FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Az előző felszólalásom utolsó gondolatához szeretnék visszatérni még, mert nem értek egyet azzal, hogy különösen az euró esetében a kormány egyeztetési kötelezettséget ír elő az MFB vezetőinek, valamint a jen kihagyása számunkra érthetetlen.
Ehhez a gondolati körhöz tartozik a 12. számú módosító indítványban megfogalmazott javaslat is, amelyben azt indítványozzuk, hogy először is az euró meghatározásánál, a forrásbevonásnál ne csak az ott felsorolt pénzügyminiszter úrral, tulajdonosi jogokat gyakorló miniszter úrral, hanem véleményünk szerint a Magyar Nemzeti Bank elnökével is közösen kialakított eljárási rend szerint előzetes egyezségre törekedjenek. Ezt azért gondoljuk javasolni, mert úgy véljük, hogy ha a kormánynak félelme van attól, hogy a Magyar Fejlesztési Bank esetleg öntevékenyen és nem megfelelő célokra próbál nemzetközi területen hiteleket felvenni, és ezáltal bármilyen veszélyhelyzetet okozhat, ebben, a forint stabilitásában, az árfolyam-politikában nagyon nagy felelőssége a Magyar Nemzeti Banknak van, nem pedig a Pénzügyminisztériumnak, a kormánynak. Ezért úgy gondoljuk, hogy innen kihagyhatatlan lenne a Magyar Nemzeti Bankkal, annak elnökével való egyeztetés is.
Az 5. számú módosító indítványban azzal kapcsolatosan teszünk javaslatot - értve a kormány szándékát a Magyar Fejlesztési Bank feladatát illetően, hogy kiket szeretne kedvezményekben részesíteni, támogatni a működésük során -, hogy úgy véljük, elfelejtették megemlíteni - reméljük, nem tudatosan, hanem véletlenül -, hogy elsősorban a magyar kis- és középvállalkozásokra gondol a beterjesztő. Ugyanis a kormány által benyújtott törvénytervezet sajnálatos módon általánosít, hogy a magyarországi székhelyű gazdálkodó szervezetek, ezen belül a kis- és középvállalkozások beruházásait, fejlesztési, hitel- és tőkefinanszírozásait akarja elősegíteni. Úgy véljük, nagyon fontos lenne, hogy itt bizony, ha már egy százszázalékos állami tulajdonlású bankról van szó, amelynek kiemelt feladata a finanszírozás az említett területen, akkor csak a magyar vállalkozókra érthessük ezt a finanszírozást. Valamiért ezt nem támogatta a kormány, szívesen hallanám majd a vitában a kormány álláspontját erről.
A 8. számú indítványban szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy véleményünk szerint értelmetlen, hogy a pénzforgalmi számlavezetést megtiltja a Magyar Fejlesztési Banknak. Úgy gondoljuk, igenis ez továbbra is lehetséges. Ez egy olyan szűkítő intézkedés, amely nagyon lemezteleníti a Magyar Fejlesztési Bank tevékenységi körét a későbbiekben.
A 20. számú módosító indítványban azt javasoljuk - mert úgy érezzük, szintén a nyilvánossághoz, átláthatósághoz, gazdaságos működéshez nagyon hozzátartozna ez az általam javasolt kitétel is -, hogy a Magyar Fejlesztési Bank a kért információk megadását semmilyen okra, például üzleti titokra történő hivatkozással ne tagadhassa meg. Ha valóban arról beszélünk, hogy átlátható legyen, és a kormány eredeti szándékának megfelelően kell hogy működjön a bank, akkor bizony ez a nyilvánosság, amely sokszor szerepel az indoklásban, kiterjedhetne az esetleges információkérés esetére is.
A 21. számú módosító indítványban pedig szerintem egy nagyon szakszerű érvelést szeretnénk adni azzal, hogy a Magyar Fejlesztési Bank gazdálkodásának célszerűségét és szakszerűségét véleményünk szerint nem a tulajdonosi jogok gyakorlójának kell megvizsgálni, hanem erre külön szervezet van létrehozva több év óta, és, hála istennek, nagyon jól végzi a dolgát. Ez a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. Nem értem, hogy miért akarja csorbítani a kormány a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének gyakorlói jogait.
És amit régen az MSZP és az SZDSZ is sokat követelt, de valamiért nem jelentkezett, az pedig a következő: a Magyar Fejlesztési Bank évente, ha teheti, a tevékenységéről és üzletpolitikájáról számoljon be az Országgyűlésnek, és az Országgyűlés eseti tájékoztatást is kérhet, ha úgy látja jónak.
Kérjük, hogy ezt törvénnyel erősítsük meg, ez ugyanis nem más, mint egy régi MSZP-s, SZDSZ-es kérés. Ezt fogalmaztam meg a 23. számú módosító indítványomban.
Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir