BOLDVAI LÁSZLÓ

Full text search

BOLDVAI LÁSZLÓ
BOLDVAI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A Font Sándor által 18. sorszám alatt benyújtott módosító javaslathoz szeretnék hozzászólni, illetve véleményt mondani ezzel kapcsolatosan.
Font Sándor úr itt az indoklásban is azt fejtette ki, hogy köszönő viszonyban nincs a törvényjavaslat indoklása a törvényjavaslat paragrafusmegfogalmazásával, különös tekintettel a témakörben, amikor azt mondja az indoklás, hogy szeretné a benyújtott törvényjavaslat elkerülni azt a korábbi gyakorlatot, hogy a Magyar Fejlesztési Bankot kis költségvetésként használta a kormány, és olyan, alapvetően infrastrukturális beruházások finanszírozására vette igénybe, amelyeknek a megtérülése gyakorlatilag a nullával volt egyenlő. Azt gondolom, hogy kétféleképpen érhető el ennek a kritériumnak a teljesítése, és a törvényjavaslat az egyik megoldást választotta.
Szeretném Font Sándor képviselő úr figyelmébe ajánlani, hogy a 3. § (2), (3) bekezdésében, amikor világosan és egyértelműen megfogalmazza a törvényalkotó, a kormányzat, hogy milyen szándékok szerint szeretné a törvényt módosítani, ezek szerint a Magyar Fejlesztési Bank Rt. kizárólag egy évet meghaladó hitelt, illetőleg kölcsönt nyújthat, valamint csak ilyen hitelre, illetőleg kölcsönre vállalhat kezességet, bankgaranciát, továbbá egyéb bankári kötelezettséget. A (3) bekezdés szerint pedig az MFB Rt. kizárólag akkor nyújthat hitelt, illetőleg kölcsönt, valamint csak akkor vállalhat kezességet, bankgaranciát, továbbá egyéb bankári kötelezettséget, ha annak visszafizetése, megtérülése elsődlegesen az ügyletre vonatkozó üzleti, pénzügyi tervek alapján, illetőleg a rendelkezésre álló fedezetekre tekintettel kellően biztosított.
Azt gondolom, hogy ez a két kritérium kielégíti ezt az igényt, amely a kis költségvetésként való működtetését a banknak kizárja, és lehetetlenné teszi, hogy többek között az autópálya-finanszírozás, vagy hogy egy másik témát említsek, az állami gazdaság üzletrész-megvásárlása kapcsán a bank vállalhasson kihelyezést, illetve ezeket finanszírozhassa. A benyújtott módosító javaslatok között még van egy, amelyet az ellenzéki képviselőtársam, Tóth András nyújtott be, amely a tőkekihelyezés kapcsán is megfogalmazza ezt a kritériumrendszert, tehát azt gondolom, hogy a rendszer ebből a szempontból mind a hitelág, mind a tőkejuttatás esetében zár. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir