3. Elektrofiziológiai vizsgálatok

Full text search

3. Elektrofiziológiai vizsgálatok
Az élő sejtek sejthártyájának külső és belső oldala közt nyugalmi helyzetben feszültségkülönbség van. A sejt inger hatására ingerületi állapotba jut, amit az előbbi feszültségkülönbség megváltozása kísér. Megváltozik a feszültség nagysága és iránya is. A feszültségváltozás jellegzetes időbeni lefolyást mutat. Ezt nevezzük működési áramnak, más néven akciós potenciálnak. Ezek az áramok elvezetődnek a test felületére is, ily módon a test megfelelő helyein rögzített elektródákról az igen kicsiny elektromos jelek kellő érzékenységű mérőműszer segítségével felerősíthetők és regisztrálhatók. Az orvosi gyakorlatban leggyakrabban a szív és az agy működésével kapcsolatos akciós áramokat vizsgálják. Előbbi esetben az elektródákat a csuklóra, a bokára vagy a mellkas meghatározott pontjaira, utóbbiban a koponya meghatározott pontjaira rögzítik. Ezenkívül az egyes vázizmok, a szem recehártyája, a szemmozgató izmok működési áramát is vizsgálni lehet.
a) EEG: elektroenkefalográfia, az agy sejtjei bioelektromos aktivitásának mérése a koponyán a bőrre helyezett 12 (vagy több) elektróda segítségével. Az igen sok, bizonyos fokig szinkron működő agysejt együttes eredő elektromos jelei hasonlóak egy nagy teremben beszélgető tömeg duruzsoló hangjához. A pontosabb analízishez ingerlést, stimuláló hang- és/vagy fényimpulzusokat alkalmaznak. Az ezekre adott szinkronizációs válaszjeleket számítógéppel részletesebben is lehet elemezni.
b) EKG: elektrokardiográfia, a szívizom elektromos aktivitásának vizsgálata. A szívizomrostok összehúzódása az inger végigfutásának megfelelően történik. Az ehhez társuló bioelektromos áramot a test felületéről vezetik el, és megfelelő erősítés után regisztrálják görbe formájában. Az EKG-görbe változásaiból lehet következtetni a szív állapotára.
c) Terheléses EKG: a szív tartalék erejének becslésére szolgáló EKG-eljárás, ahol a terhelést rendszerint ergometer-kerékpár hajtásával adagoltan, az életkortól függő mértékben adják a betegnek. A terhelés hatására bekövetkező pulzusszám-, vérnyomás- és EKG-változásból következtetni lehet a szív állapotára.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir