DR. BENE ILDIKÓ,

Full text search

DR. BENE ILDIKÓ,
DR. BENE ILDIKÓ, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A sárgaláz, ugye, Afrika, Dél-Amerika egyenlítői vidékén honos sajnos még napjainkban is, és azt is tudni kell, hogy gyakorlatilag ezeken az endémiás területeken időről időre azért felüti a fejét. Egy fulmináns, nagy százalékban rendkívül súlyos, halálos betegségről van szó, és ez az egyetlenegy betegség, ahogy az államtitkár úr is mondta, amit a WHO a nemzetközi egészségügyi rendszabálygyűjteményében egy különleges státusszal taglal, mégpedig úgy, hogy meghatározza azt, mely országok követelhetik meg az országba történő belépéskor a kötelező védőoltás meglétét, sőt azt is taglalja, hogy milyen szankciók lehetségesek abban az esetben, hogyha ez nem történik meg.
És valóban, 2014 májusában a WHO-nak a védőoltási stratégiai tanácsadó testülete javasolta azt, hogy ezt a védőoltást tíz év után nem kell megismételni, nincs szükség ismétlő oltásra, mégpedig azért, mert ahogy államtitkár úr is mondta, sok évtizedes tapasztalat van azzal kapcsolatban, hogy egyszeri védőoltás után a védekezés szintje olyan magas marad, amely a betegség ellen megfelelő védelmet tud biztosítani. Tehát gyakorlatilag egy élethosszig ható hatása van az egyszeri védőoltásnak. És akkor így történt az, hogy a WHO 67. közgyűlésén módosították a NER 7. mellékletét, és gyakorlatilag most mi a mi jogrendünkbe szeretnénk ezt beemelni.
Én azt gondolom, a lényeg az, hogy a sárgaláz megelőzésére a vakcina egyetlen dózisa biztosítja az élethosszig tartó prevalenciát, nincs szükség emlékeztető oltásra, és hogy a nemzetközi oltási bizonyítványokban szereplő sárgaláz elleni védőoltás gyakorlatilag az érvényességet életre szólóvá teszi. Én azt gondolom, hogy ez egy támogatható javaslat, és bízom benne, hogy képviselőtársaim is így látják. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir