DEVÁNSZKINÉ DR. MOLNÁR KATALIN

Full text search

DEVÁNSZKINÉ DR. MOLNÁR KATALIN
DEVÁNSZKINÉ DR. MOLNÁR KATALIN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! A minap álldigáltam egy fővárosi külső kerületi megállóban, vártam a buszt, és odalépett hozzám egy úr - tudta, hogy ki vagyok -, és kellő hangerővel közölte, hogy végre rendet kellene rakni ebben a… - itt egy fütty - kerületben. Elgondolkodtam, hogy mire gondol, de körbenézett, és láttam a koszt, mocskot körülöttem, és megállapítottam, hogy vélhetően tisztasági problémái vannak.
Végigfutott bennem az is, hogy mit kellene erre válaszolni, például azt, hogy itt most fővárosi területen állunk, egyébként is a megálló bódéja a BKV tulajdona, és egyébként én most már mint képviselő igazából nem fogok tudni tenni semmit, amikor egy hölgy beleszólt a gondolatomba, és azt mondta az úrnak: a fejekben kellene rendet rakni. Nem kellett tovább ragozni ezt a kérdést, és azon morfondíroztam el, hogy vajon mi képesek vagyunk-e rendezett fejjel gondolkodni.
Amikor végigolvastam a költségvetési tervezet környezetvédelmi ügyekkel kapcsolatos előirányzatait, először én is megrémültem, aztán rájöttem, hogy ez a költségvetés bizony már hasonlítani fog arra, amit mi várunk, nem számösszegeiben, de legalábbis struktúrájában.
Ha azt nézzük, hogy a környezetvédelmi és vízgazdálkodási fejezetben milyen összeg szerepel, akkor még lehetünk tényleg picit féltők és óvók. De menjünk át más fejezetekbe, mondtam én, nézzük meg a MEH-nél, nézzük meg az FVM-nél, nézzük meg a Belügyminisztériumnál, nézzük meg tehát a többi fejezetnél is, hogy érvényesülnek-e az Európai Unió 6. számú irányelvének követelményei ebben a tervezetben. Nagy örömmel tapasztaltam, hogy igen, itt már arról van szó, amit EU-s gondolkodásnak hívunk, igen, valóban az egész költségvetésben felbukkannak a környezetvédelmi szempontok. Őszintén remélem, hogy ez nem csak környezetvédelmi összefüggésben fog megjelenni a jövőben, és őszintén remélem, hogy a kormány és az egész parlamentünk működésében érvényesülni fog ez a környezetvédelmi szempont.
Nézzünk egy kicsit a mélyére ennek az ügynek! Amennyiben egyetlenegy minisztérium hatáskörébe tartozónak véljük a környezet védelmét, akkor vélhetően elfeledkezünk azokról a szempontokról, hogy ezt mindenkinek kell képviselnie, ez parlamentnek, kormánynak, önkormányzatnak, gazdálkodó szervezeteknek és az egyéneknek is fontos feladatává kell hogy legyen. Ez az a terület, ahol őszintén remélem, hogy végre rend lesz a fejekben, és ez ki fog hatni a környezet védelmének az egészére. Abban is reménykedem, hogy ez a fajta strukturális felépítése ennek a 2004. évi költségvetési javaslatnak azt is fogja szolgálni, hogy közösen fogunk gondolkodni a környezetvédelem ügyéről, és közösen fogunk tenni.
Nagyon örülök annak, hogy Sisák Imre képviselő úr elmondta az előbb a parlagfű-mentesítéssel kapcsolatos felvetését, mert bizony-bizony bennem is felmerült, hogy miután országgyűlési határozatot fogadunk el a parlagfűmentes Magyarország érdekében, akkor vajon ennek a költségvetési hátterét hogy fogjuk megteremteni. Bízom abban, hogy közösen meg fogjuk teremteni.
Szeretném elmondani, hogy milyen, a Miniszterelnöki Hivatalnál felmerülő tételek azok, amelyeknél reménykedem abban, hogy a társfinanszírozás bevonásával együtt EU-s pénzekre is szert tehet ez az ország. Hadd hívjam fel a figyelmet elsősorban a regionális operatív programra, ezen belül a települési infrastruktúra fejlesztésére és a településrehabilitációs összegekre, amelyek összességében nem hatalmas összeget tesznek ki a társfinanszírozás és egyáltalán a magyarországi finanszírozás szempontjából, 87,5 milliárd forintot, de ezekhez hozzácsatlakoztatva az EU-s támogatásokat, jelentősen segíthetik álláspontom szerint nemcsak a környezetvédelem ügyét, hanem magukat a településeket is, ezeknek a fejlesztését.
Feltétlenül fel kell hívnom a figyelmet arra is, hogy a környezetvédelmi és infrastrukturális operatív program mindannyiunk rendelkezésére fog állni, kis településen élőknek, nagy településen élőknek, gazdálkodó szervezeteknek és maguknak az önkormányzatoknak.
Külön nem szólnék a környezetvédelmi és vízügyi előirányzatokról, mert ezeket mindannyian ismerjük, látjuk, figyelemmel tudjuk kísérni. Viszont rá kell irányítani a figyelmet a 7,8 milliárd forintot kitevő ISPA kohéziós alap környezetvédelmi projektre is. Mondják, hogy ISPA, “ISZPA”; igen, kedves képviselőtársaim, a köznép ISPA-nak ismeri. Ez majdnem olyan, mint az úgynevezett lakásmaffia-tevékenységet feltáró bizottság lakásmaffiával kapcsolatos ügye - ahogy a köznyelv nevezi, én is ezt használom.
Szeretnék néhány szót szólni arról, hogy milyen más ágazati területen jelenik meg környezetvédelmi szempontból is nagyon fontos összeg. A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnál nem elhanyagolható, hogy az energiafelhasználás hatékonyságának növelésére egy nagyobb összeg, 3 milliárd forint pályázati célként rendelkezésre áll. Őszintén remélem, hogy ebbe beleértjük az újrahasznosuló energiák felhasználásának a lehetőségét, őszintén remélem, hogy ez elsősorban ezt a célt is fogja támogatni.
(12.30)
A nemzeti vidékfejlesztési terv a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál található meg, ennek szerves része kell hogy legyen a környezetvédelmi szempontokat is magába foglaló, az agráriumot a környezethez igazító programja. A Belügyminisztériumnál mindig is voltak környezetvédelmi célokat megvalósító előirányzatok, a címzett és céltámogatások ma is rendelkezésre állnak, és a 2004. évben növekvő ütemben rendelkezésre fognak állni, különös tekintettel a szennyvíztisztításra, a csatornázásra.
Még egy dologra szeretnék rávilágítani, amit nagyon fontos megemlíteni, mert nagyon kevesen tudnak erről, ez pedig nem más, mint hogy ez a költségvetési javaslat azzal számol, hogy körülbelül 18-19 százalékkal növekedni fog a vállalkozói részvétel a környezetvédelmi célokat szolgáló beruházások finanszírozásában. Ezt nehéz számszerűsíteni és beírni egy költségvetési tervbe, nem is a törvényjavaslatba való. Viszont ha erről nem feledkezünk meg, akkor bizony azt látjuk, hogy ez a terv, ez a költségvetési javaslat, ez a törvényjavaslat valahol mégis az építkezést szolgálja.
Rendet kell rakni a fejekben - mondtam a hozzászólásom elején. Én arra kérem önöket, mindannyiunkat kérem erre, hogy mi együtt, közösen rakjunk rendet saját magunk között, rakjunk rendet a hátterünket szolgáló szavazóbázisunknál, és segítsük elő, hogy minden magyar állampolgár nagyon fontos feladatának tekintse a környezet védelmének ügyét.
Még egyetlenegy mondat. Én nagyon örülök annak, hogy egy volt miniszter úr itt most az igazság pillanatát tényleg megvalósította: kimondta, hogy a Medgyessy-kormány az ország kormánya, és még jobban örülök annak, hogy azt mondta, ő felelősséget vállal 75 milliárd forint elkötelezettségért. Ezt még rajta kívül senki nem tette meg. Köszönjük, mert ez alátámasztja, hogy az elkötelezettségeiket, amiket önök tettek, nekünk kell teljesíteni - és teljesíteni is fogjuk; vegyük csak például a Vásárhelyi-tervet: jó terv, végigvisszük. (Domokos László: Csak ez oktatás volt!)
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir