DR. SIMICSKÓ ISTVÁN,

Full text search

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN,
DR. SIMICSKÓ ISTVÁN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A sportról szóló 2004. évi I. törvénynek a tisztelt Ház napirendjén szereplő jelen módosítása, ahogyan elhangzott Bánki Erik képviselő úr részéről, valóban az amatőr sportolói szerződés megkötésére vonatkozó szabályokat pontosítja. Valóban, ahogyan elhangzott, csak az MLSZ esetében, a magyar labdarúgók vonatkozásában is mintegy 200 ezer amatőr sportolói szerződést kell évente áttekintenie a kluboknak és az MLSZ-nek. Ez hihetetlen nagy mértékű adminisztratív teher. Ez alól szeretnénk mentesíteni, illetve szeretné Bánki Erik képviselő úr a javaslatával mentesíteni a sportági szakszövetséget, ami szerintünk jogos igény. Másrészt az országos sportági szakszövetségek mint a civiltörvény hatálya alá tartozó szervezetek esetén rugalmasabbá teszi az úgynevezett vagyoni értékű jogok hasznosítására vonatkozó, a szakszövetség mint kedvezményezett hatáskörébe tartozó szerződések megkötését.
Tudjuk azt, tisztelt képviselőtársaim, hogy a modern sport folyamataiban megfigyelhető tendencia a nemzetközi szövetségek szabályrendszeréhez való igazodás, egyfajta harmonizáció, továbbá a sport üzleti jellegének előtérbe kerülése. Ezek a folyamatok indokolttá teszik egyrészt, hogy a hazai és a nemzetközi szövetségi szabályok harmonizációjával érintett területeken a hazai sportjogi szabályozás folyamatosan kövesse az aktuális trendeket, másrészt, hogy a sporttal kapcsolatos, üzleti értékkel is bíró gazdasági folyamatok minél gördülékenyebbek és gyorsabban rendezhetők legyenek, a szükséges döntések a piaci folyamatokat aktuálisan követhessék. Ennek érdekében a tisztelt Ház előtti törvénymódosítást a sportkormányzat alapvetően támogatja.
A törvényjavaslat elfogadása során ugyanakkor szükségesnek tartjuk hangsúlyozni a legmagasabb szintű sportjogszabály kapcsán is a sportági megközelítés szempontjából hangsúlyos szektorsemlegességet. Ennek érdekében a törvényjavaslat olyan irányú módosítással történő elfogadását támogatjuk, amely valamennyi sportszövetség esetén a jövőre nézve is konzekvensen alkalmazható szabályként fenntartja a sportolói jogviszony megalapozása során a jogok és kötelezettségek rendezése alapjaként a felek közötti magánjogi jogviszonyt mint amatőr sportolói sportszerződést valamennyi sportszervezettípus tekintetében, ideértve a sportiskolákat is és az utánpótlásnevelés fejlesztését végző alapítványokat is. Megjegyzem, az ez utóbbi sportszervezettípusokra - sportiskolák és alapítványok - vonatkozó alapvető sportolói, sportszervezeti jogviszonyokat a tervezett módosítás nem is érinti.
Tehát kormányzati szempontból szükségesnek tartjuk, hogy a tervezet a módosítás tartalmával összhangban állóan a szövetség hatáskörébe utalja annak szabályzatban történő meghatározását, hogy a törvényi kötelezés helyett, ha a szövetségi szabályozás másként nem rendelkezik, továbbra is lehetőség legyen a sportoló és a sportszervezet között a jogviszony alapjaként a sportszerződés megkötésére, függetlenül egyébként az amatőr sportolót alkalmazó sportszervezet típusától.
A fentiekhez kapcsolódóan, figyelemmel arra, hogy az amatőr sportoló és a sportszervezet közötti alapvető jogokat és kötelezettségeket tagsági jogviszony vagy amatőr sportolói sportszerződés rendezi, valamint a sporttevékenység gyakorlása során az minősül a sportoló és a sportszervezet közötti jogviszony alapjának, a kizárólag igazolás alapján történő sporttevékenység kifejtését nem támogatjuk. Az igazolásnak ugyanis továbbra is garanciális előfeltétele kell hogy legyen, hogy a sportoló a sportszervezettel valamilyen szabályozott jogviszonyban álljon; tehát valamilyen szabályozott jogviszonyban álljon a sportoló és a sportszervezet.
A kormányzat részéről a fentiekre tekintettel, az ismertetett módosítások elfogadása esetén támogatom a T/5143. számú törvényjavaslat tisztelt Ház részéről történő elfogadását. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Bánki Erik és Hiszékeny Dezső tapsol.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir