FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A 24. számú módosító indítványomban a törvény előterjesztőjével egyetértek, hogy bizonyos összeférhetetlenségi, kizárási okokat sorol föl, például ki nem lehet az igazgatóság és az MFB felső vezetésének tagja. Az indítványommal azt szeretném elérni, hogy ne csak az MFB-re vonatkozzon ez, hiszen a törvénytervezet felsorolja az MFB százszázalékos tulajdonlású cégeit is.
Semmi különbséget nem látok ezek után, hogy az MFB, amely a magyar állam százszázalékos tulajdona, ennek a százszázalékos tulajdonlású pénzintézetnek vannak százszázalékos tulajdonlású további intézményei - akkor azokra miért nem terjesztjük ki ezt az összeférhetetlenséget? Tehát, ha tisztázni akarunk bizonyos dolgokat, akkor merem javasolni, hogy vigyük végig a folyamatot, a százszázalékos tulajdonlású MFB-cég is a magyar állam százszázalékos tulajdona, logikusan akkor őrájuk is ki kellene terjeszteni ezt az összeférhetetlenséget. Nem is értem, hogy ez hogy nem merült föl már az előterjesztőben, és miért nem támogatják.
A 29. számú módosító indítványomban egyszerűen csak azt szerettem volna javasolni, ami a tény, hogy ne egyes számot használjunk a vezérigazgatója szó használatakor, mert kettő vezérigazgató van. Sokan nem tudják, azért van kettő, mert az MSZP és az SZDSZ nem tudott megegyezni, hogy ki legyen a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója. Megoldották a gordiuszi csomót, egyet az SZDSZ, egyet pedig az MSZP érdekeltségi köréből neveztek ki, így aztán most kettő vezérigazgatója van a Magyar Fejlesztési Banknak. Rendben van, ez az önök dolga, hogy az állam pénzét hányszorosan kell még kifizetni, de ha ez egyszer már tényszerűen így van, akkor legyenek szívesek ezt a törvény szövegében is tudtára juttatni annak az olvasónak, aki néha esetleg majd olvassa ezt a törvényt, hogy igen, ott „vezérigazgatóit” kellene alkalmazni, mert kettő van, jelenleg legalábbis. Ha önök ezt majd megváltoztatják, akkor nyilvánvalóan a ragozást is meg kell változtatni.
A 30. számú módosító indítvány, amely Tóth András képviselőtársamé, nekem nagyon tetszik, hiszen Keller László, Bauer Tamás nem győzte számtalanszor hangsúlyozni a 2001-es MFB-törvény vitájában, hogy azt még megérti, hogy az igazgatótanács tagjait, elnökét a kormány és a tulajdonos nevezi ki, de hogy jövünk mi ahhoz, hogy a felügyelőbizottság elnökét és annak tagjait is ugyancsak a tulajdonos, a pénzügyminiszter nevezi ki. Hiszen így aztán végképp nem lesz kontroll - érveltek.
Csak azt szeretném megkérdezni: azzal, hogy önök kormányra kerültek, miért változott meg ez a szemléletük? Miért hozzák vissza és erősítik meg önök is, ha önök szerint helytelen volt akkor ellenzéki képviselőként, hogy már a felügyelőbizottság tagjait tényleg ne a tulajdonosi jogok gyakorlója nevezze ki, mert akkor végképp nem lesz kontroll, ha ugyanaz a csapat nevezi ki a végrehajtót, az igazgatótanácsot meg a felügyelőbizottsági tagokat is. Tehát nem tett mást véleményem szerint Tóth András, és nagyon egyetértek ezzel az indítvánnyal, hogy bizony, legalább a felügyelőbizottságot legyünk szívesek más körből, más eljárási szabállyal kiválasztani.
A 36. számú indítványomban pedig, mint sokat hivatkoztak az indoklási részben az átláthatóságra, a nyilvánosságra, a tiszta közéletre és minden egyébre, mint már említettem, ez csak szlogen szinten jelenik meg, mert az indoklásban olvashatjuk, de a törvényi pontokban nem tükröződik vissza az a szándék, amit az indoklási részben sűrűn leírnak. Attól, hogy ezt sokszor írják le, még nincs benne a törvényben ez a szándék. Így például itt arra teszek javaslatot, hogy ha ezt a vagyonnyilatkozati rendszert önök helyesnek tartják, és úgy gondolják, hogy az ott felsorolt személyeknek vagyonnyilatkozatot kell tenniük, rendben van. Ezt mi már megéltük, országgyűlési képviselők, kormánytagok és sokan, akik bizonyos beosztásokban vannak, csakhogy a mi vagyonnyilatkozatunk nyilvános; nagyon lényeges része a vagyonnyilatkozat-tételnek.
Azt mertem javasolni, ha most már a parlament szokásai és törvénykezése között elfogadottá vált, hogy például a parlamenti képviselőknek és még sokaknak nyilvános vagyonnyilatkozatot kell tenniük, akkor, ha önök átláthatóságról, tisztaságról és esetleges elkerülendő problémákról beszélnek a törvény indoklásakor, nagyon szeretném javasolni, hogy az itt felsorolt személyeknek, akiknek vagyonnyilatkozatot kell tenni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), az ő vagyonnyilatkozatuk is legyen nyilvános.
Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir