DR. MÁTRAI MÁRTA

Full text search

DR. MÁTRAI MÁRTA
DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Azért kértem ismét szót, mert szeretném szóba hozni két módosító indítványunkat, pontosan azért, mert nagy valószínűséggel nem fog a parlament elé kerülni, ugyanúgy, mint az összes többi. Az egyik a bírák és ügyészek nyugdíjának felzárkóztatásáról szól, a másik pedig a főiskolai, egyetemi docensek, főiskolai, egyetemi tanárok részére megállapított öregségi nyugdíj rendezése az uniós csatlakozást megelőzően.
Talán nem mondok újdonságot azzal, hogy bevezetésre került a diplomás-minimálbér. Azok a nagy megbecsülésben hosszú munkát elvégzett emberek, legyenek ezek bírók, ügyészek, egyetemi tanárok vagy főiskolai tanárok, rendkívül alacsony nyugdíjjal mentek nyugdíjba, és úgy gondolom, rendkívül méltatlan az, hogy a diplomás-minimálbér sokkal többet jelent az újonnan munkába álló fiatal diplomásoknak, mint amennyivel azok az emberek rendelkeznek, akiktől tulajdonképpen a szakmát tanulták.
Ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy az uniós csatlakozás előtt külön megbecsülésben részesüljenek azok az emberek, akik hosszú életpálya után ezeken a szakterületeken dolgoztak. Nem volt lehetőségük, hiszen a bírók, ügyészek esetében kizárt, hogy más foglalkozást folytathassanak a hivatásuk mellett, legfeljebb oktató tevékenységet vagy tudományos tevékenységet. Éppen ezért fontosnak tartjuk a felzárkóztatást, mégpedig a diplomás-minimálbér arányában, úgy, ahogy az az előterjesztésünkben megfogalmazódott.
Nagyon sajnálatosnak tartanám, ha a kormány részéről csak azért utasítanák el, mert azt mondják, hogy erre nincs pénz. Akkor hogyan fogunk felzárkózni az Európai Unióhoz? Ez vonatkozik valamennyi nyugdíjasra, és vonatkozik az előterjesztésben megfogalmazott nyugdíjasokra is.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir