GAÁL GYULA

Full text search

GAÁL GYULA
GAÁL GYULA gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Én megvárom szívesen, képviselő úr, fejezze be nyugodtan a mondandóját! (Dr. Horváth Zsolt: Ki írta alá?) Ki írta alá azt a szerződést, amelyik koncessziós jogokat biztosított az AKA Rt. tulajdonosainak azokkal a feltételekkel? Nem erről... (Dr. Horváth Zsolt: Lotz Károly!) Nem, Schamschula György! Úgyhogy erről nem kellene vitatkoznia a tények ismerete nélkül, képviselő úr! (Dr. Horváth Zsolt: Ön is ismeri!) Ezek szerint nem.
Tehát szeretném azt elérni, hogy a kormány minél előbb, és eredményesen le tudja zárni ezeket a tárgyalásokat. Ezeknek a tárgyalásoknak nem használ az, ha bármilyen nyomás nehezedik a kormányra annak érdekében, hogy gyorsan, bármi áron kösse meg a szerződést, mert nem az a cél, hogy bármi áron kössük meg. Ha így történne, akkor jogosan vetné fel bárki, elsősorban a képviselők, hogy miért fizettünk az adófizetők pénzéből ekkora összeget erre a szerződésmódosításra.
Azt gondolom, hogy a kormányzat pont ezt a felelősséget képviseli akkor, amikor a nem mindenáron történő szerződésmódosítás álláspontja alapján tárgyal, hanem az elfogadható, kölcsönösen előnyös szerződésmódosításról. Hiszen két egyenrangú fél tárgyalásáról van szó, amiben a kormánynak semmiféle jogi kényszerítő eszköze nincs arra, hogy a koncessziós jogok tulajdonosát rávegye arra, hogy elálljon azoktól a jogoktól, ráadásul olcsón álljon el azoktól a jogoktól, amiket ez a szerződés a számára biztosít. (Nyitray András: Biztos!) Csak a tárgyalás vezethet eredményre, hogyha sikerül olyan konstrukciót kidolgozni, ami az adófizetők szempontjából elfogadható az egyik oldalon, és a másik oldalon a koncessziós jogok jelenlegi tulajdonosának is egy elfogadható árú kilépést tesz lehetővé ebből a rendszerből.
Hogy ez a dolog megtörténjen, többféle technikát és többféle megoldást próbálunk végigtárgyalni a koncessziós jogok tulajdonosával. Ezek egyike az, hogy él a koncessziós jogaival, továbbépíti az autópályát, plusz matricás rendszerbe vonjuk be az M5-öst is, és ennek a konstrukciónak a körülményeiről, jogi biztosítékairól és áráról folyik az egyik tárgyalás. A másik oldalon, ha ezek eredménytelenül zárulnak, akkor a kivásárlásról gyorsítjuk fel a tárgyalásokat; az ehhez szükséges átvilágítást végezzük már, és ennek a különböző aleseteit próbáljuk végigtárgyalni.
Én kérem azt a képviselő uraktól, hogy ha idáig türelemmel voltak sok éven keresztül, akkor ne olyankor veszítsék el a türelmüket, amikor megegyezés közeli helyzetben vagyunk, és mindannyian tudják, hogy folynak ezek a tárgyalások, és a kormány is megadta a felhatalmazást a tárgyalásokat vezető (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) gazdasági miniszternek a szerződés módosításához és az új szerződés megkötéséhez.
Tehát kis türelmet kérek még, hogy végső választ lehessen adni a kérdéseikre.
Köszönöm, elnök úr.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir