FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Képviselőtársaim! Most már látjuk az indítványok tekintetében, hogy a Magyar Demokrata Fórum részéről elég sok indítványt nyújtottunk be, és aki az általános vitát nyomon követte, hallhatta, hogy úgy érezzük, elég komoly kifogásokat, szakmai érveket soroltunk, soroltam föl a vita alkalmával.
A vita alkalmával elhangzottakat próbáltam meg módosító indítványok formájában is benyújtani. Ezek közül kiemelném a 3. számút, különösen arra tekintettel, hogy az előterjesztő több helyen hivatkozik a törvénymódosítás szükségszerűségére, azzal indokolva, hogy átláthatóvá, nyílttá, rendezetté kell tenni a Magyar Fejlesztési Bank működését, és ez az egyik fő oka a törvény módosításának.
(20.10)
Ezzel egyébként még önmagában egyet is értünk, azonban számtalanszor visszaköszön, hogy a kormány által benyújtott indítvány igazából nem ezt az utat követi, és nem ezt a célt próbálja kitűzni és majdan megvalósítani. Éppen ezért, hogy a kormány eredeti indokoló részben kifejtett elképzelését megerősítsük, például a 3. módosító indítvánnyal talán a legátláthatóbb, legnyilvánosabb működést lehetne megvalósítani, amikor is arra teszek javaslatot, hogy a Magyar Fejlesztési Bank a feladata során nyilvános stratégia, nyilvános üzleti terv és nyilvános alapítói határozatok mellett működjön. Azt gondolom, hogy ezek azok a kulcskérdések, amelyek igazából ezt a nyilvánosságot megteremthetik, mert mindazok, amiket mi most javasolunk, hogy nyilvánosak legyenek és ezek nem nyilvánosak, itt kezdődhetnek azok a találgatások, utólagos ellenőrzések, amelyekre most a kormányoldal is hivatkozik, és amelyeket nagyon kifogásoltak még akkor ellenzéki képviselői státusukban az akkori szabad demokrata és MSZP-s képviselők. Egyébként az egész törvénykezés kapcsán az általuk kifogásolt, még ellenzéki képviselői körben 2001-ben kifogásolt területek nem jelentek meg ebben a törvényben, ezért mi sokszor nem tettünk mást, csak az általuk elmondottakat megpróbáltuk most módosító indítványokkal benyújtva elősegíteni.
Ami különösen érthetetlen volt még a Magyar Demokrata Fórum számára: az MFB által felvehető hitelek, és hogy mely devizában, valutanemben lehet felvenni a Magyar Fejlesztési Banknak hiteleket. Az rendben van, hogy felsoroljuk ezeket, és nevesítjük, hogy a devizákon belül a dollár, az euró és a svájci frank, de nem értjük, és erre még szakmai magyarázatot nem kaptunk, hogy a japán jent miért hagyták ki ezen felsorolásból. A pénzpiacon magunk is - a szakértőkkel egyeztetve - arra a megállapításra jutottunk, aki visszatekintett az utóbbi négy-öt év hitelpolitikájára, nemzetközi piacon felvehető hitelekre, arra a következtetésre kellett jutnia, hogy ma a felvett hitelek - a világ összes felvett hitelére gondolok - igen nagy, tetemes mennyisége éppen japán jenben van, azért, mert nagyon kedvezők a kondíciók. Nem értjük itt a félelmet, hogy miért nem szabad a japán jen felé fordulni.
Természetesen, látjuk az előterjesztésben, hogy egy kormányzati kontrollt szeretne megvalósítani a beterjesztő, a kormány, hogy amikor az MFB Rt. felvesz egy hitelt, akkor ezt esetleg egyeztesse le a kormánnyal. Azzal persze mélységesen nem érettünk egyet, hogy csak az euróban felvett hitelnél kéri ezt az egyetértési kötelezettséget a tulajdonosi jogok gyakorlójával, azaz várhatóan a pénzügyminiszter úrral. Vagy, bocsánat, lehet, hogy a gazdasági miniszter lesz itt a tulajdonosi jogok gyakorlója, nem is kérdéses, de mindenféleképpen egy kormánytaggal kell egyeztetnie, egyetértésre jutni a Magyar Fejlesztési Banknak. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Köszönöm, majd folytatom.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir