DR. HORVÁTH JÁNOS

Full text search

DR. HORVÁTH JÁNOS
DR. HORVÁTH JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azok számára, akik majd alkalmazzák ezt a törvényt, amelyet most hozunk, és akik figyelemmel kísérik a munkánkat, azt hiszem, hasznos, ami itt most elhangzik; különösen ahogy Font Sándor képviselő úr ismételten visszatér két témára is. Az egyik az 5. pontjához kapcsolódik, a másik pedig a tizenvalahányadikhoz, nevezetesen, a Magyar Fejlesztési Bank tevékenységét ki tekinti át. Tekintse át a tulajdonos, az állam, az állam képviseletében, az állam részéről tevékenykedő kormány és valószínűleg a szakminiszter.
Az áttekintés különösen indokolt, mint ahogy elhangzott, de jó volna még tovább megvilágítani, mert a Magyar Fejlesztési Bank valamilyen különös ok miatt jött létre, és tartjuk életben, megint törvénnyel megerősítve a létezését. Mert ha egy olyan vállalkozás volna, mint sok más száz és ezer az országban, amely a piac szabályai szerint, a kereslet és kínálat és egyéb meggondolások alapján működik, akkor mindezek a szempontok nem volnának kívánatosak, nem volna szükség rájuk. Mivel azonban állami intézmény, szükségesnek tartatik tehát, hogy az állam valóban tartsa rajta a szemét és a kormány megfelelő ügynöke, tisztviselője vagy minisztere, aki ezt teszi.
Nem arról van szó, ahogy értem a különböző javaslatokat, és magam is hozzászóltam a bizottsági vitákban, hogy az állam részéről a miniszter állandóan pesztrálja és birizgálja, hogy mi is történik, beleszól, és részletes jelentéseket kíván, követel meg egyes tevékenységekről, egyes határozatokról, hanem inkább arról, hogy a vezérigazgatója, vagy aki vezeti ezt a Magyar Fejlesztési Bankot, tudja, tudatában legyen annak, hogy a kormány bármikor belenézhet a tevékenységébe.
(20.30)
Különösen érdekes itt az a szempont, ami más esetekben is: az üzleti titok, mennyi az az üzleti titok, amely révén nem lehet belelátni, és mennyi az, amennyi, hol az a határ. Ezek a témák nyilván továbbra is megmaradnak, és bizonyos részletek majd miniszteri rendeletek formájában fognak tisztázódni.
Engedtessék meg, hogy pár szót szóljak arról, amiről a devizák, valuták használata vagy kölcsönvevése tekintetében is vita van. Értem én azt kormányoldalról, hogy bármelyik deviza, valuta, tehát külföldi pénz felvehető, és használhatja a Magyar Fejlesztési Bank, mégis Font Sándor képviselő úr érve azért érvelendő és azért figyelemre méltó, mert ha négy kiemelődik, akkor a többi már nem azonos rangú és osztályú. Tehát valahogyan nem jól néz ki, ha valamelyik… - Font képviselő úr a japán jent emlegette, de mondhatnánk más 25-30 olyan pénzt, amelyiket kemény valutának nevez a nemzetközi piac, amelyik aranyra bármikor átváltható, vagy euróra, vagy dollárra, tehát azoknak a pénzeknek a nem megemlítése nem baj, ha nem említenénk meg négyet, vagy ha valamiképpen másképp fogalmaznánk. Tehát ez valóban tisztázást érdemel, mert akkor megspóroljuk azt, hogy a későbbiek során az alkalmazók e tekintetben a hajukat tépjék vagy vitatkozzanak, vagy bírósághoz menjenek, vagy döntőbírósághoz, hogy miről is van szó.
A további témákhoz majd később szeretnék hozzászólni. Köszönöm.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir