ERDŐS NORBERT

Full text search

ERDŐS NORBERT
ERDŐS NORBERT (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Ugyan csak megyei adatokkal bírok, de azt gondolom, hogy országosan mintegy tízezer embert érint az a probléma, ami a megyében ezer főt számlál. A szövetkezetek életében és az egész magyar mezőgazdaság számára is jelentős esemény, mérföldkő volt az 1990-es évvel kezdődő időszak. Ezekre az évekre tehetőek a rendszerváltozás utáni átalakulást meghatározó törvények, a kárpótlási, a szövetkezeti, illetve a szövetkezeti átmeneti törvény.
A tagok és a szövetkezetek közötti vagyonok rendezéséről az 1992. évi II. törvény rendelkezik. A törvény 3. §-a kimondja, hogy a működő szövetkezeteknek az 1991. december 31-ei mérleg szerint a részjegytőkével és a termőfölddel csökkentett vagyonát e törvény és a közgyűlés határozatai szerint fel kell osztani, tehát vagyonnevesítést kell végrehajtani, amelynek határideje 1992. április 30-a volt. A törvény így rendelkezett. A határidő több mint tíz éve lejárt, mégis Békés megyében a szövetkezeti üzletrész-felvásárlás körébe tartozó mezőgazdasági szövetkezetek közül három gazdaságban nem történt meg a vagyonnevesítés, így a békéscsabai Május 1., a sarkadkeresztúri Egyetértés, valamint a választókörzetembe tartozó bélmegyeri Újbarázda Szövetkezetben. Ezeknél a szövetkezeteknél hozzávetőleg ezer fő külsős és nyugdíjas szövetkezeti tagot érint kedvezőtlenül a vagyonnevesítés elmaradása, ezáltal mintegy 160-170 millió forint bevételtől estek el ezek a személyek.
A fent említett három szövetkezeti gazdaságnál a vagyonnevesítés elmaradásának alapvető oka, hogy a felszámolási eljárás beindulása és a törvény szerinti átalakulás sem történt meg. Azok kerülnek hátrányos helyzetbe, ahol a szövetkezet vezetősége jogsértő magatartást tanúsított, nem rendelkezett a vagyonnevesítés elveinek alkalmazásával arról, hogyan és miként adják a tagok tulajdonába ezeket a területeket. Tehát, ha idáig nem jártak el jogszerűen a szövetkezetek, nem nevesítették a földeket, akkor ezeknek a szövetkezeteknek a tagjai ne is számítsanak már arra, hogy jogos tulajdonukhoz hozzájussanak?
Azokra a kérdésekre várom a választ a tárca vezetésétől, hogy ezek szerint nem minden szövetkezetre vonatkozik az 1992. évi II. törvény, vagy hogy a külső üzletrész-tulajdonosok meddig várjanak az őket megillető üzletrészre. De akár azt is feltehetném, hogy milyen következményekre számíthatnak a törvénysértő szövetkezetek. Ebből következik a cím, “A törvény mindenkire vonatkozik, vagy mégsem?”, de a legfontosabb az, hogy a tárcának vagy a kormánynak van-e elképzelése arról, és van-e szándéka abban az ügyben, hogy valamiféle kompenzációt adjanak azoknak az embereknek, ami Békés megyében ezer embert érint, az országban szerintem - nincsenek pontos adataim - 10 ezer főt ölel föl, azoknál a téeszeknél, ahol nem volt vagyonnevesítés. A kérdésem: várhatunk-e valamiféle kompenzációt?
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Szórványos taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir