ARATÓ GERGELY

Full text search

ARATÓ GERGELY
ARATÓ GERGELY (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Csak megerősíteni tudom Csampa Zsolt képviselő urat a 183. számú módosító indítvány tekintetében, mi is fontosnak tartjuk azt, hogy az olimpiai központok esetében a törvény is garantálja azt, hogy a kezelés folyamán a sportcélú felhasználás kapjon elsőbbséget. Ez ugyan csak egy szűk köre a sportvagyonnak, de ezek olyan kiemelt létesítmények, ahol ez a kiemelt törvényi védelem is indokoltnak tekinthető. És kérjük az előterjesztőt, hogy gondolja át a véleményét, és gondolja át, hogy tudja-e támogatni ezt a javaslatot. Mi ezt mindenképpen támogatni fogjuk.
Két javaslatunkhoz szeretnék szólni, az egyik a 122. javaslat. Ezt csak azért említeném meg, mert a 122. javaslat tartalmazza némiképp kibővítve azokat a feladatokat, amelyeket az állam vállal vagy kap ebben a törvényjavaslatban. Ebben eddig is szerepelt az olimpiai mozgalom támogatása, a köztársaság sportolóinak és sportszereplőinek részvétele az olimpiákon és más kiemelkedő nemzetközi sportversenyeken, és természetesen számos más pontot, hiszen összesen vagy 12 pontja van ennek a felsorolásnak.
Amivel mi kiegészíteni javasoljuk, ez két dolog érdemben. Az egyik az, hogy világossá tesszük azt, hogy az államnak finanszírozási feladata van a sport területén. Ez a javaslatból eredendően értelemszerűen következett, de közvetlenül nem volt kimondva. Azt gondoljuk, fontos, hogy a törvény is rögzítse azt, hogy az államnak feladata van abban, hogy a versenysport, az utánpótlás-nevelés, az iskolai és diáksport, illetve a szabadidősport és a fogyatékosok sportja finanszírozásában részt vállaljon.
A második javaslatunk apróság, de nagyon fontos apróság, hogy az államnak szintén feladata az, hogy biztosítsa a testkulturális felsőoktatást - erre volt képviselőtársainknak jobb nyelvtani javaslata, valószínűleg majd ezt fogjuk beépíteni egy kapcsolódó módosító javaslatba, de mindenesetre, magyarán szólva, ez jelenti a Magyar Testnevelési Egyetemet, a most karként működő Magyar Testnevelési Egyetemet és jelenti a tanárképzésnek a testneveléssel kapcsolatos területeit. Fontosnak gondoljuk, hogy itt az állam vállaljon garanciát és vállaljon nagyobb szerepet is talán, mint eddig.
A másik javaslatunk a 147., amely a nemzeti sporttanácsra vonatkozik. Mi ezt a szervezetet rendkívül fontosnak gondoljuk, hisszük azt, hogy mindenfajta félelemmel, mindenfajta aggodalommal szemben be fog az bizonyosodni, hogy a sport egységes egész, be fog az bizonyosodni, hogy a magyar sport képviselői képesek arra, hogy túllépve a saját szűk ágazati érdekeiken, a magyar sport egészét lássák, és olyan sportstratégiai döntéseket hozzanak, amelyek alkalmasak arra, hogy minden ágazatnak, minden területnek az érdekeit szolgálják.
Hozzá kell tennem, hogy ez nem felelősségátvállalás vagy -áthárítás, hiszen pénzügyi, gazdasági szempontból a miniszternek, költségvetési szempontból pedig az Országgyűlésnek megmaradnak azok a feladatai és a jogkörei, amelyek eddig megvoltak, de ezeket a döntéseket fogja segíteni a nemzeti sporttanács döntése. Azt gondolom, hogy normális, békés esetben pedig egyértelműen meg fogja határozni, hiszen nagyon indokolt esetben mehet szembe egy kormányzat vagy egy Országgyűlés a nemzeti sporttanács döntéseivel. Ez az az eset, ha például - mint ezt én már hallottam félelemként - valamely területről teljesen kivenné a pénzt a nemzeti sporttanács, amit én teljesen irreálisnak gondolok.
Ugyanakkor viszont - és én Pichler képviselő úrral mindenképpen egyetértek - fontosnak gondolom azt, hogy a diáksport képviselete általánosságban is erősödjön, és ez a nemzeti sporttanácsban is kifejeződjön. Ezért javasoljuk azt, hogy egyrészt a diáksportnak legyen képviselője ebben a nemzeti sporttanácsban, másrészt pedig hogy a testnevelő tanároknak, akik ennek a munkának a másik ágát, a másik oldalát jelentik, szintén legyen képviselőjük a nemzeti sporttanácsban. Azt remélem, hogy ezzel a megoldással mód lesz arra, hogy ez a sporttanács még inkább a sport egészét képviselje, az utánpótlás-neveléstől, az iskolai sporttól egészen az olimpiáig, és ilyen módon ezek a stratégiai döntések megalapozottabbak, szakszerűbbek lehessenek.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir