DUNAI MÓNIKA

Full text search

DUNAI MÓNIKA
DUNAI MÓNIKA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. évi egységes költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat egyik fontos eleméhez, alappilléréhez, az MTVA 2013. évi költségvetésének végrehajtása fejezetéhez kívánok hozzászólni.
Megállapítható a törvényjavaslatból, hogy az MTVA a 2013-as üzleti évet a tervezett szintnél eredményesebben, 3 milliárd 897 millió forint nyereséggel zárta. A likviditási helyzet a tervnek megfelelően alakult. Az időszak zárónapján a főszámla egyenlege 2 milliárd 610 millió forint volt. Ebből 2,1 milliárd forint adósságszolgálatra van elkülönítve.
De még mielőtt a zárszámadási számokra térnék, engedjék meg, tisztelt képviselőtársaim, hogy néhány gondolat erejéig kitérjek az MTVA nézettségi adataira. Az M1 - hasonlóan a másik két országos adóhoz - veszített a közönségarányából, de összességében így is elmondható, hogy a harmadik legnézettebb adó maradt a TV2 és a piacvezető RTL Klub mögött. A digitális átállás eredményeképpen mindhárom kisebb közszolgálati adó növelni tudta nézettségi részesedését. 2013. december 15-én új televíziós csatornát indított a közmédia M3 néven, amely már a bevezetési időszakban népszerűvé vált.
A Kossuth rádió napi hatóköre hétköznapokon 1,5 millió fős volt, hétvégenként pedig átlagosan 1,2 millió napi hallgatót ért el. Ennél magasabb napi eléréssel csak az országos zenei kereskedelmi rádió, a Class FM rendelkezik. A Petőfi rádió 940 ezer fős szinten stabilizálta a napi hallgatótáborát, amivel továbbra is a második leghallgatottabb zenei rádiónak számít. A Bartók rádiót az új mérés szerint naponta körülbelül 180 ezren hallgatják, ez 1,9 százalékos közönségarányt jelent. A korábban mértnél lényegesen jobb eredményt mutat a Dankó rádió napi átlagban 190 ezer hallgatójával.
Ez után a rövid kitekintés után nézzük meg, hogy a költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslat milyen konkrét számokat tartalmaz. A Magyar Média Mecenatúra program keretében 11 új pályázati felhívás jelent meg 3 milliárd forint keretösszeggel. Év végéig 431 nyertes pályázatra több mint 2,5 milliárd forintos támogatást ítéltek meg: 1,2 milliárd forint értékben filmkészítésre, 1,3 milliárd forint pedig médiaszolgáltatók támogatására. A támogatások odaítélése és a pénzügyi folyósítás időben elválik egymástól. 2013-ban összesen 2 milliárd 879 millió forint került kifizetésre.
Az MTVA bevételeinek jelentős részét, 80 százalékát a központi költségvetésből folyósított közszolgálati hozzájárulás adja, 12,5 százaléka az MTVA egyéb bevételeiből, míg 7,5 százaléka, 6,2 milliárd forint származik reklám- és egyéb kereskedelmi bevételekből.
2013-ban 82 milliárd 985 millió forint bevétel szolgált az alább felsorolt kiadások fedezetéül. Továbbutalások. A Médiatanácsnak, a hivatalának, a Közszolgálati Közalapítványnak, a közszolgálati médiaszolgáltatóknak a saját bevételei terhére továbbutalja a működésükhöz szükséges forrásokat. Ezek 2013-ban 5 milliárd 200 millió forintot tettek ki. Az MR zenei együttesek működtetésére éves szinten 846 millió forintot utalt át az MTVA. A Digitalizációs Kft., a NAVA működtetésére 291 millió forintot fordított az MTVA. A kiadások legnagyobb részét a médiaszolgáltatás-támogatási és vagyonkezelési tevékenység teszi ki. Ennek keretében merülnek fel a műsorgyártási, műsorterjesztési, személyi jellegű, ingatlanfenntartáshoz és -működéshez kapcsolódó kiadások, valamint a beruházások.
E tevékenységgel kapcsolatban 58,5 milliárd forint kiadás teljesült a tavalyi évben, 2013-ban. 21 milliárd forintot fordítottak a tartalmak előállítására, illetve vásárlására, 14 milliárd forintot a műsorterjesztési költségek, 16,6 milliárd forintot a személyi jellegű költségek, 3,1 milliárd forintot pedig a beruházások tettek ki. A 2013. évi műsorrács előállításának költségei - a saját műsor-előállításban részt vevők közvetlen létszám- és eszközparkköltségén felül - 22,8 milliárd forintot tettek ki. Ez 1,6 milliárd forinttal alacsonyabb az előző évi összegnél. A teljes összegből sportjogra 4,6 milliárd forintot, hírügynökségi szerződés, tudósítói hálózatra 1,9 milliárd forintot, szerzői jogvédő hivataloknak fizetett összeg 1,25 milliárd forint volt, és vásárolt filmjogokra 2,6 milliárd forint költött.
A műsorköltségek egy része korábbi évekbeli kifizetés eredménye. 2013-ban a műsoros számlákra kiáramló cash 21 milliárd forint volt. Ha a személyi jellegű költségeket vizsgáljuk, akkor megállapíthatjuk, hogy személyi jellegű költségekre az MTVA 2013-ban 16,6 milliárd forintot fordított. Ebben benne szerepelnek az MTI-től átvett munkatársak és a közmunkások költségei is. Ezeket a tételeket leszámítva a létszámcsökkentés 900 millió forintos megtakarítást hozott 2012-höz képest.
Ha az adósságszolgálatot nézzük, az MTVA gazdálkodásában 2013 volt az első, a hitelszerződések miatti adósságszolgálattal terhelt év. Összesen 8 milliárd 313 millió forintot, a teljes bevételi főösszeg 10 százalékát fordították adósságszolgálatra. A kamat 5 milliárd 155 millió forint volt, a forgóeszközhitel tőketörlesztése 3 milliárd 158 millió forint. 2014 végétől, vagyis ennek az évnek a végétől az ingatlanhitel tőketörlesztése is megkezdődik.
A hitelfelvételhez kapcsolódó előírás, bizonyos eredménytermelő képességet mérő mutatószámok teljesítése. A cashflow-korlátok mellett ezek az előírások jelentik az MTVA költséggazdálkodásában a szűk keresztmetszetet. A 2013. év gazdálkodása biztosította mindhárom mutató előírásainak betartását.
És most, tisztelt képviselőtársaim, engedjék meg, hogy rátérjek néhány olyan kérdésre, amelyet fórumokon, folyosókon, de akár választókerületemben is meg szoktak kérdezni az emberek, Rákosmentén is többen fordultak hozzám afféle kérdésekkel, hogy vajon mennyi jutalmat fizetett az NMHH. Azt gondolom, hogy erre érdemes most itt a tisztelt Házban kitérni.
(1.10)
Ha ezeket a számokat vizsgáljuk, akkor a következőket látjuk a beterjesztett törvényjavaslatban. Az NMHH 2013. évi 35 milliárdos költségvetése a törvény szerint 1,7 milliárd forintos jutalom kifizetését tenné lehetővé. A Médiahatóság ennek csaknem a negyedével csökkentett, alacsonyabb szinten maximálta a felosztható keretet, 23,5 százalékkal a megengedettnél és a rendelkezésére álló összegnél kevesebbet használt fel erre a célra. A korábbi évekhez képest a kifizetések szabályait jelentősen szigorították, mértékének megállapítását szigorúan a célfeladatokon alapuló teljesítményértékelés eredményéhez kötötték. (Lukács Zoltán párttársaival beszélget.)
A gazdálkodási autonómia a hatóság függetlenségének egyik legfontosabb garanciája, és hogy az NMHH alapvetően saját bevételeiből fedezi a kiadásait. (Az elnök csenget.) A fentebb említett intézményi autonómia és törvényi előírás fontos eleme és egyik alapvetése tehát, hogy a hatóság rendelkezzen a magas szakmai színvonalú munkavégzéshez szükséges szakembergárdával. Ennek a megtartóereje, azt gondolom, minden televíziónéző számára fontos.
Egy másik ilyen kérdés, hogy az NMHH bevételei jelentősen meghaladják kiadásait: a bevételei 49 milliárd 600 millió forint, a kiadásai pedig 33 milliárd 1 millió forint. Mihez kezd a hatóság ezzel a nagymértékű pénzmaradvánnyal? A mai vitában is már elhangzott, a különbségből a hatóság tartalékot képez, azt nem költi el. Ennek felhasználására minden évben elnöki rendelkezés kerül kiadásra, amelyben a konkrét célok meghatározása szerepel. A jelen törvényjavaslat szöveges indoklása összegszerűen tartalmazza a javasolt célokat.
És egy harmadik kérdést még engedjenek meg! Hogyan érinti a hatóságot a 900 megahertzes pályázattal kapcsolatos bírósági ítélet? Ezt is nagyon sokszor szokták kérdezni. Fontos hangsúlyozni, hogy a fenti koncessziós bevételek nem a hatóság költségvetésének részei, hanem ezek állami bevételek, amelyek a jogerős ítéletig az NMHH koncessziós számláján voltak. Az NMHH ebből nem költött egy fillért sem, nem is költhetett volna, és ezt a Magyar Államkincstárba átutalta.
A fentiek alapján kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a benyújtott zárszámadást támogassa. Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir