SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársaim! Nem tudom, hogyan került ide az autópálya ügye megvitatásra a képviselői módosító indítványok közé… (Derültség. - Közbeszólás az ellenzék soraiból: Boldvai hozta be!) Én nem erre kívánok lecsapni, bár nagy kedvem lenne hozzá, hanem csak azt jegyezném meg szerényen, hogy a Magyar Fejlesztési Bank az előző négy évben működött egyrészt kereskedelmi bankként is, meg azután költségvetési feladatokat is teljesített, olyan feladatokat, aminek egy célja volt, hogy kivezessük őket a költségvetési körön kívülre, azután mindez nem jelent meg a költségvetésben. Az árát ismerjük: a 2003. évi költségvetésben súlyos árat fizettünk az előző két évnek ezért a praxisáért.
Itt mi egy dolgot szeretnénk: azt szeretnénk elérni, hogy se költségvetési feladatokat ne végezhessen az MFB, se a kereskedelmi bankoknak ne legyen konkurense. Egy dolgot csináljon, azt viszont jól és átláthatóan, hogy a magyar vállalkozásoknak - főleg a kis- és középvállalkozásoknak - hitelekkel, méghozzá közép- és hosszú távú hitelekkel, valamint ahol szükséges, ott fejlesztési tőkebefektetésekkel siessen a segítségére.
Ez egy koncepcionális változás. Ezzel lehet nem egyetérteni, én ezt elfogadom, és lehet, hogy a vita erről szól közöttünk. Önök ezt nem kívánják jóváhagyni, nem értenek vele egyet, azt szeretnék, ha az MFB továbbra is mindent csinálna - gondolom, ezért vitatják ennek a koncepciónak a megvalósulását -, a kereskedelmi banki tevékenységtől, mert hiszen önök a szűkítésről beszélnek, tehát szeretnék, ha a kereskedelmi banki tevékenység is menne, meg a költségvetési feladatokat is magára vállalná. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Mi ezt nem szeretjük.
Itt koncepcionális vita van, és ezen, gondolom, bármeddig elvitatkozunk, abban nem fogunk tudni megegyezni, ha ez a koncepció (Az elnök ismét csenget.) önöknek nem felel meg.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir