GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Elnök Úr! Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársaim! Sajnálatos, de tényszerű: Magyarországon nő a munkahelyi balesetek száma.
2016-ban az első 9 hónapban 16 554 esetet regisztráltak, ez az előző esztendőhöz képest is 16 százalékos mértékű növekedést jelent. Ha példaként, mondjuk, a négy évvel azelőtti időszakhoz, 2012 első 9 hónapjához viszonyítunk, akkor több mint 5 ezerrel több, hiszen akkor csak 11 264 balesetet regisztráltak. Sok a halálos balesetek száma is, csak ebben a 9 hónapban 60 ilyen eset volt. Súlyos balesetnek 134 fő volt az elszenvedője, és csonkolásos balesetet is elszenvedtek 156-an.
Azt akarom tehát mondani mindezekkel a számadatokkal, hogy nincs rendben a munka világában az a kérdés, ami a munkahelyi balesetek megelőzésével kapcsolatosan rendbe kellene hogy legyen. Na de hát hogy is lenne rendben, amikor önök tettek ez ellen már a 2011-ben, 2012-ben hatályosult munka törvénykönyve kapcsán is!
A legtöbb baleset egyébként a közepes méretű vállalkozásoknál születik, és a legkevesebb pedig a nagyvállalatoknál, az 500 fő feletti cégeknél. A gépipar egyébként a legveszélyeztetettebb, ez talán törvényszerű is, nem is csoda.
A kérdéseim valójában arról szólnak, hogy miért engedik azt, hogy a munkavállalók elszenvedjék ezeket a történéseket. Miért tűrik el, hogy a munkaadók adott része a megfelelő munkabiztonsági feltételeket ne teremtse meg, rosszabb munkakörülmények között kelljen dolgozni az embereknek? És miért gyengítették a munkaügyi és a munkavédelmi felügyelőségek szerepét? Még hány családnak kell elvesztenie a családfenntartóját ahhoz, hogy önök végre ráébredjenek arra, hogy a visszájára kell állítani a munkaügyi és a munkabiztonsági felügyelőségek és felügyeletek történését?
Köszönöm szépen, elnök úr, ezekre szeretnék választ kapni. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir