Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Jobbik napirend előtti felszólalása során már nyilvánvalóvá vált az az elképesztő kettős beszéd, amit Magyarország Kormánya folytat a nemzetközi térben és itthon.
Ennek legújabb bizonyítéka a pozsonyi csúcson keltezett V4-es közös dokumentum, ahol bizony Magyarország ottani képviselője is szentesített egy olyan kijelentést, ami egészen elképesztő, így hangzik: a munkaerőhiánnyal küzdők akár jelentős számban is befogadhatnak érintetteket. Nyilván itt harmadik országból érkezőkről van szó, adott esetben viszont migránsokról is szó lehet, hiszen pontosan ez a kormány terjesztett már be olyan törvényjavaslatot, amely multinacionális cégek számára állítólag szezonális jelleggel, de megkönnyítené a harmadik országból vagy akár Nyugat-Európában ideiglenesen tartózkodók köréből kiválasztott munkavállalók idehordását és adott esetben letelepítését.
Miért beszélhetünk letelepítésről? Szintén kormánypárti képviselő volt az, aki bár úgy indokolta, hogy szezonális jelleggel érkeznének ide harmadik országból munkavállalók, azért azt fontosnak tartotta kiemelni, hogy mindez olyan országokból történik, tehát olyan forráskibocsátással, ahonnan az érkezők könnyebben tudnak beilleszkedni a magyar társadalomba. A mi álláspontunk szerint viszont szezonális munka esetén sem lenne szükség beilleszkedésre, de amúgy sincsen, tehát nincs olyan feltétel, ami ezt szükségessé tenné, Magyarországnak önerőből kell a saját problémáit megoldania, semmiképpen nem Varga Mihály ötlete által 250 ezer, idegenből idehozott munkáskézzel.
De más kormánypárti képviselők vagy egyáltalán Fidesz-tagok is kitettek magukért - itt hatalmas idézőjelbe tessék képzelni a kitettek szót -, hiszen például Navracsics Tibor EU-biztos volt az, aki jelen volt azon a bizottsági ülésen, amelyen a biztosok testületileg, konszenzussal hozták meg a döntésüket a szolidaritási hozzájárulásról. Arról a hozzájárulásról van szó, amely bevándorlónként 250 ezer eurónyi, tehát 78 millió forint támogatáselvonással zsarolja azokat az államokat, amelyek nem akarnak kötelező jelleggel migránsokat befogadni. Nyilvánvaló módon amellett, hogy Navracsics úr részt vett ezen az ülésen, ha elolvassuk az EB működési szabályzatát, szó szerint azt találjuk most is a honlapon, hogy a Bizottság testületileg felelős az általa meghozott döntésekért, a biztosok - tehát mindegyik - a döntéshozatal során egymással egyenrangúak, és a meghozott döntésekért azonos mértékben felelnek. Tehát hogy van az, hogy a hazai térben egy elképesztő ellenkampány tapasztalható a migráció tekintetében - amivel én egyébként egyetértek, a Jobbik is azonosulni tud -, de a nemzetközi térben önök ilyeneket csinálnak? Azt is látjuk, hogy amikor az Európai Tanács 2015-ös határozatában többek között azt ajánlja, hogy az EU egy állandó, jogilag kötelező szétosztási rendszerrel újítsa meg menekültügyi szabályait, akkor nem értjük, hogy az ezen a közgyűlésen részt vevő öt fideszes képviselő hogyan szavazhat meg egy ilyen határozatot. Tehát hogy van az, hogy a nemzetközi térben önök vélt hibák ilyen sorozatait vétik három-négy esetben egy akkor még kétharmaddal rendelkező, most már nem kétharmados, de igen masszív kormányzati többség tudatában, és egész egyszerűen nem értjük azt, hogy létezhet-e ilyen hibasorozat a Fidesz-KDNP berkein belül.
Álláspontunk szerint sokkal inkább a kettős játék valószínű, az a kettős játék, amely a belpolitikai térben igyekszik a feszültséget fenntartani valódi és teljes körű megoldások nélkül, hiszen a hermetikusan lezártnak mondott határon tízezrével engedik átszivárogni az idegeneket, önálló határőrséget nem állítanak fel, a nemzetközi térben pedig bizony aláírnak olyan záródokumentumokat, amelyek a kötelező betelepítési döntések végrehajtásáról szólnak. Jelen pillanatban egy belügyminiszteri szintű rendelet van érvényben ebben a tárgykörben, ugyanakkor önök nem kezdeményezték ennek a felfüggesztését.
Szeretném leszögezni: a Jobbik mindenképpen a hazai kvótareferendumon való részvételre buzdít, és a „nem” szavazatra buzdít, tehát arra, hogy a betelepítési kísérletek minden formáját zárjuk ki, ne csak a korábbi kötelező mechanizmusét, de a visszatoloncolásokét és egyéb módszerekét is.
Azt látjuk ugyanakkor, hogy a Fidesz-KDNP saját maga kockáztatja ezen szavazás érvényességét, eredményes voltát. Azt viszont tudniuk kell történelmi felelősségük tudatában, hogy ha a hasonló csikicsuki és kettős játék miatt nem lesz érvényes ez a kvótareferendum, akkor taktikai atomfegyvert adnak Brüsszel kezébe, ha pedig így történik, akkor ennek a kormánynak személyesen kell vállalni a felelősséget a történtekért. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir