DR. GÉMESI GYÖRGY

Full text search

DR. GÉMESI GYÖRGY
DR. GÉMESI GYÖRGY (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A törvénymódosításnak ez az a szakasza, ahol a legkeményebb felvetések voltak az elmúlt időszakban, és ami megítélésem szerint a mai napig nem került megválaszolásra. Én magam egyébként a 83., 86., 91. és 101., majd a 114. és a 119. pontokhoz szeretnék hozzászólni. Két problémakörről van szó.
Az első négy módosító javaslat gyakorlatilag azt a problémát feszegeti, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság a korábbiakkal ellentétben azokról a pénzekről, amikről az eddigiek során önmaga döntött, ezek után nem így fog tenni. Létrehozza a nemzeti sporttanácsot, a nemzeti sporttanács alá sorolja be a különböző szövetségeket - három tárca képviselőjét, a Nemzeti Sportszövetséget, az Olimpiai Bizottságot, a Fogyatékosok Szövetségét és a többit -, és ezek a szövetségek egy ilyen ernyőszervezet részeiként döntenek azokról a pénzekről és azokról a felhasználható anyagi forrásokról, ami biztosítja az ő működésüket és a felkészülést a különböző speciális feladatokra. Így az Olimpiai Bizottság által eddig ellátott állami feladatokra is ezen keresztül érkezik a pénz.
Ami a vita alapja, hogy itt egy nagyon komoly érdekellentét alakulhat ki ebben a körben, különösen akkor, ha a pénzeszközök nem elegendők, ha kevés a pénzeszköz. Hiszen a Fogyatékosok Országos Szövetsége vagy a parlamenti bizottság vagy a Szabadidősport Szövetség fog majd véleményt mondani a Magyar Olimpiai Bizottság felkészülési és versenyeztetési programjáról - sorolhatnám tovább a nagyon keményen előkészített szakmai kérdések sorozatát -, és ennek eredményeképpen sérül egyrészt az autonómia, másrészt sérülhet nagyon keményen az olimpiai felkészülés és eredményesség. Persze, egy stratégiai döntés kérdése, hogy kinek mi fontos ebben az országban.
Ezek a módosító javaslatok arra irányulnak, hogy a Nemzeti Sportszövetség legyen a miniszter tanácsadó testülete, semmiféleképpen ne egy ilyen jellegű, hatalmas nagy, stratégiai döntéseket meghozó testület. Mint tanácsadó testület a miniszternek tanácsokat adhat, és nyilván eme tanácsok alapján a miniszter vállalja fel a politikai döntést. Tehát nem lehet azt megcsinálni a sportban sem, és más szakterületen sem, például a művészeteknél, hogy a zene, a filmművészet, a képzőművészet szakterületéről összehozzuk a csúcsszervezeteket, odatesszük a pénzt, és azt mondjuk nekik, hogy döntsetek róla. Ez így elfogadhatatlan.
Ezek a módosító javaslatok szeretnék visszaállítani a Magyar Olimpiai Bizottságnak mint a legnagyobb befolyással rendelkező, nemzetközileg elismert köztestületnek az autonómiáját. A Magyar Tudományos Akadémia mellett egyébként az egyetlenegy kiemelten közhasznú köztestület a Magyar Olimpiai Bizottság. Más súlyú testület, mint, mondjuk, a Szabadidősport Szövetség és társai, s ezzel nem degradálni szeretnénk ezeket a szövetségeket, csak jelezni azt, hogy sokkal nagyobb a súlya, tekintélye, hagyományai, tradíciói, mindamellett pedig az elvárások és a teljesítmények is, az elmúlt időszakbeli és a jövőbeni teljesítményi igények. Ebben nem sikerült az eddigiek során egyezségre jutni az előterjesztő részéről. A módosító javaslatainkkal azt szeretnénk mindenféleképpen visszaállítani, ami az eddigiek során is működött: decentralizált feladatrendszereket, decentralizált forrást biztosítani magára az olimpiai felkészülésre, és teljesen természetesen a többi ilyen típusú nemzeti szövetség számára.
A másik módosító javaslat pedig a Nemzeti Sportszövetséggel kapcsolatos kötelező tagságról szól, ami azt jelenti, hogy a korábbi előterjesztésben, ami egyeztetésre került, nem volt kötelező a Nemzeti Sportszövetség tagjának lenni, ha támogatást kíván bármelyik sportág onnan kapni, a mostaniban ez van. Mi azt irányozzuk elő, hogy ez a kötelező tagság ne legyen, a Nemzeti Sportszövetség ennek ellenére tudjon támogatásokat adni, ami annyit jelent, hogy ez szinkronban van a Magyar Olimpiai Bizottság hét végi közgyűlésének döntésével, ami alapján azt kéri az előterjesztőtől - levélben megérkezett -, és a mi módosító javaslatunk ezzel kapcsolatban azt kéri, hogy ne legyen a Nemzeti Sportszövetség támogatásához kötelező tagság rendelve.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir