BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Reményeink szerint az álláskeresők lehetőségei számottevően bővülnek majd 2004 májusától, mivel az Unió jó néhány államában a magyarokat is megilleti majd a szabad munkavállalás joga, eltekintve azoktól az országoktól, amelyek moratóriumot, azaz átmeneti mentességet kértek munkaerőpiacuk megnyitása alól, mint például Németország vagy Ausztria.
A foglalkoztatási mobilitás egyre fontosabbá válik a strukturális változásokhoz történő alkalmazkodás szempontjából, hiszen az Unió egyre inkább tudásalapú szolgáltató gazdasággá alakul. A mobilitás könnyebbé tétele hozzájárul a munkaerőpiac jobb működéséhez, valamint a megnövekedett termelékenységhez és foglalkoztatottsághoz. Mindezen célok elősegítése érdekében hozták létre az EURES-t, vagyis az európai üres állások adatbázisát. Májustól Magyarország is csatlakozik a közösségi adatbázishoz, sajtóhírek szerint az EURES álláskínálata ezután minden munkaügyi kirendeltségen hozzáférhető lesz. A hírek szerint emellett az állami foglalkoztatási szolgálat EU-sarkok kialakítását tervezi a tanácsadó központokban, az Országos Foglalkoztatási Hivatal integrációs irodájában pedig euro-tanácsadók állnak majd az álláskeresők rendelkezésére.
Mindezek alapján a következő kérdéseket szeretném feltenni az államtitkár úrnak: hogyan kívánja a minisztérium megkönnyíteni az uniós tapasztalatszerzést? Elkezdődött-e már a magyar EURES-tanácsadók képzése? Lesz-e különálló EURES-iroda? Megkezdődött-e már a munkaügyi kirendeltségeken dolgozó ügyintézők felkészítése? Készül-e a tervezett, az ország összes bejelentett üres álláshelyét tartalmazó, böngészhető adatbázis?
Tisztelettel várom válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir