NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség támogatja az alkotmánymódosítást. Talán nem mindenki számára ismert, hogy miről van szó: NATO-műveleteknek a parlamenti hatáskörből a kormányhatáskörbe való áthelyezéséről tárgyalunk.
Miért támogatjuk a javaslatot? Először is azért, mert a NATO olyan elbizonytalanodott helyzetben van, hogy minden olyan gesztusnak nagy jelentősége van, amikor egy NATO-tagállam kifejezi elkötelezettségét a NATO mellett. Ez az elbizonytalanodás tart az iraki válság óta; mind a Pentagon, mind az európai szövetségesek részéről tapasztalható a NATO jövőjével kapcsolatban számos bizonytalan, kérdőjeles megközelítés.
Magyarország számára a NATO kulcsfontosságú intézmény, talán az elkötelezettségünk kinyilvánítása szempontjából kiváló alkalom ez az alkotmánymódosítás is, hiszen a NATO hatékonyságának a növelését célozza a NATO döntéshozatali mechanizmusának a tökéletesítése. Természetesen a leginkább akkor teszünk NATO-elkötelezettségünk kinyilvánítása mellett, ha a haderőreformot, illetőleg a képességfejlesztést hasonlóan komolyan vesszük a döntéshozatali mechanizmus tökéletesítéséhez.
Másodszor: a NATO működésének a logikájából is fakad, hogy támogatnunk kell ezt az alkotmánymódosítást. A kollektív védelem elvének érvényesítése nem lehetséges anélkül, hogy ilyen típusú döntéseket a kormányzat hozzon meg. Azzal, hogy Magyarország népszavazáson nyilvánította ki a NATO melletti elkötelezettségét, ezzel gyakorlatilag már megelőlegeztük ennek a döntésnek a meghozatalát. Sajnálatos módon öt évig késett ez a döntés. Ma már azonban a NATO-tagság feltétele, hogy a kormány hatáskörébe legyen utalva minden NATO-művelettel kapcsolatos döntés. Így ez vonatkozik a most csatlakozó országokra is.
Különös aktualitást ad - mint ahogy az államtitkár úr ezt elmondta a beszédében - a NATO reagáló erők létrehozása. Magyarországnak januártól egy egységgel, egy fellépő egységgel már részt kell vennie a NATO reagáló erőkben, öt nap alatt kell tudni ezt az erőt telepíteni. Ha a parlamentnek össze kell ülnie és kétharmados döntést kell hoznia a kérdésben, gyakorlatilag Magyarország kiszorulhat a NATO reagáló erőkben való részvételből.
Szeretném hangsúlyozni, hogy itt a NATO-műveletekről van szó; az Európai Unió, az Egyesült Nemzetek Szervezete vagy adott esetben az Egyesült Államok által vezetett műveletek esetében a parlament továbbra is fönntartja magának a döntési jogkört. Így a jelenlegi iraki válság például nem esik ennek az alkotmánymódosításnak a hatálya alá.
(20.00)
Ahogy mondtam, öt éve kellett volna már ennek a döntésnek megszületnie. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a magyar politika szegénységi bizonyítványa, hogy az elmúlt öt esztendőben nem tudtunk eljutni addig a döntésig, amihez ma este talán el fogunk jutni. Itt azért szeretném a képviselőtársaimat emlékeztetni arra, hogy a Fidesz részéről kormányon is és ellenzékben is több alkalommal kinyilvánítottuk, hogy készen állunk arra, hogy a NATO-döntéseket kormányhatáskörbe helyezzük.
Sajnálatos, mint ahogy képviselőtársaim idézték, hogy a Szocialista Párt részéről olyan kijelentések hangozhattak el, mint annak idején a jelenlegi külügyminiszter úr részéről, hogy nincs bizalma az Orbán-kormányban ahhoz, hogy ezt a döntést támogassák. Higgyék el, képviselőtársaim, mibennünk sincsen több bizalom a Medgyessy-kormány iránt, mint amennyi bizalom önökben volt az Orbán-kormány iránt, de nem erről van szó.
(Az elnöki széket Harrach Péter, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Arról van szó, hogy a NATO működőképességéhez nélkülözhetetlen, hogy a kormányzat képes legyen gyors, rugalmas döntéseket hozni. Ha úgy tetszik, nem a kormányban kell bízni, hanem a NATO-ban kell bízni. A módosítás kedvezményezettje tehát nem a mindenkori kormányzat, hanem a módosítás kedvezményezettje Magyarország, Magyarország polgárai, Magyarország polgárainak biztonsága, és ezekből a megfontolásokból támogatjuk az előttünk fekvő alkotmánymódosítást.
Egyébiránt pedig köszönjük szépen a politikai partnereinknek az egyeztetések során tanúsított rugalmasságot. Úgy ítélem meg, ha ilyen módon fogunk tudni hozzáállni ezekhez a többpárti együttműködést igénylő kérdésekhez, akkor hasonlóan nehéz kérdések is megoldhatóak lesznek.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir