodtan és gyorsan reagáltak, pénzt pumpáltak a bankrendszerbe, hogy elejét vegyék a fizetésképtelenségnek, majd a pánik elmúltával megfelelő ütemben szívták vissza a likvid tőkét, s így a pénzmennyiség átmeneti megnövekedése nem szabadította el az inflációt. Igazán nagy veszteségeket így csak azok a befektetők szenvedtek el, akik további árfolyam-emelkedésre spekulálva magas áron vásároltak a krachot megelőzően, és a pánik óráiban aztán fillérekért dobták piacra papírjaikat.
A nagyobb krízis elkerülésének legmélyrehatóbb magyarázata valószínűleg az, hogy a fejlett tőkés országok gazdaságában mind nemzetgazdasági, mind vállalati szinten olyan mély átrendeződés ment végbe, ami eleve mérsékli válságérzékenységüket. Ami a makroszintet illeti: a nyugati gazdaságokban olyan arányt ért el a munkaerő-igényes és egyszersmind élenjáró technológiai felszereltségű fogyasztói szolgáltatások szintje, hogy az mintegy csillapító rugóként működik. E szolgáltatások ugyanis lényegesen kevésbé konjunktúraérzékenyek, mint pl. a hagyományos ipari termelés. A vállalati szférában pedig az áruk, a szolgáltatások és a tőke nemzetközi áramlásának felgyorsulása a különféle adminisztratív korlátozások feloldása az utóbbi években sokrétűbbé tette az egyes vállalatok működését, s egyszersmind a vállalatközi kapcsolatok rugalmasságát, reagálóképességét is fokozta, végső soron ellenállóbbá tette őket a válságokkal szemben. Mindezek eredményeképpen a fejlett tőkés országok 1987-ben átlagosan 2,9%-os gazdasági növekedést tudtak felmutatni, ezzel a mérsékelt ütemű fellendülés immár ötödik éve folyik töretlenül. (Az előző évi 2,7%-hoz képest 1984 óta először fordult elő, hogy az expanzió üteme még gyorsult is valamelyest.) A növekedés motorja a japán gazdaság volt, amely a belföldi keresletet ösztönző intézkedések hatására 4,2%-kal bővült. A világgazdaságban döntő súlyú másik ország, az Egyesült Államok nemzeti összterméke reálértékben 2,9%-kal emelkedett – ugyanannyival, mint az előző évben. A konjunktúrának változatlanul elemi erejű tényezője az Egyesült Államok hatalmas, 160 milliárdos külkereskedelmi deficitje, amely gyakorlatilag ugyanekkora pótlólagos felvevőpiacot jelent az exportorientált gazdaságoknak, mindenekelőtt Japánnak és az NSZK-nak. Az USA partnerei e tekintetben kétlelkűek: egyrészt sürgetik, hogy az USA tegye rendbe kereskedelmi és fizetési mérlegét, mert ezek passzívuma a valutapiacok bizonytalanságának egyik fő forrása. Másrészt azonban, mint növekedésük motorjára, rászorulnak az amerikai deficitekre.
Az általános konjunktúrát tekintve még két tényezőt kell számításba venni. Az egyik a világpiaci nyersanyagárak változatlanul alacsony szinten maradtak, noha egyes árak (pl. a rézé és az alumíniumé) újabban jelentősen felszöktek. Az olajár továbbra is alacsony, s az enyhe tél következtében a fogyasztás is 2–3%-kal alacsonyabb volt, mint az előző esztendőben. A másik átfogó tényező a kamatszint süllyedése: a 7 legfejlettebb ipari országban 6,9%-ről 6,6%-ra csökkent a rövid lejáratú hitelek átlagos kamatszintje. A konjunktúra fennmaradását segítette továbbá hogy a költségek csökkentek. Ebben lényeges szerepe volt annak, hogy a fajlagos bérköltségek csak igen csekély mértékben nőttek a fejlett tőkés országokban, sőt az OECD átlagában a feldolgozóiparban 0,3%-kal csökkentek – az előző évi 1,7%-os növekedéssel szemben.
A változatlan anyag- és bérköltségek kedvező hatása: az inflációs nyomás nem erősödött fel lényegesen a fejlett nyugati országokban, noha ez volt a bizonytalanság legfőbb forrása a kilátásokat illetően. Mindamellett a fogyasztói árak csökkenő mértékű emelkedésének tendenciája megtört az Egyesült Államokban csaknem kétszeresére (3,8%-ra) nőtt az infláció, és ezzel a nyugat-európai inflációs ráta – 1979 óta először – alacsonyabb volt, mint az amerikai.
(Az inflációs irányzatok eltérő voltát a dollár leértékelődése is magyarázza: az alacsony dollárárfolyamon jelentős többletimportot lebonyolító USA-ban az árfolyam romlása a bevitel megdrágulását, azaz az infláció erősödését jelentette, míg az erős valutájú nyugat-európai országokra és Japánra épp az ellenkezője volt érvényes.)
A tőkés világgazdaságban már több éve mutatkozó jelenség, hogy míg az amerikai gazdaság növekedése az élőmunka fokozott bevonásával, tehát inkább extenzív úton megy végbe (noha összehasonlíthatatlanul magasabb technológiai színvonalon), Nyugat-Európában és Japánban a tőkeigényes fejlesztések jelentik a növekedés fő forrását. 1982 és 1987 között a vállalati beruházások összesen 22%-kal emelkedtek az Egyesült Államokban; Japánban viszont 46%-kal, az OECD egészében pedig 26%-kal. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a nemzeti össztermék, a GNP emelkedésének üteme mind az USA-ban, mind Japánban 21 %-ra rúgott ugyanezen időszakban.
Ebből következik az is, hogy az Egyesült Államokban sokkal alacsonyabb a munkanélküliségi ráta, mint az OECD átlagában. A szervezet tagországaiban 1987-ben átlagosan 7,6% volt a munkanélküliek aránya az aktív népesség %-ában. Ezen belül az NSZK-ban 7,9%, Nagy-Britanniában 10,6%, Spanyolországban 20,5%. Az Egyesült Államokban viszont a munkanélküliek aránya az 1986. évi 6,9%-ról 6,1 %-ra csökkent.
Az európai KGST-országok növekedése 1987-ben lelassult. A nemzeti jövedelem termelése az előző évi 4,2%-kal szemben az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának jelentése szerint 2,6%-kal emelkedett. A növekedés lassulása önmagában akár kedvező fejlemény is lehetne, hogyha a strukturális átalakulást, az elavult iparágak súlyának csökkenését jelezné. Egyelőre azonban kevés jel utal rá, hogy a szocialista országokban lényegileg változna a gazdasági szerkezet. Sőt bizonyos adatok az ellenkezőjére utalnak: a termelés fajlagos nyersanyag- és energiafelhasználása nem csökkent, a Szovjetunió energiafelhasználása éppenséggel 13%-kal gyorsabban nőtt, mint a megtermelt nemzeti jövedelem. Így a meghirdetett szándékok és a teljesítmények között nagy az ellentmondás. A legmarkánsabb változás a gazdaságpolitikában mutatkozott: az NDK és Románia kivételével teret nyertek és konkrét formát öltöttek a reformelképzelések. Általános probléma viszont, hogy a sok esetben kaotikus szervezeti változtatások bizonytalanságot szülnek, és az életszínvonal stagnálása vagy csökkenése – ami a korábbi évtizedek elhibázott gazdaságpolitikájából ered – gyakorlatilag nem enged mozgásteret a gazdaságpolitikának, a reformok hitelét rontja.
A Szovjetunióban 2,3%-kal nőtt a nemzeti jövedelem 1987-ben a tervezett 4,1% helyett. A kis európai KGST-országokban az 1986. évi 4,6%-ról 3,2%-ra esett vissza a nemzeti jövedelem növekedési üteme. Ennek oka az, hogy az ipari termelés az előző évi 4,5% helyett csupán mintegy 3,5%-kal emelkedett, a mezőgazdasági termelés pedig 0,6%-kal csökkent az 1986. évi 5,3%-os növekedés után.
A fejlődő országok számára az 1987-es év nem hozott újat, az egyes országcsoportok egymáshoz viszonyított helyzete nem változott. Töretlenül folytatódik az ázsiai iparosodó országok gyors növekedése, Latin-Amerika és Afrika stagnálása. Fekete-Afrika országaiban az egy főre számított nemzeti össztermék 1987-ben az 1970. évi szintet sem érte el, Latin-Amerikában pedig az 1980. évi szint körül volt. A harmadik világ országainak gazdasági növekedése összességében tavaly kb. 3% volt. Az átlag azonban nagy szóródást takar: Brazília, India és a közel-keleti térség teljesítménye visszaesett, a többiek növekedése viszont gyorsult (5,5% körül volt). A harmadik világ országainak átlagában mindössze 1,1%-kal nőtt az egy főre jutó nemzeti össztermék.
Az egész világ legdinamikusabban fejlődő régiója Ázsia, ahol a gazdasági növekedés üteme tavaly 6% volt (ezen belül Tajvané 10,5, Hongkongé 11,7, Dél-Koreáé 12,1 %). Felgyorsult a növekedés Thaiföldön és a Fülöp-szigeteken, ami azt jelzi, hogy azon országok számára sem kilátástalan a világpiaci alkalmazkodás, amelyek nagymértékben függnek a nyersanyagexporttól. A délkelet-ázsiai országok ügyesen kihasználták a valutaárfolyamok mozgásából adódó világpiaci előnyeiket, és rugalmasan alkalmazkodtak a kereslethez. A Távol-Kelet-Ázsia „négy tigrisé”-nek (Tajvan, Hongkong, Dél-Korea és Szingapúr) kivitele több mint 20%-kal nőtt tavaly, s exportjuk összértéke immár meghaladja a Kőolajexportáló Országok Szervezetéét, az OPEC-ét.
A közel-keleti és afrikai olajexportáló országok gazdasága tovább hanyatlott. A közel-keleti konfliktus, az iraki–iráni háború óriási költségei és az okozott közvetlen károk több mint semlegesítették azt az előnyt, amely az olajár csekély emelkedéséből származott. A politikai bizonytalanság egyik következménye a tőke kimenekülése a térségből; a külföldi bankokban elhelyezett arab vagyon értéke tavaly mintegy 40 Mrd USD-vel emelkedett, noha a bevételek összességükben csökkentek.
Latin-Amerikában ismét rosszabbra fordult a gazdaság helyzete; a növekedési ütem 1987-ben 2,3%-ra esett az előző évi 4%-ról. Továbbra is komoly gond a három számjegyű infláció megfékezése. Biztató jel viszont, hogy a gazdaság dinamikája az iparcikktermelés és -export növekedéséből ered – ellentétben nem egy KGST-országgal.
A fejlődő világ legsúlyosabb globális gondja az adósság, amely 1987 végén mintegy 1200 Mrd USD-re rúgott (8,7%-kal nőtt nominálértékben az előző évhez képest). A harmadik világ országaiból az adósságszolgálat folytán több tőke áramlik ki, mint amennyi bejön. A fejlődő országok gyakorlatilag nettó hitelezővé váltak, 1986-ban pl. a fejlődő országok kb. 30–35, tavaly pedig 25–30 Mrd USD-vel többet költöttek az esedékes tőkék és a kamatok törlesztésére, mint amennyi új hitelt kaptak.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir