BALOGH JÓZSEF

Full text search

BALOGH JÓZSEF
BALOGH JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az ország szívében lévő kunszentmiklósi térség tejtermelő gazdáinak kilátástalan helyzetére szeretném felhívni a figyelmet.
A tejtermelők által teljesített és a tulajdonukat képező tejkvótát a tejfeldolgozók kezelték, természetesen úgy, ahogy azt a gazdasági érdekeik szerint legjobbnak vélték, függetlenül attól, hogy a tejtermelők soha nem vállalkoztak a termékeiket megvásárló feldolgozók kezeseinek lenni.
A Tej Terméktanács elvette a tejtermelőtől a tulajdonát képező tejkvótáját, mivel azt 1999. december 31. előtt egyes termelő sohasem kapta kézhez. A névre szóló kvóta kiadása csak 2000. január 1-je után lett bevezetve, addig csupán összesített listán szereplő teljesítések és kvótamennyiségek léteztek.
A Tej Terméktanács figyelmen kívül hagyta azon körülményt, hogy a tej termelője egészséges, hatósági szerv által bevizsgált állománnyal, azonosító számmal ellátott tehenekkel, adóazonosítóval, őstermelői igazolvánnyal, egyesek regisztrációs számmal rendelkeztek, nyilvántartást vezettek és természetesen adóztak. A Tej Terméktanácsnak ehhez kellett volna kötnie a tejkvóta birtoklását.
(20.30)
Azt gondolom, minden tejtermeléssel foglalkozó gazdát megilletett volna a tejkvóta az általa teljesített tejtermeléshez igazítva, azonban nem minden termelőnek került ez kiosztásra. A feldolgozóktól és a tejbegyűjtőktől függő termelők így a szabályozott, illetve az illegális piacra kerültek, ahol legalább 20 forinttal kevesebbet fizettek a tejük literéért. Minthogy ez a függőség a mai napig meghatározó, így kiszolgáltatottságuk százszázalékosnak mondható.
További függőséget jelent az egyéni gazdálkodással foglalkozó tejtermelők sorsát, jövőjét illetően, hogy az FVM a tejtermelők helyzetét meghatározó nyilvántartást sajnos egy nyereségérdekeltségű vállalkozásra bízta, tőle tette függővé az egyéni gazdálkodással foglalkozó tejtermelők sorsát, jövőjét. Annak a feldolgozónak, aki az élelmiszerek kezeléséről szóló HACCP-rendszer bevezetését követően megjelent a piacon a reggeli italával, nos a reggeli ital köszönő viszonyban sincs a tejjel, csupán a már állati takarmányozásra sem használható melléktermékét csomagolta és értékesíti a hatóságok hozzájárulásával, kiszorítva a valódi tejet a piacról. És ezután beszélünk tejtúltermelésről akkor, amikor az ország tejelő szarvasmarha-állománya az 1998-as évhez viszonyítva több százezer darabbal csökkent.
A helyzet enyhítésére az FVM úgy rendelkezett, hogy visszavásárolja a kvótákat literenkénti 25 forintos áron. Mivel azonban nagyon kevesen éltek a lehetőséggel, 2003 júniusában elrendelte a kvótás tejtermelők 5 százalékos kvótakorlátozását, ennek hatására pedig a kvótával rendelkező termelő is év végére a feketepiacra kényszerült. Egy későbbi rendeletben pedig az került kihirdetésre, ha illegális tejfelvásárláson vagy -feldolgozáson érik a feldolgozót, akkor kizárhatják a Tej Terméktanácsból. Azonban e rendelet is inkább nehezíti a termelők helyzetét, hiszen akkor viszi magával az összes beszállító tejtermelőit is.
Miniszter Úr! Hogyan tűrhetik önök el, hogy egyes emberek valamilyen módon hozzájuthatnak a tejkvótához, holott egyetlen tehenük sincs, ezek kihasználják a kvótától megfosztott termelők helyzetét, bérbe adják azt, és óriási hasznot zsebelnek be, miközben a termelő megélhetési gondokkal küzd, mialatt neki a kifizetett tejár - ha egyáltalán megkapja - az önköltségét sem fedezi. Minek kell még történnie ahhoz, hogy önök észbe kapjanak? Hol van a szakértői kormány? Ugyanis az említett rendelkezésekkel sajnos korántsem születik megoldás a tejtermelők kilátástalan helyzetére.
Távollétében Németh Imre miniszter urat kérem tejtermelőink helyzetének mihamarabbi rendezésére. Várom megnyugtató válaszát, nyilván írásban.
Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir