POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az eltelt több mint negyedszázad igazolta azt, hogy a demokratikus államberendezkedés egyik alappillére a helyi önkormányzati rendszer. A helyi önkormányzatok biztosítják az emberek számára az alapvető közszolgáltatásokat, alakítják, fejlesztik az életteret, amelyben élünk.
A polgármesterek a helyi közösségek meghatározó elemei, közvetlen választásuk révén magas legitimitással rendelkezve készítik elő az önkormányzati döntéseket, szervezik azok végrehajtását, a szó nemes értelmében a települések gazdái. Egy jó polgármester mindenütt jelen van, nincs klasszikus értelemben vett munkaideje, munkaköre, az ilyen típusú tevékenységre mondjuk azt, hogy igazándiból megfizethetetlen; a jelen törvényjavaslat most mégis arra tesz kísérletet, és arra kérem önöket, hogy támogassák.
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényjavaslat elfogadása óta számos javaslat járt a Ház előtt, amelynek célja a polgármesteri járandóságok rendezése volt. Mind a kormánypártok, mind az ellenzék részéről számos képviselőtársam érvelt, illetve érvel amellett, hogy különösen a kistelepülések polgármestereinek munkáját nem ismeri el megfelelően a hatályos törvény. Több megoldás is kidolgozásra került, de végül egyik sem kapta meg a szükséges támogatást. Bízom benne, hogy a most benyújtott törvényjavaslattal kapcsolatban ez másképp lesz.
Az előttünk fekvő törvényjavaslat a polgármesterek számára magasabb illetmény, tiszteletdíj kifizetését tenné lehetővé, arányosabb rendszert alakít ki a népességszám alapján, új kategóriák és sávok bevezetésével. A javaslat tovább enyhíti az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályokat, illetve egységes alapokra helyezi az alpolgármesteri járandóság megállapítását, az alpolgármesteri tisztség betöltésének módjától függetlenül.
A törvényjavaslat abban is különbözik a korábbi kezdeményezésektől, hogy a díjazás jelentős emelése mellett ennek forrásait biztosítja a központi költségvetés, a települések teherbíró képességét figyelembe véve. Az önkormányzatok döntő többsége az emelés teljes összegét a költségvetésből megkapja.
Bízom abban, hogy képviselőtársaim a törvényjavaslatot támogatják. Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir