SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves jobbikos és egy szál MSZP-s Képviselőtársam! 275 évvel ezelőtt, 1741. szeptember 20-án (sic!) a felvidéki Verbón született a Madagaszkár királyává választott magyar gróf, az akkor ismert világot keresztül-kasul bejáró Benyovszky Móric.
Már 15 évesen hadnagy volt az osztrák hadseregben, ám sógorai kiforgatták apai örökségéből, ezért kénytelen volt Lengyelországban letelepedni. Nyughatatlan természete és szabadságvágya azonban belesodorta a növekvő orosz befolyás ellen az ország modernizálásáért küzdő 1767-es lengyel nemesi felkelésbe, ahol tábornokként került orosz fogságba. Kamcsatkába száműzték, ám a művelt, több nyelven beszélő, a zenéhez és főként az emberekhez kiválóan értő Benyovszky hamar elnyerte az ottani kormányzó jóindulatát, aki rövidesen megtette titkárává, sőt az egyik lányát is hozzá akarta adni. Ott-tartózkodása során elkészítette Kamcsatka első földrajzi, néprajzi és állattani leírását. Viszonylagos szabadságát kihasználva 1771 tavaszán felkelést szervezett a száműzött cári tisztek segítségével, majd Kelet-Ázsia partjai mentén hajón dél felé indult. Vélhetően első magyarként jutott el Tajvan, valamint Okinava szigetére, amelyekről értékes leírásokat készített. Egyes források szerint a tajvaniak királyukká akarták választani, hogy vezesse őket a hazájukba fokozatosan betelepülő kínaiakkal szembeni harcukban. Benyovszky azonban Párizsba ment, ahol XV. Lajos megbízta egy madagaszkári kereskedelmi telep létrehozásával. Az addig teljesen ismeretlen, flóráját és faunáját tekintve is egyedülállóan egzotikus szigeten 1773-ban alapította meg 250 emberével a ma is létező Louis-bourgot. Utakat épített, mocsarakat csapoltatott, kiváló kapcsolatokat épített ki a helyi törzsekkel, akik saját bevallása szerint 1776 októberében királyukká választották. Benyovszky pedig elhatározta, hogy Madagaszkárból modern államot szervez. A mauritiusi francia gyarmat vezetőinek intrikái miatt azonban vissza kellett térnie Párizsba, ahol elutasították elképzeléseit.
Londonban és Bécsben próbált támogatókat szerezni terveihez, de jó barátja, Benjamin Franklin ajánlólevelével az Egyesült Államokban is próbálkozott. Közben korát messze megelőzve foglalkozott Magyarország kereskedelmének fejlesztésével, Komárom és Fiume vízi összeköttetésével, hogy a kiváló magyar gabona eljuthasson a világpiacokra. Végül 1785-ben egy baltimore-i kereskedelmi társaság támogatásával indulhatott ismét Madagaszkár visszaszerzésére. Talán sejthette sorsát, mert erre az útjára feleségét, Hönsch Zsuzsannát és két lányát, Zsófiát és Rózát már nem vitte magával. 1786. május 24-én az elfogására küldött francia csapatokkal vívott küzdelemben kapott halálos lövést.
Tisztelt Képviselőtársak! Madagaszkár magyar királyát távol hazájától temették el, sírját azóta benőtte a dzsungel, ám vannak néhányan, akik negyed évezred múltán is kitartóan ápolják emlékét. Közülük is kiemelkedő a 2002-ben alakult Magyar-Madagaszkári Emléktársaság Benyovszky Móric emlékére, röviden: a Benyovszky Móric Társaság munkája, amely azóta Benyovszky-szobrot és emléktáblát helyezett el Madagaszkáron, forrásértékű tudományos kötetet jelentetett meg francia, angol és magyar nyelven a kalandos életű grófról, számos előadást, rendezvényt szervezett itthon és a nagyvilágban. Tették mindezt elhivatottságból és az idei esztendőig mindenféle állami támogatás nélkül.
A hollywoodi filmipart megszégyenítő kalandokat átélt, nyughatatlan magyar grófot ma lengyel barátaink és szlovák szomszédaink is saját nemzetük fiaként tartják számon. Szülőházán jelenleg csak szlovák nyelvű felirat hirdeti, hogy szlovák utazó volt, miközben tudjuk, hogy családjában csakis magyarul beszélt. A franciák ma is nagy becsben tartják, Madagaszkár fővárosában utca viseli a nevét, tajvani történészek kutatják életét.
Ezért is tartom fontosnak, hogy születésének és halálának évfordulója idén először Magyarországon került a kiemelt nemzeti évfordulók közé. 2015 novemberében pedig a Benyovszky Móric Társaság kezdeményezésére és felkérésére emlékbizottság is alakult Budapesten, amely szeptember 26-án rangos nemzetközi konferenciát, kiállítást és gálaestet szervez az Országos Széchényi Könyvtárban. Ennek során pedig részletek kerülnek bemutatásra egy új magyar musicalből. Nagy Tibor, Bradányi Iván és Pozsgai Zsolt rangos szerzőtrió alkotásából hét dal csendül fel a Pesti Magyar Színház koprodukciós előadásában. Az idei Benyovszky-emlékév mozgásba hozta egyébként a turizmust is, a Vista Utazási Iroda „Benyovszky nyomában Madagaszkáron” címmel szervez utakat az érdeklődők számára.
Tisztelt Országgyűlés! Benyovszky Móric életútja összeköt minket távoli földrészek népeivel, kultúráival, ami számos, eddig kiaknázatlan lehetőséget rejt magában. Ezért úgy gondolom, hogy a kormánynak is határozottabban kellene segítenie emlékének ápolását, például egy megfelelő, többnyelvű életrajzi kötet kiadásának támogatásával, hisz mindmáig számos olyan vitás kérdés van a gróf életében, amelyeket csak nemzetközi összefogással és együttműködéssel lehetne tisztázni. Emlékezzünk tehát tisztelettel Madagaszkár magyar királyára! Vivát, Benyovszky! Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik és az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir