DR. MÁTRAI MÁRTA

Full text search

DR. MÁTRAI MÁRTA
DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Én is államtitkár úrnak egy előző mondatához szeretnék hozzászólni, amikor is azt mondta, hogy elkészítettük a nyugdíjtörvényt fedezet nélkül. Az államtitkár úr, amikor kimondta, tudta, hogy nem mond igazat, hiszen a fedezet rendben volt, 350 milliárd forint rendelkezésre állt, mert különben nem tudták volna a béreket, a nyugdíjakat és az egyéb kifizetéseket teljesíteni az elmúlt évben, csak legfeljebb rosszul kalkuláltak, mert kapkodtak, mint ahogy ezt önöktől megszoktuk.
Azonkívül nemzeti hatáskörben van a nyugdíjpolitika, mondta államtitkár úr, egyetértünk. Annál is inkább, mivel ha visszatekintünk 1989-re, Strasbourgba, amikor a Szociális Chartát megalkották, vagy a nizzai csúcsra, ahol létrejött egy olyan megállapodás, amely semmiféle kötelezettséget nem tartalmaz, legfeljebb ajánlásokat fogalmaz meg, és azt mondja, hogy a mindenkori kormány kötelessége, hogy a béreket és a nyugdíjakat felzárkóztassa az európai uniós átlaghoz. Csak az a kérdés, hogy mikor és miből. Ugyanis önök elmulasztották a 2003-as költségvetés tárgyalásakor megtenni azt az első lépést, államtitkár úr, hogy legalább a nyugdíjak felzárkóztatását el tudjuk indítani, mivel valóban kiürült a kassza az év végére, és azt, hogy tervezték volna legalább a 2003-as költségvetésben ezt a felzárkóztatást, bizony sajnos az államháztartás hiánya lehetetlenné tette. Nagyon sajnálom, hogy ez így van, hiszen nem lesz lehetőség a felzárkóztatásra az elkövetkezendő években sem, hiszen látjuk, hogy a hiány növekszik, ugyanakkor nincs fedezet arra, hogy a nyugdíjasoknak ezeket a felzárkóztatási programokat teljesíteni tudják.
Amit még szeretnék elmondani egy rövid idő alatt, amit ön itt az Európai Unióval kapcsolatban mondott nekem: biztos emlékszik rá, államtitkár úr, ezeket a füzeteket (Felmutatja.) nem a Fidesz-kormány készítette. Ezt mindenki megkapta, aki kíváncsi volt rá. Egyértelmű választ kaptak a nyugdíjasok arra, hogy mire számíthatnak az Európai Unióban. Minden kérdésre a válasz: nem. Tehát gyakorlatilag a kormány felelőssége és kötelessége, hogy a nyugdíjakat az európai uniós átlaghoz közelítse, és lehetőleg ne húsz év múlva, mert sajnos a 3,5 millió nyugdíjasnak nincs arra lehetősége, hogy ezt kivárja, hanem minél előbb. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir