HALÁSZ JÁNOS

Full text search

HALÁSZ JÁNOS
HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Amikor kézhez kaptam a költségvetést, ezt a vaskos kötetet, először a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának fejezetét lapoztam fel. Mint a kulturális bizottság alelnöke, talán megengedhető, hogy ezzel kezdtem. Megnéztem a számokat és elszomorodtam. Elszomorodtam, mert szinte minden terület rosszabb helyzetben lesz jövőre, mint amilyenben az idén volt. A számok ezt mutatják, és ezt a valóságot még a miniszter úr kincstári optimizmusa sem tudta-tudja elfeledtetni - bár lehet, hogy nem ugyanazt a költségvetést nézzük, mert a szocialisták arról beszélnek, hogy a kultúra nyertese lesz ennek a költségvetésnek. De ez nem igaz. Nem igaz, mert az az emelkedés, ami ebben a költségvetésben, a kulturális fejezetben látszik, az valóban, a kultúra egészét tekintve csak látszólagos. Látszólagos, mert van legalább ötvenhárom címsor ebben a költségvetésben, amelyen kulturális támogatást ad az állam, és ebből van három, ami emelkedik, és az ötvenháromból legalább ötven, ami nem változik vagy drasztikusan csökken.
Mi az a három, ami emelkedik? Ismerjük el, fontos dolog. Fontos, de új dolgokról van szó. A millenniumi városközpont, kulturális tömb, amely itt épül Budapesten, a Nemzeti Színház mellett, és lesz benne - reméljük, majd így hívják - nemzeti hangversenyterem és modern magyar művészeti múzeum, és a hagyományok háza is itt kap majd elhelyezést, ez egy olyan program, amelyet a polgári kormány kezdett el, a polgári kormány indította ezt az építkezést. A befejezése mostanra esik. Most kell fizetni azokat a részleteket, amibe ez kerül. Ez közel 8 milliárd forint. Fontos dolog, már egyáltalán az nagyon fontos, hogy ez a kormány folytatja ezt a polgári kormány által elkezdett építkezést, mert a kultúra más területén, és az élet más területén is sajnos nem ezt tapasztaljuk.
A filmeseknek is megígértek újonnan másfél milliárd forintot. Teljes egészében ez ugyan nincs benne ebben a költségvetésben, de ez is egy új vállalás. Van még egy harmadik elem, az oly sokat vitatott, és sokak szerint elhibázott ingyenes múzeum ügy, az ingyenesség átvállalása, a belépőjegyek állami ellentételezése. Ez az a három új tétel, amely körülbelül 10 milliárd forintba kerül, és ez az az emelkedés, ami a tárcánál látszik. De az összes többi terület nem változik vagy csökken.
Fontos dolog, vannak olyan új ügyek, amelyeket ez a kormány elindít. Nem túl sok: három. De mi van a kultúra egészével és a kultúra többi területével? Nézzük meg! Itt van előttem a költségvetés, abból a számok. A könyvtári és közművelődési érdekeltségnövelő támogatás egy fillérrel sem emelkedik. A helyi önkormányzatok hivatásos zenekari és énekkari támogatása sem változik. A helyi közművelődési normatívára ugyanakkora összeget szánnak jövőre, mint amennyit az idén adnak. A helyi önkormányzatok színházi támogatása sem változik. De vannak csökkenések, nem is akármilyenek. A művészeti intézményekre szánt összeg több mint 6 százalékkal lesz kevesebb jövőre, ha ez a költségvetésben így marad, mint amennyi az idén volt. A kulturális és kutató, szolgáltató intézmények esetén ez 54 százalékos csökkenés. Nem tévedés: 54 százalékos csökkenés. A múzeumi rekonstrukciók esetében 43 százalékkal kevesebb pénzt akarnak adni jövőre, mint amit az idén szántak múzeumi rekonstrukcióra. 43 százalékkal kevesebbet! De folytatom még, van még tovább - sajnos.
A kulturális tevékenységek beruházásainál is 15 százalékos a csökkenés. A közhasznú társaságok támogatására, a feladataik ellátásának támogatására 25 százalékkal adnának kevesebbet jövőre, mint az idén. A kulturális szaktörvényből adódó feladatok és kötelességek ellátására 26 százalékkal szánnak kevesebbet. A közgyűjtemények modernizációjára majd' 17 százalékkal adnának kevesebbet jövőre, mint az idén. Az országos kulturális szövetségek, társaságok, egyesületek támogatására is 5 százalékkal kevesebb jutna. A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, a Magyar Népfőiskolai Mozgalom, az Európai Folklór Intézet, a TIT-intézmények támogatása is több mint 5 százalékkal csökken jövőre. De a magyarországi nemzeti, etnikai és kisebbségi kulturális feladatok támogatására is kevesebbet adnának 76 százalékkal. Értik? 76 százalékkal kevesebbet mint tavaly. Az Országos Cigány Információs és Művelődési Központ Kht. működésére is 5 százalékkal kevesebb pénzt adnának.
Van egy még inkább fájó pont: a nemzeti örökség program, a műemlékvédelem ügye, amire több mint 58 százalékkal kevesebb pénzt szánnak, mint tavaly. És már tavaly is megfelezték azt az összeget, amit erre a területre a polgári kormány szánt az utolsó évben, 2002-ben. Eddig a felsorolás, sorolhatnám még.
Tehát, amikor valaki azt mondja, hogy a kultúra nyertese ennek a költségvetésnek, véleményem szerint nem mond igazat, a számok ezt nem támasztják alá. Sőt, ezek a számok világosan bizonyítják, hogy a kultúra egésze jövőre vesztese lesz ennek a költségvetésnek. Az idei évben, 2003-ra már 10 milliárd forinttal kevesebb pénzt adott a szocialista kormány a kultúrára, mint 2002-ben. Most pedig, ahogy elmondtam, még tovább romlik a helyzet.
Nézzünk meg néhány területet kicsit részletesebben is! Ezek a tények, ezek a számok. De mit hoz ez a hétköznapokban a kultúra területén? A közművelődési normatívák, ahogy látjuk ebből a költségvetésből, összességükben nem változnak, egy fillérrel sem adnak több pénzt a helyi közművelődés ügyére normatív alapon jövőre, mint ahogy teszik azt az idén. Ez pedig nagyon nagy probléma. Nagyon nagy probléma, mert a helyi művelődési házak, közösségi házak, az önkormányzati fenntartású kulturális intézmények ebből a támogatásból kapják, kaphatják a fenntartásukhoz szükséges összeget. Az önkormányzatok ezt az egy jogcímet kapják ilyen típusú tevékenységre. Ha egy fillérrel sem kapnak többet, mint tavaly, akkor hogyan fogják tudni kifizetni egy kétezres, egy ötezres vagy egy tízezres lélekszámú községben, kisvárosban a művelődési ház gázszámláit? Merthogy a gáz 40 százalékkal drágább lesz ott, mint az idén volt. Vagy hogyan fogják tudni kifizetni a villanyszámlát, annak a villanyáramnak a számláját, amelynek az áfáját önök, kedves szocialisták, megemelik 12 százalékról 25 százalékra? Lényegesen drágább lesz a fenntartási költsége ezeknek az intézményeknek.
És az önkormányzatok nem kapnak a költségvetés szerint semmilyen fedezetet arra, hogy ellentételezhessék ezt. El kell gondolkodniuk azon, hogy s mint tudják fenntartani kulturális intézményeiket. Márpedig egy kistelepülésen vagy egy kisvárosban egy-egy ilyen intézmény sokszor az egyetlen közösségi színtér, ami még megmaradt, amit esetleg még nem zártak be. Ez a normatívaváltozatlanság és az egyéb változatlanság, amit látunk - merthogy az önkormányzatoknak szánt érdekeltségnövelő támogatási összeg sem változik egy fillérrel sem -, nem teszi lehetővé azt, hogy nyugodtak lehessenek a közösségi házakban, művelődési házakban dolgozó emberek. Nem teszi lehetővé, és ezen változtatni kell. Éppen ezért nyújtunk be módosító indítványokat úgy, ahogy tavaly is tettük, hogy növekedjék legalább 2500 forint/főre a helyi közművelődési normatíva. Tavaly ezt nem támogatták, kérem, hogy az idén ezt gondolják meg.
(8.20)
De mi a helyzet a színházak területén? Semmivel sem jobb, merthogy itt sem változnak a támogatások. A színházaknak szánt támogatási összeg változatlan marad. Való igaz, hogy az előző évben ezen a területen jelentős emelkedés történt, bár a támogatásnövekedés nagy részét elvitte a béremelés, tehát közel sem olyan szép a helyzet, mint volt. De most már a jövő évről beszélünk és arról, hogy jövőre mennyivel lesz jobb vagy rosszabb a helyzet az önkormányzati fenntartású színházakban. A számok azt mutatják, hogy jövőre sokkal rosszabb lesz. Rosszabb lesz, mint bárki is gondolhatta volna. Miért? Azért, mert nemcsak a költségvetésben nem emelik a támogatást - és persze a színházakra is igaz, amit elmondtam, 40 százalékkal drágább a gáz, a villanyáram ára jelentősen emelkedik, a fenntartási költségeket itt sem tudják miből kigazdálkodni -, de ráadásul olyan adótörvényt készülnek önök elfogadni, amely az előző évek gyakorlatától eltérően nem teszi majd lehetővé a színházak és a közművelődési intézmények számára, hogy az állami támogatásokból történt beruházásaik után az áfát, az általános forgalmi adót visszaigényeljék. Ez olyan 25 százalékos csökkenés a színházi költségvetésben, amit az ember, ha nem figyel oda, szinte észre sem vesz. De odafigyeltünk, és nyújtottunk be módosító indítványt az adótörvényekhez. Egyébként kormánypárti módosító indítványok is vannak e tekintetben.
De úgy látom a bizottsági ülések után - mert ott ez történt -, a kormányzati többség nem támogatja azt a módosítást, hogy a színházaknak legalább az a lehetősége maradjon meg, ami az előző években volt. El akarják venni a színházaktól és a közművelődési intézményektől ezt az áfa-visszaigénylési lehetőséget. Ez megengedhetetlen. Azért megengedhetetlen, mert csak a színházak esetében több mint 2 milliárd forintos, több mint 2000 millió forintos csökkenést jelenthet ez. Márpedig ezt ellentételezni kell. Vagy itt a költségvetésben, ahol egy fillérrel sem emelkedik az önkormányzati színházak támogatása. Ezért vagy módosító indítvánnyal kell élni - mi ezt megtesszük és ezt támogatnia kell az Országgyűlésnek -, vagy ha ez nem így lesz, akkor a költségvetés szöveges részében kivételt kell adni a közművelődési intézményeknek, a színházaknak ezen áfatörvény-súlyosbítás alól. Erre is megvan a lehetőség, és ebben az irányban is megtesszük a megfelelő kezdeményezéseket és módosító indítványokat.
Még egy érdekes apróság, ami talán fel se tűnik az embernek. Mit is ír a költségvetés a színházak támogatásáról? Azt írja - és minden évbe így volt ez -, hogy az állam ad egy összeget, most körülbelül 7 milliárd forintot épület-fenntartási és művészeti tevékenység támogatására, és ezt felosztják a különböző önkormányzati támogatású színházak között. Mégpedig úgy osztják fel ezt az összeget, amilyen arányban az önkormányzatok is hozzájárulnak saját színházaik fenntartásához. Így van ez évek óta. Az önkormányzati támogatás arányában osztják el a központi - mondjuk így, minisztériumi - támogatást. És most mi szerepel a költségvetésben?
Mit szeretnének önök, kedves szocialisták megvalósítani? Nem az önkormányzati támogatás arányában osztanák el jövőre a tervek szerint, ahogy hallom, ahogy látom, hanem - szó szerint valahogy így - az önkormányzati támogatás figyelembevételével. Értik, az, ami eddig kötelező volt, függetlenül attól, hogy egy önkormányzat kormánypárti vagy ellenzéki vezetésű-e, mindig a megfelelő arányban kellett a támogatást elosztani az önkormányzati színházak között. Most pedig e helyett a kötelező dolog figyelembevétele helyett már csak egyszerűen önmagában “figyelembevételével”. Félek attól, hogy ez a szocialista figyelembevétel lesz, és tudjuk, hogy az mit jelent. Azt szokta jelenteni, hogy nem veszik figyelembe ezeket az arányokat. Szocialista módra figyelembe venni nagyon sokszor azt jelenti, hogy nem veszik figyelembe.
Sokkal egyszerűbb lenne, ha megmaradna az a kis szöveg, ami eddig hosszú-hosszú évek alatt mindig így volt, hogy a támogatások arányában adjuk ezt a támogatást. Indítványt teszünk arra, hogy ez így maradjon, mert az elmúlt egy-másfél év példája azt mutatja, hogy van félnivalónk az ilyen apró szócskák módosítása kapcsán is.
Mi a helyzet a múzeumoknál? Erről is beszélnünk kell. Azt ígérték, hogy a múzeumok látogatása jövő május 1-jétől ingyenes lesz. A szakmát nem kérdezték meg. Nagyon sokan azt mondják, ha megkérdezték volna, ezt nem támogatnák, van egy kedvezményrendelet, amely ezt az ügyet nagyon jól segíti. Azt mondták a bejelentés után, hogy ez az ellentételezés egy évben körülbelül 2 milliárd forintba kerül. Ez több mint 1,3 milliárd forint arra a nyolc hónapra, ami jövőre ez ügyben már életben lesz. És mennyi összeget látunk a költségvetésben? Ha mindent összeszedünk, akkor is csak 650 millió forintot. A 650 millió forint csupán a fele az 1300 millió forintnak.
Szóval, a fele sem igaz már megint annak, amit ígértek. Ráadásul a múzeumi rekonstrukciós keret jelentősen, a közgyűjtemények modernizációjának kerete szintén jelentősen csökken ebben a költségvetésben. Így lehet hinni a szocialista bejelentéseknek. Úgy látom, a jövő év a múzeumok leépülésének az éve lesz félpénzen. Ez megvalósul a szocialisták alatt. Remélem, nem így lesz, lesznek módosító indítványaink, amelyek változtatnak majd ezen.
Engedjék meg, hogy hozzászólásom végén emlékezzem arra, hogy a polgári kormány időszaka alatt a kultúrára fordított támogatás 1999-ben 64 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. Ilyen fokú emelkedés korábban soha nem volt, azóta sem. De 2000-ben is 14 százalékkal emelkedett a tárca támogatása, és 2002-re már 84 milliárd forinttal gazdálkodhatott ez a tárca. A polgári kormány négy éve alatt megduplázódott a kultúrára fordított kiadások összege. A kormányváltás után mi történt? 2003-ban a Medgyessy-kormány 10 milliárd forinttal csökkentette a kulturális tárca költségvetését, most pedig a 2004-es költségvetési javaslatból világosan látszik, hogy a kultúra továbbra is az a terület a szocialista kormány számára, ahonnan jelentős összegeket vesz el. Sajnos, a kultúrában is folytatódik a leépítés.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir