SZATMÁRY KRISTÓF

Full text search

SZATMÁRY KRISTÓF
SZATMÁRY KRISTÓF (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A tavaszi ülésszakon az Országgyűlés elfogadta az egyes diákszövetkezetekkel összefüggő törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. Erre szükség is volt, hiszen Magyarországon évente átlagosan 200 ezer diák vállal valamilyen alkalmi munkát, jelentős részük ezt diák-, illetve iskolaszövetkezetek keretében teszi meg.
A javaslat célja az volt, hogy új alapokra helyezze a diákok által történő munkavégzéssel kapcsolatos szabályozást, valamint az ilyen tevékenység szervezésével foglalkozó iskolaszövetkezetek működésének új jogi keretet adjon. Erre már csak azért is szükség volt, mert néhány olyan visszaélés is köztudottá vált, illetve aktuális fejlemény van a diákszövetkezetek háza táján, ami szükségessé tette a szigorúbb szabályozást. Aktuálisan érdemes idehozni azt a csalássorozatot, amelynek központjában az MSZP egyik ambiciózus és nagyratörő szombathelyi politikusa, Czeglédy Csaba áll. Azért is vált ez most időszerűvé, mert tudomásunk szerint már a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódni kezdett az ügyben.
Egyébként nem előzmények nélküli a cselekmény, hiszen a Kopernikusz Iskolaszövetkezet két korábbi vezetőjét az ügyészség 2015 június végén kelt vádiratában üzletszerűen elkövetett, mintegy 550 millió forintos vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, továbbá a számvitel rendjének megsértésével vádolta meg. Korábban egyébként jelentős adótartozás miatt indult eljárás több, ugyancsak Czeglédy Csabához köthető szövetkezetnél, a Cooperitas, a Rébusz Iskolaszövetkezet, valamint a Studentka Work Iskolaszövetkezet kapcsán is, jelentős adótartozást hagyva maguk után szűntek meg. De szerencsére az új szabályozás kereteket kíván biztosítani, illetve pluszjogokat a diákoknak.
Kérdezném államtitkár urat, hogy a fentiekre tekintettel az új, szigorúbb szabályozás a diákok számára pozitív módon, illetve a visszaélések visszaszorítása szempontjából hasznos volt-e, mik az első tapasztalatok. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir