SZABADOS TAMÁS

Full text search

SZABADOS TAMÁS
SZABADOS TAMÁS oktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Pokorni képviselő úr szavait nagy figyelemmel hallgatta itt mindenki, szinte áhítatos csend volt a teremben, és ez bizonyíték arra, hogy ha egymásnak akarunk valamit üzenni, akkor meg kell hallgatni egymást. És legyen ez egy olyan etalon mondjuk (Az ellenzéki képviselők felé fordulva) ennek az oldalnak is, hogy ha mondunk mi is valamit, akkor kéretik csendben maradni, meghallgatni a másikat, és érvekkel vitatkozni.
Pokorni képviselő úr, aki sokáig miniszter volt az előző ciklusban, ezekkel a tényekkel, ezekkel a problémákkal sokszor nézett szembe. Mindabban, amit elmondott most, van persze valóságtartalom, van olyan dolog, amiben egyet is tudunk érteni. Mindösszesen abban nem tudunk egyetérteni, ahogy a tényeket csoportosítja. (Dr. Pósán László: Ezek szerint ezek tények.) A képviselő úr elhallgatta például azt a közismert tényt, kedves képviselő úr, hogy az előző évi támogatás 40-50 százalékkal növekedett, és ilyen bázison valósul meg egy szinten tartás, ami tiszteletre méltó, gondolom, mert 40-50 százalékos forrásbővülés után azt követelni, hogy ez újra megismétlődjék, ez enyhén szólva irreális. (Közbeszólás az ellenzéki padsorokból.)
Ezért én szeretnék néhány számot, kedves képviselőtársaim, felolvasni azért, hogy nem úgy van az teljesen, ahogy azt Pokorni Zoltán képviselő úr elmondta, hogy semmi sem nő, minden marad, vagy még csökken is. A normatív támogatás, ha szerény mértékben is, de emelkedik: a 466 milliárd forint helyett 477 milliárd forintra. Kétségtelen, ez a tavalyihoz képest jóval kevesebb, mondható elenyészőnek is, de azt mondani, hogy nincs emelkedés, azért enyhén szólva nem igaz.
Szociális ellátást javít a tankönyv, az étkezés: 29 milliárd forint helyett 35 milliárd forintot fordítunk erre a célra. Gondolom, önök is támogatják, önök is támogatták az ingyenes étkezést, a szociális tartalmú étkeztetést, illetve az ingyenes tankönyvellátást, és ez az emelkedés megint egy tiszteletreméltó dolog.
Minőséget preferál a minőségi pótlék, ami - ezt az előbb képviselőtársam elmondta - 3900 forintról 4400 forintra nő. Itt kétségtelen, elmaradásunk van a mi '94-98-as összegünkhöz képest (Közbeszólás az ellenzéki padsorokból.), de úgy gondolom, önnek itt lehet, hogy rossz a lelkiismerete, mert '98 és 2002 között önök vették le a minőségi pótlékot, azt a bérpótlékot, amit mi '94 és '98 között már felemeltünk tízezer forintra, ezt önök nagyon drasztikusan egyharmadára lecsökkentették. És szeretném még azt is bejelenteni, hogy a minőségi bérpótlék további emelését fogjuk a 2005-2006-os években is szorgalmazni.
Az osztályfőnöki pótlék, mint ahogy hallották, 2,5-3-szorosára fog növekedni, amit azért nem kellene elhallgatni. Mert az volt az ígéretünk, hogy egyszeri, nagyarányú bérnövekedés - ez megtörtént -, a bérek szinten tartása és a pótlékok megemelése. Most, 2004. szeptember 1-jétől megkezdjük a pótlékok igen nagy mértékű emelését. Ha valaki a 2,5-3-szoros emelést nem tartja nagymértékű emelésnek, akkor nem tudom, hogy mit lehet nagymértékű emelésnek tartani. (Közbeszólás az ellenzéki padsorokból.)
A nyelvvizsga és a számítástechnikai vizsga díjának visszatérítésére 500 millió forintot tartalmaz a költségvetés, ez is a kormányprogram egyik integráns része.
És a nyelvi előkészítő osztályok. Önök is támogatták. Még élő emberrel nem találkoztam ebben az országban, aki ne támogatta volna a 9. évfolyamon beindítandó nyelvi előkészítő osztályokat. Ezeket a nyelvi előkészítő osztályokat a középiskolában a mostani két tannyelvű gimnáziumok, középiskolák mintájára fogjuk finanszírozni, az alapnormatíván felül 66 ezer forint normatívakiegészítésben részesülnek ezek az osztályok.
Minden évben - és ebben önkritikát gyakorolok: amikor mi voltunk ellenzékben, mi is elmondtuk ezt az aggályunkat - megfogalmazódik ebben az országban az a riogatás, hogy ennyi és ennyi fővel csökkenni fog a pedagóguslétszám, az oktatásban dolgozók létszáma. Én most néztem meg egy statisztikát, kedves képviselőtársaim, ma ugyanannyi, vagy egy kicsivel több, néhány száz fővel több pedagógus tanít, mint '90-ben, amikor 500 ezer fővel több gyerek tanult még a magyar közoktatásban. Tehát nem érdemes minden évben eljátszani ezt a játékot, próbáljunk meg egy évre bizalmat adni egymásnak, és ha mondjuk azt tapasztalják, hogy 2004. év végén drasztikusan csökkent az oktatásban, közoktatásban dolgozók létszáma, vagy uram bocsá', a felsőoktatásban dolgozók létszáma, akkor térjünk vissza erre a dologra, mert akkor valami tényleg nincsen rendjén. Nem jó, hogy bedobunk különböző számokat, riogatjuk egymást, riogatjuk a pedagógusokat, riogatjuk a felsőoktatásban dolgozókat, és mindenféle számot bedobunk - valaki azt mondja, 15 ezer, valaki 4 ezret mond, aztán valaki kicsit szerényebben fogalmaz, 1500-at -, nem tudjuk, és az eddigi tapasztalataink egyáltalán nem igazolják ezeket a dolgokat vissza. (Dr. Pósán László: Tehát az Állami Számvevőszék riogat…)
Ami az Állami Számvevőszék dolgát illeti, hogy az Oktatási Minisztérium költségvetése nem fedezi az oktatást, én ezzel egyetértek, kedves képviselőtársaim - de mondjanak egyetlenegy olyan évet, amikor fedezte! Soha ilyen még nem volt a rendszerváltozás után, de azelőtt sem a különböző minisztériumokban és fejezetekben, például BM fejezetben, vagy azért most már ide kellene számítani az EU-forrásokat is - azt hiszem, nemcsak az oktatási tárcát kell nézni, ha az egész oktatásra vonatkozó költségvetést nézzük… (Dr. Pósán László közbeszólása.)
Majd a kétperces gombot legyen szíves képviselőtársam megnyomni, és utána lehet velem vitatkozni. Én végighallgattam Pokorni Zoltán képviselőtársamat, legyen szíves engem is végighallgatni. Szóval a különböző fejezetekben szereplő, oktatásra szánt költség, úgy gondolom, hogy nem fényűzően, szerény keretek között, de elegendő egy szinten tartásra, és elegendő azoknak a minőségi követelményeknek a teljesítésére is, amit az előbb itt képviselőtársam említett.
A kutatás-fejlesztésre vonatkozó adatokkal is vitatkoznék. Jövőre az EU-programokkal együtt 23,3 milliárd forint áll rendelkezésre kutatásra és fejlesztésre. Ez valóban nem éri el teljesen a 2002-es csúcsévet, ahol 25 milliárd forint volt, azonban az ön által említett öt egész valahány tized milliárd forint - hát enyhén szólva, nem tudom, honnan vette ezt a számot, tessék ennek utánanézni - egyáltalán nem így van, ahogy ezt ön elmondta.
Összességében még egyszer szeretném elmondani: a jövő évi költségvetés, az oktatásra szánt költségvetés szinten tartásra és szerény növekedésre elegendő a magyar közoktatásban és a felsőoktatásban. Kétségtelen, arra nem elegendő, amit ön itt állítólag különböző választási ígéretekből levezet, hogy ezt, meg azt, meg amazt ígértünk, de egy szerény növekedésre elegendő, szinten tartásra elegendő.
Úgy gondolom, hogy az a tragikus hang, amit ön megütött, nem helyénvaló. Nem dől össze a közoktatás, nem dől össze a felsőoktatás, hanem fejlődni fog, a minőségi követelménynek eleget tudunk tenni, és úgy gondolom, ha önök is legalább ilyen szinten valamennyi kormányzási évükben meg tudták volna ezt tenni, akkor ma nem itt állna a magyar közoktatás és felsőoktatás.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir