DR. SZŰCS LAJOS,

Full text search

DR. SZŰCS LAJOS,
DR. SZŰCS LAJOS, a Költségvetési bizottság előadója, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényben megjelölt határidőig benyújtotta a 2013. évi, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának költségvetését is magába foglaló egységes költségvetésről szóló törvényjavaslat-tervezetét az Országgyűlés akkori nevén Számvevőszéki és költségvetési bizottságához. A bizottság a hatóság 2013. évi egységes költségvetéséről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés elé terjesztette, amelyet a megtárgyalást követően el is fogadott.
A zárszámadási törvényjavaslat négy külön költségvetés végrehajtásáról számol be, amelyek a következők. Az első a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság beszámolója, amely a teljes felügyelt hírközlési piacról származó bevételeket és a hatósági működés kiadásait tárja az Országgyűlés elé. A második az NMHH Médiatanácsának beszámolója a működési költségvetésének végrehajtásáról. A harmadik a Médiatanács 2012. évi, médiapiacról származó, költségvetésen kívüli bevételeinek és kiadásainak alakulásáról szóló beszámoló. A negyedik az állami közszolgálati hozzájárulás alapján működő Médiaszolgáltatást Támogató és Vagyonkezelő Alap mérlege.
A hatóság a törvényi előírásoknak megfelelően az egységes költségvetés végrehajtásáról zárszámadási törvényjavaslatot készített, amelyet a tárgyévet követő május 31-ig nyújtott be az Országgyűlés költségvetési ügyekben illetékes bizottsága elé. A Költségvetési bizottság június 10-ei ülésén döntött a törvényjavaslat benyújtásáról. A hatóság kiadási és bevételi főösszege 35 milliárd 26 millió forintban került jóváhagyásra. A Médiatanács működési költségvetését pedig 126,1 millió forintos összeggel hagyta jóvá az Országgyűlés. A Médiatanács kezelésében költségvetésen kívüli bevételek és kiadások 2013. évi főösszege 4519 millió forint a jóváhagyott előirányzatok szerint.
Az Mttv. 136. § (15) bekezdése alapján a hatóság egységes költségvetésének mellékleteként a Médiaszolgáltatást Támogató és Vagyonkezelő Alap 2013. évi költségvetését 78 milliárd 337 millió forint összeggel hagyta jóvá a törvényhozó testület. A hatóság bevételeit és működését meghatározó törvényben foglalt 35 milliárd forinttal szemben több mint 47 milliárd forintos teljesítést ért el. Ennek fő oka, hogy olyan tartalékokat is igénybe vettek bevételként, amelyeket előzőleg a parlament jóváhagyott.
Két fő feladatát teljesítette a hatóság 2013-ban. Az egyik a digitális átállás állami feladatainak támogatása volt, a másik pedig a Médiaszolgáltató és Vagyonkezelő Alap működési költségeinek kiegészítésére a törvényben megadott lehetőség biztosítása. Ez a két összeg mintegy 14,5 milliárd forintot emésztett föl. Önmagában a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság költségvetése a 35 milliárd forintos bevétellel szemben mintegy 20 milliárd forintos kiadással zárult, tehát 2013-ban is több mint 14 milliárd forint az a tartalék, amit a kiadásokban elért a hatóság. Ez valamennyi fő előirányzatban megtakarítást jelent. A Médiatanács működési költségvetése is 7,5 millió forintos maradvánnyal zárult.
A költségvetésen kívüli bevételek 4519 millió forintos eredeti előirányzatán mintegy 28,6 százalékos, közel 1,3 milliárd forintos elmaradás mutatkozik, amelynek alapvető oka a médiaszolgáltatási díjak nettó összegének mintegy 906,5 millió forintos, új szerződéseken alapuló csökkentése, valamint a kötbér és bírság előirányzatokon jelentkező 300 millió forintos elmaradás.
A 2012. évben az MTVA megvásárolta a Kunigunda utcai székházat. A székház megvételére, valamint az ahhoz kapcsolódó tranzakciós kiadásokra hitelt vett fel. A komplex hitel 36 milliárd 629 millió forint beruházási hitelből, valamint 20 milliárd forint forgóeszközhitelből és 4 milliárd forint folyószámlahitelből állt. 2013. január 1-jén a hitelek nyitóállománya 58 milliárd 445 millió forint volt, míg az év végi záróállomány 57 milliárd 259 millió forint volt.
(0.20)
Megállapítható, hogy az NMHH alapvetően saját bevételeiből fedezi a kiadásait, és ezáltal biztosított a hatóság intézményi autonómiája. A magas szakmai színvonalú munkavégzéshez szükséges tárgyi és humán erőforrások adottak. Az MTVA gazdálkodását mind az Állami Számvevőszék, mind a Közszolgálati Költségvetési Tanács megvizsgálta, könyvvizsgáló és a felügyelőbizottság is áttekintette. Az MTVA kétféle módon készíti gazdálkodási számait, egyrészt a kettős könyvvitel alapján, eszerint közel 4 milliárd forintos eredményt értek el 2013-ban, a zárszámadásban lévő dokumentum pedig azt mutatja, hogy a pénzforgalmi kimutatás szerint a gazdálkodásuk egyensúlyban volt.
Összességében a bizottsági ülésen is kevés vita övezte a beszámolót, ezért kérem képviselőtársaimat, támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir