DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy a képviselőtársaink javaslatát a tisztesség és az empátia vezérli, és mindenképpen fontosnak tartja a kormány azt, hogy szülessen a Házban egy olyan javaslat, amely az idősek iránti elkötelezettségről tanúskodik. Ezért a Kósáné Kovács Magda és Béki Gabriella által előterjesztett javaslatot, amelyet, úgy gondoljuk, a kormány nyugdíjpolitikájának a keretére is fel tudunk használni, kisebb módosításokkal a kormány támogatni tudja.
(14.50)
Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy néhány szót én is szóljak a javaslat tartalmáról. Ez a kérdés, ahogyan most képviselőtársnőm elmondta, úgy vetődik fel a magyar parlamentben, hogy az uniós csatlakozás folyamatában milyen figyelmet fordítunk a nyugdíjasokra, az idős lakosság helyzetének az alakulására. Hozzáteszem, hogy bár a nyugdíjrendszerek szabályozása az uniós országokban nemzeti hatáskör, és ezért pusztán a tagfelvétel miatt nem kellene módosítani semmilyen szabályt, de ez nem jelenti azt, hogy nincs teendőnk a nyugdíjasok és általában az idősek helyzetének a javításában, hiszen jól érezzük azt, hogy a rendszerváltó években az egymást követő kormányok sok adósságot halmoztak fel az idős korosztályok iránt.
A keresetek, nyugdíjak felzárkózásához elsősorban a gazdasági növekedés a legfontosabb garancia. A kormány azt gondolja, hogy a növekedés az uniós csatlakozást követően gyorsabb lesz, a hatékonyság javulni fog, és ez magasabb béreket és magasabb nyugdíjszínvonalat fog eredményezni. Fontosnak gondoljuk a nyugdíjemelési rendszer kérdését, azt, hogy az aktívak és a nyugdíjasok viszonylagos jövedelmi helyzete hogyan alakul. Tavaly már vizsgáltuk ennek a forrásszükségletét, az Idősügyi Tanáccsal is egyeztetést tartottunk, de azzal tisztában kell lenni, hogy az indexálás megváltoztatása olyan hosszú távú elkötelezettséget jelent, amely kellően stabil, kiegyensúlyozott gazdasági növekedési háttér nélkül veszélybe sodorná a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát. Ezért a nyugdíjrendszer egyik legnagyobb horderejű elemét csak biztos előrelátás alapján lehetséges megváltoztatni, hogy ne kerüljön sor, akár átmenetileg is, visszalépésre.
Hasonlóan fontosnak tartjuk a legalacsonyabb jövedelemből élő idősek helyzetének fokozott javítását. Üdvözöljük, hogy a határozati javaslat egy csokorba fűzte a kormányprogram két külön fejezetében tárgyalt kérdéseket. Úgy gondoljuk, a nyugdíj-biztosítási rendszer mellett a szociális ellátórendszerben is megfelelő lépéseket kell tenni. Az egyedülállók további támogatása, amelyet szintén tartalmaz a javaslat, összecseng a kormányprogrammal, azonban meg kell említenünk, hogy a kormányprogram ennél többet szeretne. Nemcsak az egyedülálló nyugdíjasokat, hanem az idős egyedül élőket is szeretnénk támogatni, azokat, akik még nyugdíjra sem szereztek jogot. Számukra is jövedelemkiegészítést kívánunk nyújtani az önkormányzatokon keresztül, azokon az önkormányzatokon keresztül, amelyek jól ismerik az egyéni élethelyzeteket. E ponton is felhívom a figyelmet egy módosító indítvány szükségességére.
Azt is támogatjuk - erről beszélt képviselőtársnőm az expozéban -, hogy egyre szélesebb körben legyen lehetőség arra, ne csak a hagyományos foglalkoztatás keretei között, hanem családi és szociális munkavégzéssel is, hogy járulékfizetés történjen, és így az időskori biztonságot meg lehessen alapozni. Számos program megvalósítása már elkezdődött, amely a nyugdíjazás előtt álló korosztályok munkavégzését segíti, így júliustól vezetjük be az álláskeresést ösztönző juttatást, és dolgozunk a részmunkaidősök nyugdíj-biztosítási helyzetének a javításán is.
Végül kiemelten fontosnak tartom, hogy az időseket érintő problémák megoldásáról ezután is folyamatos konzultáció legyen az idősek érdekvédelmi szervezeteivel. Ezért azt ajánljuk, hogy ne csak a határozati javaslat egyik pontjában említsük meg az Idősügyi Tanácsot, hanem minden intézkedési javaslatnál ezt meg kell tennünk.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Összességében a kormány részéről az említett jelzések szerinti módosításokkal kiegészítve az önálló indítványt támogatjuk.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir