BALLA MIHÁLY,

Full text search

BALLA MIHÁLY,
BALLA MIHÁLY, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a lehetőséget, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Magyarország és Németország között az elmúlt években egyre szorosabbá vált a katonai együttműködés, és úgy tűnik, hogy a magyar-német katonadiplomáciai kapcsolatok kiemelkedően jónak számítanak Európában. Elmondhatjuk, hogy az utóbbi években a két NATO-tagállam kapcsolatának intenzitása tovább nőtt, elsősorban az afganisztáni és a koszovói műveleti területen történő hatékony együttműködésnek köszönhetően.
A fent említettek mellett ez a kiemelkedő katonadiplomáciai kapcsolat kiterjed a közös kiképzések, gyakorlatok szervezésére, cseretisztek kölcsönös kiküldésére, valamint műveleti és haditechnikai együttműködésre is. Az együttműködés egyik szükségszerű eleme a fegyveres erők tagjainak a másik állam területén szolgálati céllal történő ideiglenes tartózkodása. Mivel a német jogrendben elkülönülnek az állomásozások az ideiglenes tartózkodásoktól, ezért szükség volt egy olyan törvény kidolgozására, amely egyidejűleg felhatalmazza a szövetségi kormányt olyan szerződések megkötésére, amelyek egyszerre jelentik a tartózkodás jogalapját, valamint rendeznek számos, a tartózkodás során felmerülő jogállási kérdést is. A német szövetségi kormány minden olyan partnerével sürgeti a kétoldalú megállapodás aláírását, amely gyakran részt vesz németországi gyakorlatokon vagy kiképzéseken. Tekintettel arra, hogy az elmúlt években növekedett a Magyar Honvédség németországi gyakorlatainak száma, ennek alapján a német szövetségi kormány is egyre inkább sürgette a kétoldalú megállapodások megkötését. Ennek érkezett el hosszas előkészítés után most az ideje.
Tisztelt Ház! A megállapodás létrehozását a német fél vetette fel még 2001-ben, a tárgyalások a felek változó intenzitású prioritásai miatt, valamint a felmerülő alapvető jogi problémák miatt húzódtak el ennyire, de mostanra pont kerülhetett az iromány szövegének végére is. Ez a megállapodás nem csupán a német fél tekintetében hasznos és szükséges, a benne foglalt büntetőjogi, közegészségügyi, környezetvédelmi és telekommunikációs előírások egyaránt védik hazánkat is, amennyiben német erőket fogad területén. A megállapodás rendelkezései minden tekintetben kiegyensúlyozottak, mind a német, mind a magyar félre egyenlő mértékben vonatkoznak.
Ennek alapján a Fidesz-KDNP-frakciószövetség támogatja a szerződést, és kérjük a Házat is, hogy tegyen így, a tisztelt Ház is támogassa. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir