SISÁK IMRE JÁNOS

Full text search

SISÁK IMRE JÁNOS
SISÁK IMRE JÁNOS (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Amit ön elmondott, az valóban igaz, tényleg nem szükséges nekünk egyébként a 12 százalékos áfa bevezetése a gyógyszerekre, de jó lenne, ha egyébként ez a “nem kötelező” szó, amikor a végrehajtásra kerül sor, akkor is valóban így maradna. Mert hiszen arról is beszéltünk, hogy a gyógyszerek árai nem emelkednek drasztikusan, a nyugdíjasok meg egyáltalán a betegek mégis azt érzik egyébként, hogy a gyógyszeráremelés bizony drasztikus méreteket ölt.
Egy dolgot elfeledtem a hozzászólásom kapcsán. A nyugdíjasok foglalkoztatási lehetőségeinek bővítésénél a határozati javaslat arra tesz indítványt, hogy az ápolási díj szabályait egyébként kicsit bővítsük, megfelelővé tegyük. Szeretném javasolni, ezt mindannyian tudjuk egyébként, hogy a közgyógyellátási igazolványok nagyon hasznos eszközei a szociálpolitikai intézményrendszernek, ugyanakkor az elmúlt években egyre inkább az tapasztalható, hogy egyre kevesebb gyógyszer az, amelyet a betegek, a közgyógyellátásra rászorultak, az igazolványt használók igénybe is tudnak venni.
(16.20)
Tehát amikor egyébként a nyugdíjasok élethelyzetének javításáról beszélünk, akkor ne csak a nyugdíjakkal, ne csak a foglalkoztatási lehetőségekkel, hanem azzal is foglalkozzunk, hogy a közgyógyellátási igazolványra kiváltható gyógyszerek köre egyre szélesebb lehessen, és erre egyre nagyobb összeget áldozzunk.
A másik dolog pedig: az államtitkár úr elmondta azt, hogy a Fidesz javaslata mintegy 250 milliárd forintos nagyságrendet tenne ki. Én mondtam egy másik számot a Magyar Demokrata Fórum javaslatával összefüggésben. Mi tudjuk, és tisztában vagyunk azzal, hogy ezek óriási nagy számok. Ezek jelentős megterhelést jelentenek az állami költségvetés számára, de én szeretném emlékeztetni a parlamentet arra, hogy akkor, amikor a köztisztviselői bérfejlesztésre, vagy a közalkalmazotti bérfejlesztésre igent mondtunk, a társadalom egy nagyon fontos rétegének adtunk és biztosítottunk ezzel jobb megélhetési lehetőséget, de itt egy sokkal nagyobb rétegről van szó. Tehát én úgy gondolom, hogy a forintális összegek biztosításánál talán nem szabadna fukarkodnunk. Hozzáteszem, azért az állami költségvetés és a gazdaság teljesítőképességének figyelembevétele fontos.
Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir