HEGYI GYULA

Full text search

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Először is mindig érdekes megtapasztalni, ahogy a tévéközvetítés befejeződik, akkor a vita szakmaibb és higgadtabb lesz. Ezt mindig meglepetve - vagy talán érthetően is - látom.
Azt szeretném mondani Mátrai Márta képviselő asszony hozzászólására, hogy azokban a konkrét támogatási összegekben, amelyeket a következő három évben Magyarország kap, név szerint szerepel egy szociális alap sok száz millió euróval, amelyet alapvetően munkahelyteremtésre fordítunk. Ezen túl a szociálpolitika tágabb értelmezésével érdemes a választ keresnünk. Az Európai Unióban - ahogy elhangzott - nincsenek közvetlen szociálpolitikai direktívák, de például a regionális különbségek csökkentése - amihez az Európai Unió nagyon komoly pénzeket ad - vagy az infrastrukturális fejlesztések is kihatnak azoknak az embereknek az életmódjára, életszínvonalára, magyarán: társadalmi-szociális helyzetére, akik azokban a térségekben élnek, amelyek nemrég még nagyon elmaradottak voltak, és néhány év vagy évtized alatt felzárkóztak. Aki Dél-Spanyolországban él, minden szociálpolitika nélkül sokkal jobban él, mint a szülei vagy a nagyszülei, annál az egyszerű ténynél fogva, hogy hatalmas gazdasági fellendülés következett be adott területen. Ugyanez vonatkozik az olyan speciális programokra is, mint, mondjuk, a romák felzárkóztatása, ami bizonyos tekintetben nem szociálpolitikai kezdeményezés, de a kihatásaiban mindenképpen annak tudható be.
Ezenkívül pedig az európai uniós csatlakozásról érdemes tudni, hogy egy mozgó célpontra készülünk vagy - más kifejezéssel - lövünk. Az Európai Unión belül elég erős azoknak a hangja - többek között a Konvent magyar szocialista képviselője, Vastagh Pál is ezek közé tartozik -, akik szeretnék, ha az Európai Unión belül a szociális kötelezettségek és vállalások erősebbek lennének, mint jelenleg, és tulajdonképpen az Unió alkotmányában is megjelenne a szociális elköteleződés fogalma.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir