SNEIDER TAMÁS

Full text search

SNEIDER TAMÁS
SNEIDER TAMÁS (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A szociális ágazat 93 ezer dolgozójának bérrendezése évek óta várat magára. Számtalan ígéret volt, de a valódi bérrendezés helyett pótlékolást hajtott végre a kormány. Volt ágazati pótlék, kiegészítő pótlék, most összevont pótlék van. Eközben az alapbér közel egy évtizede nem változott. Az ágazati nettó átlagkeresetet mutató adatok pedig magukért beszélnek, hiába bizonygatja a kormány, hogy az elmúlt években milyen elképesztő mértékben növekedtek a szociális szférában dolgozók bérei.
De ha nem a statisztikákat nézzük, hanem konkrét eseteket február elejéről, azt látjuk, hogy volt, akinek 14 forinttal csökkent a fizetése, volt akié 43 forinttal nőtt - ez így már valóban sokkal kedvezőbb. Igaz, a kormány 32 milliárd forint kompenzációt biztosít a fenntartóknak a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének fedezetére. Így már a bérminimumhoz igazították a szociális ágazatban dolgozók béreit. Gratulálunk, erre igazán büszkék lehetnek, hiszen hét éve nem történt semmilyen változás ezen a téren. Emellett közelmúltbeli eredmény, hogy a szociális ágazatban felsőfokú végzettséggel foglalkoztatottak bérrendezéséhez 7,5 milliárd forintot biztosítanak.
Ez azonban nem egészen 15 ezer dolgozót érint a 93 ezer dolgozó közül. Ráadásul a kormány szavahihetőségét jól mutatja, hogy Czibere Károly államtitkár úr bérrendezésre vonatkozó bejelentését a szociális ágazatban dolgozó szakemberek jó része már fenntartásokkal kezelte. Többen megfogalmazták, majd akkor hiszik el, ha a Magyar Közlönyben megjelenik - megjelent.
Viszont a korábbi tapasztalatok alapján úgy gondolom, még ezután is csak akkor biztos, hogy megérkezik a fizetés és annyi lesz, amikor ezt a dolgozók már valóban megkapják, hiszen volt már rá példa, hogy az utolsó pillanatban is lefújták az egész béremelés vagy bérpótlékolás rendszerét.
A legfájóbb, hogy ebből a bérrendezésből kimaradtak a középfokú végzettséggel rendelkezők. Ők, akik számtalan területen, például gyermekvédelem, hajléktalanellátás, idősellátás, a fogyatékkal élők vagy a pszichiátriai betegek ellátása területén végzik áldozatos és meg nem becsült munkájukat.
Tisztelt Államtitkár Úr! Folyamatosan megy az ígérgetés a béremelésről, illetve a szociális életpályamodellről, de mindezek csak ígéretek és odavetett alamizsnák, érdemi előrelépés nélkül. Az esélyegyenlőtlenség megszüntetése, a nyugati társadalmi szint elérése elképzelhetetlen jól megfizetett szociális dolgozók nélkül. Ettől fényévekre vagyunk. Lesz-e béremelés minden szociális dolgozó számára, államtitkár úr? Várom válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir