DR. STAUDT GÁBOR

Full text search

DR. STAUDT GÁBOR
DR. STAUDT GÁBOR (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! - illetve a Ház azon része, amely a napirend utáni felszólalásokat is megvárta.
Úgy gondolom, hogy egy nagyon fontos témáról kell szót ejteni. A kormányzat nem is olyan régen, amikor az Ubert és a hasonló szolgáltatókat betiltotta - hiszen itt nyilvánvalóan nemcsak egy cégről van szó, hanem a hasonló sharing economy megoldások teljes tárházát tiltotta be a kormány -, akkor azt ígérték, hogy a piacon rendet raknak, és talán jobban odafigyelnek arra, ami a taxisok, a taxistársadalom környékén történik. Sajnálatos módon azonban nemhogy a kedélyek nem ültek el, hanem egyre abszurdabb, egyre bizarrabb és az állampolgárokat egyre inkább veszélyeztető történetek jelennek meg a médiában. Sajnálatos módon kiderül, hogy ezek a történetek valósak, és már olyan szintet érnek el, amely nemcsak az itt élő állampolgárokat, hanem a turistákon keresztül a magyar országimázst is egyértelműen veszélyeztetik.
Természetesen nem azt szeretnénk állítani, hogy minden taxis csaló lenne. Sőt, pont a tisztességes taxisok érdekében kellene beavatkozni a piacba, illetve a jogszabályokat, a jelenlegi szabályokat érvényesíteni. Az ő érdekük is az lenne, hogy egy olyan, szabályokban és törvényekben meghatározott eljárás induljon a taxishiénákkal és a csaló taxisokkal szemben, amely alapján ki lehet zárni, hogy a jövőben ezt a tevékenységet folytassák. Néhány példát említek, amelyek bejárták a sajtót is. Korábban, és ezzel kapcsolatban jómagam is a parlament előtt felszólalást intéztem, egy anyukát és a gyermekét inzultálták a ferihegyi repülőtéren, elvették a táskáját, és így próbálták a fuvarra rávenni.
Később hallhattuk, hogy egy helyi reptéri dolgozót ütöttek meg a taxishiénák, szintén a ferihegyi reptéren. Ha pedig a közelmúlt eseményeit nézzük, a Sziget rendezvényen láthattuk azt a trükkös megoldást, amikor szigetelőszalaggal a 280 forintos tarifa elé egy egyest varázsolt oda a taxishiéna, és így már rögtön 1280 forintos fuvardíjjal tüntethette fel a saját tarifáját. De az is egy elég érdekes történet, ami Nyugaton vagy legalábbis demokráciákban azért ritkábban történik meg, hogy amikor a 25 ezer forintos tarifát nem szerette volna az ír utas kifizetni, a taxis felvitte a hegyekbe, és megverte, jó szokás szerint. Azt is lehet látni, hogy a sajtóban olyan, még abszurdabb hírek is megjelentek, hogy egy autós üldözés után egy taxis karambolozott, és kábítószert találtak nála. Tehát nagyon sok területen dolgoznak a hiénák; úgy tűnik, hogy nem elég nekik az ezerforintos tarifa, ki kell egészíteni egy kis kábítószer-kereskedelemmel is a tevékenységüket.
Aztán hab volt a tortán, hogy a héten angol turistákat vertek meg taxisok, mert itt is taxishiéna volt az elkövető, bár taxisnak tulajdonképpen nem is nevezném. Ebben az esetben is azt láthattuk, és ez nagyon érdekes, figyelemfelhívó, hogy amikor egy vélt vagy valós sérelem éri a taxist vagy a taxishiénát, nagyon gyorsan 20-30 taxis vagy nem taxis vagy egyéb csaló jelenik meg az első hívásra, és anélkül, hogy megvizsgálnák, valós vagy nem valós, gyakran összeverik az adott utast. Azt hiszem, ez azt is felveti, hogy az ilyen eljárásokban nemcsak az ellen kellene büntetőeljárást indítani, aki elkövette, hanem akár pszichikai bűnsegédként azokkal szemben is, akik ezt végignézték, nem akadályozták meg.
Közben azt látjuk a különböző kimutatások alapján, hogy bizony-bizony 10-15 százaléka a legálisan dolgozó taxisoknak sem szabályosan jár el, és tízezer ellenőrzés alapján majdnem 10 százalékos volt a taxishiénák, tehát a semmiféle engedéllyel nem rendelkező taxishiénák aránya. Elgondolhatjuk, hogy azért biztos nem minden ilyen hiénába bukkantak bele az ellenőrök, tehát sokkal nagyobb számban vesznek részt a taxisszolgáltatások piacán az úgynevezett hiénák. Eközben a kormány nem tud tenni semmit. Ha első fokon még egy szigorú büntetést is kapnak ezek az emberek, mire ez jogerős lesz, utána már semmi nem történik, folytathatják az eljárásukat, és folytathatják a turisták és a magyar állampolgárok becsapását. Miközben önök az Uber-sofőröket rendszámlevétellel fenyegették, pedig nem vertek meg senkit, csak adózási kérdéseket kellett volna tisztázni, addig a taxishiénák ezt elkerülik, és azt láthatjuk, és azt láthatják a becsületes taxisok is, hogy védelemben élnek, a kormány nem tesz semmit. Csak az adózási kérdések voltak azok, amiket fel tudtak hozni az Uber szempontjából. Kérdem én: a taxishiénák mennyit adóznak? Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiból.)
(15.00)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir