GY. NÉMETH ERZSÉBET

Full text search

GY. NÉMETH ERZSÉBET
GY. NÉMETH ERZSÉBET (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Gémesi képviselőtársam viszonylag sötét jövőt festett az önkormányzatoknak 2004-re, de én szeretnék mindenkit megnyugtatni, megtették ezt már az ellenzéki képviselőtársaim 2003-ra is, és nem lett ilyen sötét ez az önkormányzati jövő, és nem is lesz ilyen 2004-ben sem.
A helyi önkormányzatok összes központi költségvetéséből származó forrása, vagyis az állami támogatás és a helyben maradó személyi jövedelemadó az idei évhez képest 2004-ben több mint 10 százalékkal emelkedik. Természetesen a beterjesztett költségvetésben más számot találhat mindenki, aki ezt figyelmesen átböngészte. Ez a szám ott még csak 7,9 százalék, de a miniszterelnök úr, szocialista polgármesterek és a szocialista frakció közötti megállapodás értelmében közel több mint 30 milliárd forinttal fog többet kapni ez a szféra 2004-ben. Ez, ha figyelembe vesszük, hogy a bázisév, vagyis 2003 már több mint 30 százalékos emelést tartalmazott, nem figyelmen kívül hagyható tény. A 10 százalékos emelkedés egyértelműen infláció feletti emelkedés, bárkinek is nézzük az inflációs előrejelzéseit, akár a Nemzeti Bankét, akár pedig a kormányzatét.
Tudom, elmondjuk nagyon sokszor mi, önkormányzati vezetők - a koalíciós pártok képviselői ugyan halkabban, az ellenzékiek viszont egyre hangosabban -, hogy ez a növekedés is feladatokkal leterhelt, ellátott, megcímzett. Azt hiszem, hogy ettől függetlenül 2004-ben tervszerű, ésszerű és fegyelmezett önkormányzati gazdálkodással elláthatók az önkormányzati feladatok.
2004 az önkormányzatoknál is a fejlesztések, építkezések éve lesz. Mi bizonyítja ezt? Az önkormányzati fejlesztéseket szolgáló támogatások - a 4-es metró építésére szolgáló 15,8 milliárd forinton felül - 37 százalékkal nőnek. És igen, tisztelt Font Sándor képviselőtársam, pont most van itt az ideje annak, hogy a 4-es metró beruházása végre elkezdődjön, hiszen az előző kormányzat, az Orbán-kormányzat kerek négy évig halogatta ezt. Ez a halogatás belekerült ebbe a négy évbe, tehát négy évvel később fog ez a metró elindulni, és belekerült az adófizető magyar állampolgároknak 65 milliárd forint pluszába.
(11.00)
Azt hiszem, ezt tovább egyetlenegy felelős képviselő sem támogathatja, magyarul, mindenkit szeretnék arra biztatni, hogy szavazza meg a költségvetést, és ezen belül szavazza meg a 4-es metró elindítását.
A helyben maradó személyi jövedelemadó 2004-ben az önkormányzatoknál 14,5 százalékkal nő, a működési célú, központosított előirányzatok pedig 22,5 százalékkal nőnek az idei évhez képest.
Ma már szó esett itt egy, az önkormányzatok életében nagyon fontos támogatási lehetőségről, a címzett és céltámogatásokról. Erre 2004-ben 64,2 milliárd forint áll majd rendelkezésre, és ez mintegy 10 milliárd forinttal több, mint 2003-ban. Ez az összeg - az előző év gyakorlatának megfelelően - nemcsak az MSZP-SZDSZ által irányított településeknek fog jutni, a Medgyessy-kormány szakított az Orbán-kormány gyakorlatával, amely csak az akkor kormányzó pártok által irányított településeket preferálta. (Pokorni Zoltán: Ez hazugság, Erzsébet, tudja! Az igazat!)
Külön soron 9,4 milliárd forint szerepel - először a költségvetésben - az önkormányzatok európai uniós fejlesztési pályázatainak saját, önerős forrásainak biztosítására. Ez nagy segítséget jelent, hiszen azok a települések is, amelyek saját erőből nem képesek az európai uniós pályázatokhoz az önrészt biztosítani, biztonsággal pályázhatnak majd a jó pályázataikkal. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Vagy nem!)
Néhány szót szeretnék szólni erről a plusz közel 30 milliárd forintról. Ebből 10 milliárd forint jut a tömegközlekedési normatívára, ez 1996 óta először fog önálló soron szerepelni a költségvetésben, és ezzel az állam elismeri, hogy e fontos, kötelező önkormányzati feladatot a települések saját erőből nem tudják megoldani. Ebből az összegből minden, tömegközlekedést szolgáltató település részesedni fog, ez körülbelül ma Magyarországon 130 települést - elsősorban várost - jelent. Ennek az összegnek a szétosztása a hálózati kapacitás alapján fog megtörténni, vagyis itt sem lesz semmiféle különbségtétel, persze azt kár lenne elhallgatni, hogy ennek az összegnek körülbelül a kétharmadát Budapest, vagyis a Budapesti Közlekedési Vállalat fogja megkapni, hiszen itt a legnagyobb a hálózati kapacitás. Ebben az ügyben példaértékű volt, hogy ezt a 10 milliárd forintot sikerült elérnünk, ebben a lobbizásban, és ezt kár lenne tagadni, példaértékű volt az érintett városok polgármestereinek együttműködése, és én ebben nagyon-nagyon jó példát látok arra, hogy ebben a kérdésben nincs Magyarországon Budapest-vidék ellentét.
A közel 30 milliárd forintból 10 milliárd forint fog a nagy bértartalmú normatívák megemelésére szolgálni. Ez azért fontos az önkormányzatoknak, hiszen 2002-ben a kormányzat által nyújtott 50 százalékos béremelés kifizetése e nélkül nagy nehézséget okozott volna, és ezt ismerte fel a kormányzat akkor, amikor ezt a plusz 10 milliárd forintot erre biztosította. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Ez kevés!) 5 milliárd forint pedig szerkezet- és struktúraváltásra lesz ebben a költségvetésben, ennek szükségességéről a közigazgatási reform keretein belül a belügyminiszter asszony ma már itt elég részletesen szólt.
Én úgy vélem, hogy ez a költségvetés, ami az önkormányzatokat illeti 2004-ben, még nem a Kánaán, nem a bőség ideje, de én bízom abban, és bírjuk a miniszterelnök úr ígéretét arra, hogy ha a költségvetés során találunk még pluszforrásokat, akkor ezt az önkormányzati szféra fogja megkapni.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir